Cum acorzi primul ajutor in caz de sufocare prin asfixiere mecanica?

0
2137
Cum acorzi primul ajutor in caz de sufocare prin asfixiere mecanica

Asfixierea este o stare fiziopatologica ce apare datorita patrunderii insuficiente a oxigenului in sange deci a scaderiii oxigenului de la nivelul vaselor sanguine si respectiv a cresterii in acelasi timp a bioxidului de carbon. Asfixierea mecanica se numeste si obstructia cailor aeriene superioare cu un corp strain care sufoca victima.

Asfixierea mecanica poate fi clasificata in doua categorii in functie de modul de producere si anume: asfixiere prin obstructie si prin compresiune. In primul caz apare obstructia cailor aeriene superioare cu un corp strain sau cu lichide (in caz de inec), cu sange sau lichid gastric, cu zapada sau pamant (in caz de avalansa sau alunecari de teren).

De asemenea poate sa apara obstructia orificiilor de respiratie cu un obiect compact, material, oase sau cu mana. In cel de-al doilea caz (al asfixierii prin compresiune) este vorba despre strangulare, spanzurare, sugrumare, compresiunea abdomenului si a toracelui.

In acest articol vom vorbi despre asfixierea mecanica cu diferite obiecte, despre obstructionari accidentale ale cailor respiratorii. Se poate intampla ca in laringe, apoi in trahee si respectiv in bronhii sa patrunda anumite obiecte mici (monezi, nasturi, boabe de fasole, proteze dentare, paine, bucati de alimente, etc) care ocupa lumenul, il inchid si impiedica respiratia. Exista si posibilitatea ca o persoana sa sufere de asfixiere mecanica in timpul somnului datorita aspirarii continutului gastric. Acest caz apare in general la cei in stare de ebrietate.

Intotdeauna cand apare obstructia cailor respiratorii persoana in cauza se invineteste la fata. Isi pastreaza in faza initiala starea de constiinta si face eforturi puternice sa-si restabileasca permeabilitatea cailor respiratorii: are stari puternice de tuse, isi pune mainile in jurul gatului, incearca sa scape de compresie.

La un moment dat incepe sa aiba ameteli, bataile inimii se accelereaza, uneori poate urina involuntar sau defeca si ajunge sa dezvolte convulsii. Dupa 5-7 minute de obstructie completa a cailor respiratorii survine decesul.

Citește și:  Va puteti proteja de accident vascular cerebral! Povestea mea va poate demonstra asta

Manevra Heimlich

Cum acorzi primul ajutor in caz de sufocare prin asfixiere mecanica?

In cazul asfixierii mecanice trebuie determinata cauza acesteia. Primul ajutor consta in eliminarea corpului strain (a barierei mecanice) prin diferite tehnici care au la baza cresterea artificiala a presiunii cailor respiratorii. Pacientul trebuie sa fie calm si sa se miste cat mai putin.

Se sterge gura de resturi alimentare si se trage limba spre exterior. Astfel se poate vedea ce obiect a blocat gatul in zona amigdalelor. Cu degetul mijlociu si aratator de la mana dreapta se incearca scoaterea obicetului din gatul pacientului. Daca obiectul este prea jos nu se realizeaza aceasta manevra deoarece se face mai mult rau, obiectul poate fi impins mai jos spre interiorul cailor respiratorii si astfel se ajunge la decesul victimei.

Manevra Heimlich este foarte eficienta in astfel de cazuri. Se pun bratele in jurul persoanei, se strang pumnii si se aseaza in zona centrala a abdomenului acesteia sau mai bine spus deasupra ombilicului si sub coaste. Se fac compresii rapide astfel incat sa se impinga cu pumnii spre exterior si in sus. La femeile care sunt insarcinate se pozitioneaza mainile mai sus de abdomen, in zona de mijloc a sternului.

Metoda upside down se aplica la copii. Acestia se iau in brate se tin cu capul in jos, se bat usor pe spate spre a fi expulzat corpul strain din gat. Dupa ce a fost eliminat factorul de comprimare se face respiratie artificiala. Daca este prea tarziu si a survenit decesul nu mai ramane decat sa fie aplicate metode de resuscitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.