Culturisti romani

0
2643

In culturism se gasesc si vedete autohtone, sportivi, culturisti romani care duc o intreaga viata dedicandu-se in totalitate acestui sport. Culturismul este un sport destul de solicitant pentru organism, care are parte si de vedetele autohtone, sportivi ce isi dedica mintea si corpul in egala  masura unui tratament solicitant care dezvolta musculatura printr-o combinatie de antrenamente grele, odihna si un consum mai ridicat de calorii. In urma acestor antrenamente, sportivii ce aleg acest sport se infatiseaza in fata comisiilor de arbitri pentru a primi voturi bazate pe un numar de criterii, printre care: masa musculara, simetrie, definire, proportionalitate sau separare.

Printre cei mai cunoscuti si titrati culturisti romani din „garda veche” se afla Cristian Mihailescu, sportiv legitimat la clubul sportiv Farul Constanta. Mihailescu este multiplu campion national la seniori si la masters si a reusit sa castige locul 2 si 3 consecutiv in 1994 si 1995. In palmaresul sau este inclus si un loc 3 la campionatul european de seniori din 1996. In timp ce concura la campionate nationale si mondiale, el a detinut si functia de presedinte al Federatiei Romane de Culturism si Fitness.

Unul dintre faimosii  culturisti romani in anii 1980-1990 si multiplu campion national este Alexandru Costache. Inca de la inceputul anilor `80, el a reusit sa castige locul 1 la categoria 70+ kg si sa isi pastreze titlul ani buni. Culturistul  de categorie medie, care a participat la competitii nationale in grupa de 70-80 kg, era faimos in lumea acestui sport pentru spatele si bratele sale de exceptie, iar la categoria sa de greutate nu avea niciun fel de adversar in anii `80. In 1995 si 1998 a castigat locul 1 la categoria masters 80 kg in cadrul Campionaului National de Culturism.

In liga mare de culturisti romani cu potential este inclus si Virgil Buruiana, unul dintre tinerii ce au activat la categoriile 80-90 kg. Multi spun ca el ar fi avut cel mai mare potential din intregul culturism romanesc. Structura sa fizica a fost una ideala pentru culturism, acesta avand brate mari, coapse si umeri largi, constitutie perfecta pentru acest tip de sport. Buruiana era legitimat atat la clubul sportiv CSS 5 Bucuresti, cat si la Redis Buftea si la cei 1,67 m ai sai cantarea in forma gata de concurs aproape 90 kg.

Cariera sa a debutat la juniori in 1995, cand sportivul a castigat locul 1 la campionatul national de culturism categoria 75 de kg. Mai apoi au urmat alte titluri la categoriile de seniori, insa si la juniori, iar incununarea sa a avut loc in 1998, odata cu castigarea titlului mondial la juniori, la categoria de 80 kg. Din pacate, cariera sa a luat un tragic sfarsit in 2002, cand Virgil Buruiana a murit intr-un accident de masina.

Printre cunoscutii culturisti romani de la categoria grea ce au activat in anii `90-2000 se afla Ionel Maioru. Sportivul ce a concurat pentru Farul Constanta avea o constitutie masiva, la inaltimea sa de 1,76m adaugandu-se cele in jur de 110-115 kg. Maioru a concurat la categoria grea 90+ kg si dadea dovada de o putere iesita in comun, putand face flexii cu ganterele ce cantareau 60 kg din picioare si flexand cu bara de 120 kg. Bratele sale de 53 de cm impresionau atat publicul, cat si juriul. Din pacate insa, si acesta a plecat dintre cei vii intr-un accident de motocicleta.

Citește și:  Exerciții utile pentru articulația sacro-iliacă

Printre marile sperante ale culturismului romanesc de la sfarsitul anilor `90 si inceputul anilor 2000 se numara Octavian Mihaita. Considerat unul dintre cei mai promitatori culturisti romani, Mihaita arata lumii sportului ca masivitatea este pusa inainte de toate. Printre performantele sale la categoria grea – 90 kg – se numara premiul 1 la juniori la campionatele nationale din 1997 si locul 3 la juniori in cadrul campionatelor Balcanice din acelasi an. In plus, acesta se bucura si de un loc pe podiumul seniorilor la categoria 90+ kg in doi ani consecutivi, la campionatele nationale, acesta reusind locul 2 in 2003 si locul 3 in 2004.

Printre „pietrele tari” ale culturismului romanesc se gaseste si Petru Ciorba. Culturistul roman are un palmares exceptional, acesta incepandu-si cariera in 1979 la campionatul national de juniori, acolo unde a si castigat locul 1. In anii urmatori au urmat alte titluri nationale atat la juniori cat si la seniori, insa si premii internationale. Ciorba si-a „extins” muschii in anii `90, ajungand campion la seniori si castigand pozitii fruntase in competitii open in Cehia, Bulgaria, la campionatele balcanice, la perechi si la europene.

Intre anii 2003-2006, Ciorba si-a consolidat pozitia castigand medalii peste medalii la competitiile europene si cariera sa a culminat cu castigarea in 2006 a titlului de campion mondial absolut de masters. Petru Ciorba este primul dintre culturistii romani care s-a calificat intr-o finala a campionatelor mondiale, el reusind sa devina si maestru al acestui sport. Nici nu este de mirare ca acest culturist a ajuns la aceste performante, dat fiind faptul ca el reuseste sa isi transforme corpul: in extrasezon ajunge sa cantareasca peste 100 de kg pentru ca in concursurile interne sa ajunga la aproximativ 95 kg, iar pentru concursurile internationale el reuseste sa isi coboare greutatea la 90 kg.

Dintre „greii” culturismului romanesc nu putea lipsi Florin Uceanu, sportiv ce activeaza si in prezent. Uceanu si-a inceput cariera de culturist de la 16 ani iar in 1991 a devenit si antrenor. Inca din 1981, Uceanu a tinut podiumul competitiilor nationale, el castigant deseori locul 1 la juniori si seniori, categoriile de greutate 80-90+ kg sau in perechi. Printre distinctiile sale se numara si un loc 1 la Campionatele Balcanice din 2003. In 1993, Uceanu primea de la Ministerul Tineretului si Sportului titlul de Maestru al Sportului in culturism.

Fiind unul dintre cei mai cunoscuti si titrati culturisti romani, Uceanu a ridicat stacheta in ceea ce priveste practicarea acestui sport si a rupt barierele timpului, promovand culturismul chiar si la o varsta mai inaintata. Uceanu a primit de la Federatia Internationala de Culturism Diploma de Onoare IFBB drept recunoastere a meritelor sale in promovarea culturismului, a fost numit vicepresedinte de onoare al Federatiei Romane de Culturism si Fitness si a primit si Certificatul de Merit al Federatiei Internationale de Culturism in 2002.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.