Stresul afectează tot mai mulți oameni în ziua de azi. Stresul servește la restabilirea echilibrului interior al omului dereglat de solicitările exterioare. În prezența factorilor de stres organismul răspunde cu o reacție de adaptare. Boala este legată de o disfuncție a organelor, cefalee, tulburare digestivă, hipertensiune arterială, legată de leziuni, ulcer, infarct. Având în vedere problemele din viața de zi cu zi și ritmul mare, este imposibil să trăim fără a suferi de stres.
Factorii de stres sunt numeroși. Din categoria lor face parte stresul post-traumatic care apare din cauza unei boli și care se caracterizează printr-o stare anxioasă permanentă, cu tresăriri bruște, se produce transpirație, insomnie, frică, bătăi rapide ale inimii, etc.
Alți factori de stres sunt suprasolicitarea profesională, spiritul de competiție, ritmul de viață, o ambianță de muncă neplăcută care îl duce pe om în mod progresiv la o epuizare, depresie și oboseală. Izolarea familială sau de prieteni, o ambianță relațională tensionată reactivează factorul de stres, atingând noi tensiuni. Oamenii nu reacționează în același mod la situațiile stresante, ci în mod diferit.
O persoană este mai mult sau mai puțin emotivă din naștere. Cu cât emotivitatea este mai mare cu atât sensibilitatea la factorii de stres este mai pronunțată. Un anumit stil de viață are un rol important în instalarea stresului. Calitatea vieții se degradează și datorită unei alimentații haotice, prea multă sau prea puțină mâncare, reducerea timpului de odihnă, iar tulburările funcționale, migrenele, simptomele digestive, alergiile, afecțiunile pielii sunt foarte frecvente.
Stresul duce la iritabilitate, anxietate, depresie, toate provoacă probleme relaționare în familie ori la serviciu, uneori conflicte importante, care la rândul lor agravează situația, deci stresul generează stres. Prevenirea acestor inconveniente și chiar riscuri este foarte importantă și utilă. Este mai ușor să previi decât să vindeci.
Cum putem scăpa de stres? Prin modificarea obișnuințelor emoționale se pot combate problemele de stres. Deși în cazul stresului sunt implicate toate emoțiile, persoanele stresate sunt stăpânite cel mai adesea de angoasă, de starea de panică și anxietate, sau de ambele în același timp. De asemenea poate să se producă o stare de alertă sau mânie (când raționamentul funcționează defectos).
Metodele de combatere a stresului sunt necesare pentru a redobândirea calmului. Una din metode este învățarea relaxării rapide, care constă în destinderea în anumite situații și anume: prin calm, prin muzică. Când o persoană este stresată apare o puternică accelerare a sistemului simpatic și o decelerare a sistemului parasimpatic, ambele sunt părți componente a sistemului nervos neuro-vegetativ, care reglează toate funcțiile vitale din organism: ritmul cardiac, digetia și respirația.
Restructurarea cognitivă este o altă metodă de terapie care constă în modificarea modului de a gândi, când acesta complică o depresie, o angoasă sau stresul. Când ești stresat te plângi mereu că evenimentele se precipită, că nu ai destul timp la dispoziție, că nu-ți ajunge timpul. Uneori ar fi bine să ne destindem, să ne odihnim sau să facem ceva plăcut, decât să reluăm să facem de mai multe ori același lucru în mod ineficient.
Timpul este prețios și trece foarte repede. Important este să ne organizăm zilele, să îmvățăm să profităm de fiecare clipă, acestea contribuie la calitatea vieții noastre când nu există stres. Este important să facem imediat lucrurile care pot fi făcute, astfel câștigul de timp este enorm. Nu amâna pe mai târziu ce se poate face imediat. În situații stresante, rezolvarea lor poate fi uneori paralizată de dificultatea luării unor decizii de îndoială, de perfecționism, de sentimentul de a fi depășit de evenimente.
Problemele relaționale cât și cele profesionale, dar și cele familiale sau amicale sunt factori de stres, dintre cei mai importanți. Modul în care trăim și percepem aceste relații ne pot face mult rău dar și mult bine. Problemele relaționale sunt mereu de actualitate, este important de a alege modul de comunicare cel mai eficient și cel mai puțin costisitor, de timp și energie. Comunicarea este un factor important, eficient în problemele relaționale.
Când stresul persistă, tendința este de a folosi mijloacele, pentru a face față situațiilor și ca să ne stimulăm sau să ne calmăm mâncăm mai mult ceea ce nu este bun pentru organism, de asemenea consumăm alcool și tutun, ceea ce nu este bun, ele sporesc în timp stresul, duc la obezitate, dereglarea colesterolului și chiar cancer, deci consecințele sunt nefaste și trebuie evitate.
Un alt efect al stresului este accelerarea ritmului de viață, munca în exces în dauna odihnei, a timpului liber, adică neglijând timpul de refacere a organismului. Acestea trebuie evitate deoarece provoacă adesea boli grave. Activitatea fizică joacă un rol important în înlăturarea stresului datorat sedentarismului. Activitatea fizică, sportul, mersul pe jos, urcatul scărilor au un rol important și efect împotriva stresului. Toate acestea ne fac mai puternici, mai rezistenți și mai calmi.