Pentru cei care se întreabă ce este CrossFit-ul le spunem că este un fitness prin care iși pot pregăti corpul să facă față solicitărilor vieții de zi cu zi. Acest sport presupune efectuarea unor antrenamente intense dar scurte și care au ca efect îmbunătățirea condiției fizice și a stării de sănătate. În CrossFit se folosesc aparate de fitness cu ajutorul cărora se poate dezvolta musculatura, puterea, se poate dobândi o condiție fizică mai bună. Fiecare dintre noi iși dorește să își desfășoare viața în condiții cât mai bune, să fie sănătos, să fie puternic și alert, să scape de acea senzație de oboseală la eforturi mici, cam asta se înțelege prin fitness.
A avea corpul sănătos mai ales din punct de vedere cardiovascular și cu un anumit fitness este condiția pentru a putea desfășura un antrenament mai intens. Acest lucru nu se poate recomanda unui individ care are o condiție fizică slabă sau care duce o viață sedentară și este neantrenat. Indicat este să înceapă un program de antrenament ușor și gradat să-și îmbunătățească condiția fizică și astfel să dobândească un anumit fitness. Nivelul de dificultate al exercițiilor se crește gradat în culturism și fitness, doar așa se poate progresa fără a-ți afecta sănătatea sau a te accidenta. Chiar termentul ,,FITT” se referă la frecvență, intensitate, tip și timp.
Ce înseamnă CrossFit? Care sunt primii pași în acest fitness funcțional?
Orice om înțelege prin fitness să aibă o condiție fizică bună, un sentiment de bine și o sănătate excelentă. Dacă ne-am raporta la această definiție, am putea spune că prin CrossFit se înțelege și mai mult de atât, deoarece acest sport poate combina într-un antrenament cele mai importante domenii de fitness și anume: flexibilitatea, viteza, puterea, forța, perseverența, anduranța, coordonarea, echilibrul, agilitatea, precizia, capacitatea respiratorie și cardiovasculară.
În concluzie este vorba de wellness, de un fizic bine dezvoltat, tonifiat și sănătos, de performanță în domeniile fitness-ului, de noțiunea de fitness la superlativ. Pentru a atinge un anumit nivel în acest sport și desigur pentru a ajunge la performanțe trebuie îndeplinite niște condiții: trebuie să ai anumite calități neuromotorii, să respecți niște reguli, să ai un sistem energetic al organismului pentru îndeplinarea scopurilor propuse. Toate acestea depind de un lucru important, acela de a avea un fit deosebit, este vorba despre un anumit fitness care stă la baza antrenamentului.
În ce constau calitățile neuromotorii ale unui practicant de CrossFit? În primul rînd trebuie să se înțeleagă că sunt mai multe calități și că acestea trebuie toate luate în calcul deoarece cu cât se dezvoltă mai mult din toate, cu atât înseamnă că ești mai fit. Întotdeauna un program de fitness trebuie să aibă ca scop dezvoltarea acestor criterii și cât mai bine. Este vorba de următoarele criterii sau standarde de atins: capacitatea respiratorie și cardiovasculară, nivelul energetic al organismului, flexibilitatea, forța, viteza de realizare a mișcărilor, randamentul neuromuscular, precizia de execuție a mișcărilor, echilibrul dinamic și static al corpului.
Prin nivel energetic se înțelege modul cum organismul poate prelucra, transporta și folosi sursele sale energetice. Prin capacitatea cardiorespiratorie se înțelege modul cum se realizează cât mai corect respirația și circulația în scopul transportului normal al oxigenului. În ceea ce privește forța este vorba despre folosirea unui număr mare de fibre musculare atunci când organismul este supus la anumite solicitări fizice.
Capacitatea organismului de a dezvolta o forță cât mai bună în timp scurt este așa numita putere sau randament neuromuscular. Cu cât mișcările sunt mai complexe și mai multe cu atât coordonarea neuromusculară este mai bună. Fitul unei persoane sau condiția fizică a acesteia este suma tuturor acestor standarde ce fac parte din CrossFitt.
Un lucru important în CrossFitt este capacitatea organismului de a răspunde oricărei solicitări fizice. De asemenea trebuie să se asigure energia necesară în organism pentru desfășurarea activităților. Acest lucru depinde de sistemele metabolice – care alcătuiesc motorul metabolic al organismului – și anume de sistemul glicolizei, sistemul fosfocreatinei și sistemul oxidării aerobe. Alimentația are un rol important pentru creșterea masei organismului, pentru sănătate și asigurarea energiei.
Prin antrenament se face efort cardio și organismul se adaptează dar acestea pot avea anumite limite ce depind de diferiți factori, fie ei interni sau externi. De exemplu un factor este capacitatea mușchilor de a folosi oxigenul. Reacțiile metabolice depind de activitatea enzimatică, procesele oxidative sunt cauzate și de nivelul de enzime din mușchi. Mușchii au fibre cu contracție lentă și fibre cu contracție rapidă. Cele cu contracție lentă au o capacitate aerobă mai mare și determină o capacitate oxidativă mai mare.
Deci tipul de fibre din compoziția mușchilor este important. Cu cât antrenamentul de rezistență este mai bun și îndelungat cu atât se va îmbunătăți capacitatea oxidativă a fibrelor din compoziția mușchilor, deci va crește capacitatea lor de a-și lua energia din lipide. Cei care au mușchi cu mai multe fibre cu contracție lentă au capacitatea de a obține performanță în sporturi de rezistență, iar cei care au mai multe fibre cu cantracție rapidă în compoziția mușchilor au șanse mai mari în sporturile ce presupun: viteză, masă musculară și forță.
Potrivit cercetătorilor sunt unele fibre musculare care previn obezitatea, de exemplu fibrele musculare care sunt cu contracție lentă, acestea previn acumularea de celule adipoase deoarece mecanismul oxidativ sau de folosire a grăsimilor ca sursă de energie de către mușchi este realizat mai bine. În general fibrele roșii se contractă mai puternic și mai încet și sunt în mușchii tonici. În ceea ce privește fibrele albe, aceastea se cotractă mai repede și sunt în mușchii netonici. Fibrele cu contracție rapidă pot accentua tendința spre acumularea kg în plus deoarece în cazul lor sursa de energie este glucoza din carbohidrați.
Pentru a avea o musculatură bine definită și puțină grăsime trebuie să faci exerciții cu greutăți dar și exerciții aerobice. Poți alege orice exercițiu ți se potrivește deoarece există o gamă largă de exerciții aerobice: înot, alergare și așa mai departe. Din păcate proporția de fibre musculare cu contracție lentă și fibre musculare cu contracție rapidă este genetică, deci transformarea unui tip de fibre în altul nu se poate face complet.
Orice individ care dorește să practice CrossFit trebuie să facă antrenamente fizice cu efort gradat deoarece organismul are nevoie să se adapteze, astfel modificările se produc treptat și se poate ajunge la performanță. Frecvența antrenamentului este importantă în antrenamente, acestea se fac de 3-5 ori pe săptămână, cu minim 10 minute efort fizic/ședință.
Antrenamentele se pot face și individual ceea ce este și mai bine decât în grup pentru că se realizează în funcție de capacitatea persoanei respective și de nevoile ei în îmbunătățirea stării de sănătate și a condiției fizice. Se pot face diferite exerciții și anume: flotări, genuflexiuni cu brațele ridicate, tracțiuni la bară fixă, fandări cu pășire, abdomene, ramat din aplecat, împins din culcat cu bara.