Credeți că exercițiile de forță sunt benefice pentru sănătatea spatelui? Iată tot ce trebuie să știți despre acestea

0
200
Credeți că exercițiile de forță sunt benefice pentru sănătatea spatelui Iată tot ce trebuie să știți despre acestea

Sunt foarte multe exerciții de forță care dezvoltă musculatura spatelui superior și inferior. În cazul părții superioare a spatelui este vorba despre mușchiul trapez, marele dorsal și mușchiul romboid. În ceea ce privește spatele inferior, acesta cuprinde mușchii spinali, mușchiul pătratul lombelor, mușchiul inferior, mușchiul posterior, mușchii erectori, mușchii sacrospinali și transversul spinos. Prin exerciții de forță se lucrează principalele grupe musculare ale spatelui ceea ce este un beneficiu pentru sănătate.

Acestea sunt variate și pot fi aplicate pentru una sau mai mai multe grupe musculare. Toți culturiștii doresc să elimine acumulările de țesut adipos și să dobândească un relief muscular frumos. Deosebit de important în realizarea antrenamentelor de acest fel este obținerea unor beneficii pentru sănătatea corpului în general.

Având în vedere că mulți dintre noi suferim de afecțiuni ale spatelui, ar fi necesar de aflat cum ajută exercițiile de forță în menținerea sănătății spatelui. Prin aplicarea lor corect se pot obține beneficii numeroase, care sunt foarte importante pentru a duce un stil de viață sănătos.

Beneficiile exercițiilor de forță pentru sănătatea spatelui

Pentru a avea un spate sănătos trebuie îmbunătățită forța, flexibilitatea și stabilitatea acestuia. Astfel de trăsături sunt importante pentru spate și fac această parte a corpului să fie puternică, suplă și sănătoasă. Pentru a nu suferi de anumite afecțiuni ale spatelui trebuie să se contribuie la dezvoltarea musculaturii, la creșterea puterii vertebrelor, a ligamentelor și discurilor intervertebrale.

Prin exerciții fizice de forță se pot obține aceste beneficii pentru spate. Desigur stabilitatea coloanei vertebrale este deosebit de importantă și acest lucru se obține și prin exercițiile cu greutăți sau de rezistență care fac mușchii abdominali mai puternici, să aibă capacitatea de a susține coloana, de a menține presiunea intraabdominală care ameliorează presiunea discurilor intervertebrale.

exercitiile fizice

Exercițiile de forță sunt eficiente în dezvoltarea musculaturii spatelui, atât a mușchilor mari dar și a mușchilor mici. Acest lucru este foarte important pentru coloana vertebrală, deoarece sunt numeroși mușchi mici care sunt prinși de protuberanțele osoase ale vertebrelor și care prin contracție și relaxare pot menține curbura corectă a coloanei și postura normală a corpului. Un alt beneficiu al exercițiilor de forță este îmbunătățirea flexibilității articulațiilor.

Poate părea puțin în comparație cu creșterea masei musculare, dar nu este deloc un lucru lipsit de importanță deoarece această trăsătură are rol în realizarea excepțională a unor numeroase mișcări ale articulațiilor. Dacă articulațile sunt destul de flexibile se previne presiunea ce se pune pe acestea și durerile care apar din cauza efortului. Cu siguranță ați simțit de multe ori dureri în zona inferioară a coloanei, a regiunii lombare a spatelui, acestea pot fi prevenite sau ameliorate prin îmbunătățirea flexibilității, a masei musculare în zona abdominală și a spatelui.

Citește și:  Cum îngreunează stresul rezistența la poftele alimentare?

Prin exerciții fizice se poate îmbunătăți considerabil flexibilitatea articulațiilor, de la nivelul spatelui, ale coloanei vertebrale, dar și de la nivelul umerilor și a șoldurilor, unde apar cel mai frecvent simptomele dureroase din cauza stresului și efortului. Stabilitatea spatelui este o trăsătură foarte importantă pentru sănătatea acestuia. Pentru creșterea stabilității sunt necesari mușchi puternici la nivelul spatelui și a zonei abdominale. Musculatura se poate dezvolta prin exercițiile de forță, acestea sunt foarte eficiente în creșterea masei, puterii și volumului mușchilor.

Cu cât musculatura este mai bine dezvoltată, cu atât aceasta poate proteja mai bine coloana vertebrală de leziunile la nivelul acesteia, dar în același timp are și rol în reducerea presiunii ce se pune pe articulații și oasele spinale. Prin creșterea forței musculare se crește masa musculară și se întreține sănătatea. În culturism sunt exerciții de dezvoltarea masei musculare, a forței, de definire a musculaturii, de scăderea țesutului adipos, de relaxare, încălzire și tonifierea musculaturii. Toate sunt importante pentru sănătate și alcătuiesc un antrenament complet în acest sport.

Exercițiile pentru dezvoltarea mușchilor romboizi se numesc ramat (respectiv ramat orizontal și ramat vertical). Exercițiile la helcometru sau la aparatul de ridicat greutăți ajută de asemenea în dezvoltarea musculaturii spatelui. Dacă se folosesc greutăți destul de mari este necesar controlul încărcăturii să fie realizat de spate, de mușchii mari ai acestuia, printr-o concentrare corespunzătoare și mai puțin de mușchii brațelor și antebrațelor (bicepși, flexori, extensori) care trebuie mai puțin supuși unui stres mare. Exercițiile de îndreptări cu genunchii ajută în dezvoltarea musculaturii coapselor și a bicepșilor femurali.

Genuflexiunile sunt eficiente în prelucrarea mușchilor regiunii inferioare a spatelui, în consolidarea zonei lombare. Exercițiile la aparate cu cabluri sunt eficiente pentru reliefarea musculaturii spatelui. Hiperextensiile spatelui la cadru sau bancă sunt recomandate pentru a lucra musculatura spatelui inferior. Tracțiunile la bară sunt foarte bune pentru dezvoltarea mușchilor spatelui, a celor dorsali. Pentru a lucra mușchiul trapez sunt indicate diferite exerciții: ridicarea umerilor cu haltera în mâini, rotirea umerilor cu haltera în mâini, aplecări înainte din stând și altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.