Cum este mai bine să pastrezi medicamentele?

0
223
Cum este mai bine să pastrezi medicamentele

Oamenii obișnuiesc să cumpere prea multe medicamente și să le pună într-un dulăpior, cutie sau sertar, iar apoi să uite de ele. Astfel trece timpul și le expiră termenul de valabilitate, iar când au nevoie de ele, riscă să le folosească sau cumpăra altele noi. Întrebarea este dacă aceste medicamente cu termenul de valabilitate expirat mai sunt eficiente, mai au efect sau chiar sunt periculoase.

Companiile farmaceutice pun termenul de valabilitate la data când medicamentul este încă bun tocmai pentru a preveni anumite probleme de acest gen. Termenul de valabilitae pentru majoritatea medicamentelor este de 2-3 ani, dar poate fi și mai scurt pentru unele dintre acestea, de câteva luni.

Multe medicamente rămân eficiente și după expirarea termenului de valabilitate, insă cei care vor să fie mai siguri pot cumpăra altele noi în caz de necesitate. Companiile farmaceutice au interesul de a obține profit și de aceea încurajează consumatorii să înnoiască medicamentele.

Potrivit programului Good Morning America s-a constatat că foarte mulți oameni sunt nesiguri cu privire la modul de folosire al medicamentelor expirate, nu știu dacă este bine să le folosească sau să le arunce și să cumpere altele noi. Ei știu sigur că un aliment care are data de valabilitate expirată nu mai este bun însă, când este vorba de medicamente, nu țin cont de acest lucru sau nici nu verifică data respectivă.

În urma sondajelor realizate de specialiștii în domeniul sănătății s-a constatat că multe farmacii vând medicamente cu termenul de valabilitate expirat. S-au dat chiar și amenzi pentru acest lucru. Prin programul Good Morning America s-au verificat rafturile unor mari farmacii și s-au descoperit chiar și teste de sarcină expirate, nu doar vitamine și diferite medicamente.

Concluzia a fost că trebuie mare atenție cu medicamentele expirate, sau în mod special cu unele dintre ele, cum sunt de exemplu antibioticele. Este bine ca antibioticele să fie utilizate doar până la data de valabilitate.

De asemenea, antibioticele trebuie păstrate în locuri uscate, răcoroase, în condiții normale pentru a-și păstra eficiența. În general un medicament care a expirat iși pierde din eficiență în timp. Potrivit specialiștilor unele medicamente sunt încă bune deși le-a expirat data de valabilitate, altele nu.

Citește și:  Mod de aplicare a medicamentelor pe suprafața mucoaselor
cum ne depozitam medicamentatia
cum ne depozitam medicamentatia

Medicamentele care nu sunt lichide și au fost păstrate în locuri răcoroase și întunecoase pot fi eficiente, nu prezintă niciun risc. Medicamentele lichide se deteriorează mai repede decât pastilele și ar trebui folosite doar atât cât scrie pe ambalaj. Ele trebuie să fie păstrate la frigider, sau la temperatura de aproximativ 8 grade Celsius.

În ceea ce privește medicamentele esențiale, cum sunt cele pentru tensiunea arterială, este bine să fie consumate doar până la data expirării. În general un medicament care are aspectul ciudat sau mirosul schimbat nu mai trebuie folosit.

Dacă medicamentele nu sunt păstrate la temperatura adecvată se pot altera și nu mai pot fi folosite, nu mai sunt eficiente. Temperatura de depozitare trebuie să fie corectă, în general medicația se ține într-un loc uscat, întunecos, la temperatura camerei sau la tempertaura mediul ambiant de 15-22 grade Celsius.

Unele medicamente se țin la 2-8 grade Celsius, de aceea se pot stoca la frigider. Astfel de medicamente sunt supozitoarele, unguentele, siropurile, tincturile, etc. Mare atenție ca medicamentele să nu înghețe, se poate folosi pentru a preveni acest lucru anumite ambalaje izotermice frigorifice.

De asemenea, medicamentele în frigider trebuie protejate împotriva umidității, de aceea pot fi puse într-o pungă de plastic sau cutie închisă ermetic. Evitați să țineți medicamentele în bucătărie sau în baie deoarece mediul umed sau prea cald le poate altera eficiența. De asemenea, medicamentele nu se țin pe balcon, pe verandă la țară, la îndemâna copiilor sau în locuri unde au acces animalele de companie.

Unele medicamente expirate care conțin substanțe chimice se pot descompune în urma unor reacții de oxidare, la contactul cu aerului, iar în plus se poate produce și un proces de creștere rapidă a unor bacterii din aer (ex. bacteria E.coli). Folosirea unor medicamente cu termenul de valabilitate depășit poate fi un risc de infecții bacteriene, de boli dermatologice sau de tulburări digestive.

Foarte important este să nu cumpărați medicamente în exces și să nu le utilizați fără sfatul medicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.