O persoana care se simte rau si are anumite simptome isi pune intrebari in legatura cu starea sa de sanatate. In articol insa ne vom referi la anumite tipuri de simptome care ne fac sa intelegem ca suferim de boli digestive de afectiuni ale stomacului si duodenului.
Senzatia de durere este un simptom clar care tradeaza o anumita suferinta, o problema a unui organ intern. Desi este un simptom important, de multe ori nu ne dam seama de la care organ provine din cauza semnalelor nervoase transmise la creier. Daca durerea apare deasupra ombilicului, in partea de sus a abdomenului, intr-o zona chiar de sub stern numita epigastru inseamna ca durerea vine de la stomac sau duoden.
De asemenea durerea poate fi simtita putin mai la dreapta sau mai la stanga, in partea de mijloc a abdomenului. In aceasta zona bolnavul simte si durerea provocata de pancreas sau colecist. Pentru a le putea diferentia trebuie spus ca durerea cauzata de gastrita este usoara, se manifesta dupa masa si apare din cauza alimentatiei ce contine prajeli, condimente, bauturi carbogazoase, alcool.
Daca apare o durere intensa ca o arsura inseamna ca este provocata de ulcer. O astfel de durere se manifesta la cel putin o ora dupa masa in cazul ulcerului duodenal. Spre deosebire de acesta, la ulcerul gastric durerea este si mai mica. Stresul accentueaza orice durere, iar simptomele se manifesta mai mult noaptea in cazuri de ulcere.
Bolnavii care sufera de ulcer complicat au dureri acute deoarece la ei sunt afectate si organele din apropierea stomacului si anume colecistul si pancreasul. In acest caz este necesar ca acestia sa mearga la medic pentru interventie chirurgicala, altfel isi pun viata in pericol.
Senzatiile de greata si varsaturi sunt alte simptome importante care apar in caz de boli digestive. Astfel de semne arata ca bolnavul are un obstacol in tubul digestiv si din aceasta cauza ajunge sa dezvolte anumite boli de stomac si duoden. Daca este vorba de un caz grav, de ulcer gastric sau ulcer duodenal, apar ulceratii, rani si inflamatii pe mucoasa stomacului care sunt destul de mari si in timp se dezvolta cicatrici fibroase. Pentru a scapa de astfel de probleme se impune in majoritatea cazurilor interventia chirurgicala, mai ales daca bolnavul nu raspunde la tratament medicamentos, starea sa fiind foarte grava.
Greata si varsaturile mari pot fi simptome ale unei gastrite dar si ale unui cancer gastric, mai ales daca apare si un gust acru, o culoare galbena a lichidului eliminat prin voma, sau de asemenea un gust amar si o culoare verde din cauza secretiei biliare.
Astfel de simptome apar si din cauza unei infectii cu Stafilococi sau a intoxicatiei cu alimente stricate, alterate. Organismul are un mecanism de aparare impotriva unei asemenea agresiuni si senzatia de greata si voma se declanseaza brusc, din reflex.
Alte simptome clare ce indica boli ale stomacului sunt hemoragiile digestive. Daca apar varsaturi cu sange rosu sau negru si scaune de culoare inchisa si lucioase poate fi vorba despre o gastrita hemoragica cauzata de administrarea in exces a unor medicamente. De asemenea pot fi simptome ale unor ulcere, varice gastrice, tumori benigne, tumori maligne, varice duodenale, hernie stomacala sau chiar ciroza hepatica. Astfel de hemoragii daca se manifesta frecvent duc la anemie, oboseala, pierderea de sange, ameteli si alte complicatii.
Balonarile abdominale, disconfortul simtit in partea de sus a abdomenului, lipsa poftei de mancare, senzatia ca te-ai saturat desi nu ai mancat dupa cateva inghitituri, stari de greata sunt alte simptome ce sunt traduse prin asa numita ,,indigestie” dar care este de fapt dispepsie.
In cazul bolii de reflux gastroesofagian apar stari proaste de tuse seaca, senzatia neplacuta de a nu putea evacua aerul din plamani datorita obstructiei bronhiilor mici, lipsa de aer cand este vorba de astm.
Cancerul esofagian se depisteaza mai greu, in general bolnavul slabeste treptat dar sigur, sufera de raguseala din cauza ca laringele este si el afectat, are semne de infectie pulmonara, tuse cu expectoratie, anemie, lipsa potei de mancare. In cazuri de metastaze apare dispneea sau lipsa de aer, tuse, dureri abdominale, dureri de ganglioni (acestia devin duri si umflati).
Daca la palparea epigastrului, sau a abdomenului apare senzatie de durere poate fi un semn al unei boli a stomacului si a duodenului, pot exista gastrite severe, tumori benigne, maligne, ulcere si gastrite mai usoare.
Scaderea excesiva in greutate poate fi un semnal care sa ne puna pe ganduri, mai ales daca nu se tine nici o dieta de slabire si nu exista nici un dezechilibru nervos provocat de stres. Daca slabirea este mare, de peste 6 kg, poate fi vorba despre un cancer sau o boala grava cum este de exemplu tuberculoza.
Astfel de simptome sunt destul de grave incat sa ne alarmeze de aceea este necesara prezentarea de urgenta la un medic de familie care ne va da o trimitere la un medic specialist gastroenterolog.