Cum faci să-ți asculți și să-ți dezvolți intuiția?

0
735
Asculta-ti intuitia

De ce este bine ca oamenii să petreacă mai mult timp în natură? Pentru a reuși să fie conștienți de momentul prezent, pentru a înțelege că momentul este totul, pentru a-și reveni și a-și dezvolta intuiția. Este foarte importantă dezvoltarea intuiției pentru a putea ști cum să cunoaștem lucrurile. Percepția adevărată a lumii (prin datele senzoriale) nu trebuie înlocuită cu percepția lumii pe care ne-am creat-o (a strategiilor, a termenelor, a recordurilor, etc). Oamenii trebuie să meargă în natură și să încerce măcar pentru 5-10 minute să se deconecteze de problemele lor și să cunoască natura prin simțuri, fără să se mai gândească la nimic. Probabil că majoritatea nu vor reuși să facă acest lucru, li se va părea foarte greu, vor avea tendința de a căuta lucruri dincolo de ei, se vor gândi la ce trebuie să facă acasă sau la serviciu, ce să mai cumpere sau ce facturi să mai plătească, la tot felul de probleme, etc.

Trebuie să fii conectat la lumea din jurul tău! Oamenii nu mai fac acest lucru, pur și simplu și-au pierdut în timp această capacitate, sau nu mai cred că o au. Sunt cercetători care consideră că oamenii își pot dezvolta inteligența emoțională, își pot dezvolta intuiția. Cele mai bune locuri pentru dezvoltarea intuiției sunt acele locuri în natură, fără oameni, fără mașini, etc. Se fac exerciții simple pentru aceasta, stând mai mult timp în natură, studiind și observând ecosistemul. În acest mod oamenii își pot dezvolta intuiția și pot găsi răspunsuri la problemele pe care le au.

Oamenii cred în mod greșit că problemele lor se vor rezolva de la sine, dar nu este deloc așa, ei trebuie să facă un pas înapoi pentru a aborda problemele în alt mod. Cele mai bune decizii sunt cele bazate pe intuiție. Doar așa putem avea cele mai bune răspunsuri. Dacă nu ar fi așa, le-am putea afla prin tehnologie, prin computere, etc. Gândirea rațională distruge capacitatea de extindere a abilităților intuitive. Oamenii trebuie să vadă în interiorul lor, să vadă ce capacități au și cum le pot folosi, să lase propria intuiție să funcționeze. Folosind complet partea rațională se elimină creativitatea. Niciodată nu se va produce mai mult muncind mai mult, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii nu pot menține ritmul de a munci mai mult, la un moment dat clachează, pentru că se rătăcesc în gândire. Oamenii care lucrează prea mult ajung la un moment dat să înțeleagă că acest lucru nu e bun, respectiv atunci când sunt epuizați. Ei trebuie să-și ofere posibilitatea de a-și reveni, să facă pauză, să stea în natură.

Meditație în naturăCum luăm decizii bazate pe intuiție? Intuiția permite întregului creier să funcționeze. Intuiția este construită pe baza experiențelor, ce s-au dezvoltat în viață în timp. Ține de partea dreaptă a creierului, permite unui om să gândească într-un mod creativ, de aici vin marile idei creative și cele mai bune decizii. Deci, oamenii care consideră că gândesc foarte mult bazându-se pe partea logică, pe emisfera stângă a creierului, se înșeală. Și partea stângă și partea dreaptă sunt împortante în procesul gândirii.

Văzul ne afectează intuiția, pentru că a vedea înseamnă a crede. Convingerile oamenilor pot fi incorecte când judecă pe alții. Intuiția este mai mult de atât. Potrivit cercetătorilor oamenii sunt blocați pe gândirea logică, respectiv cu partea stângă a creierului. Dr. Lain McGilchrist în cartea sa ,,The Master & His Emissaryˮ spunea că ,,înțelepciunea este înlocuită de cunoștințe, iar acestea sunt înlocuite de informații, cu date.ˮ Pentru a evolua ar trebui să înțelegem ce semnificație au lucrurile (această înțelegere s-a pierdut la oameni), ar trebui să percepem lumea in 2 moduri diferite: într-un mod larg și într-un mod îngust, respectiv cu emisfera dreaptă și cu emisfera stângă a creierului. Ambele sunt importante pentru fiecare om. Să ințelegem ce semnificație au lucrurile. Cu trecerea timpului emisfera dreaptă tinde să fie mai mică față de cea stângă și de aceea apare tendința de a privi lumea doar în acest mod, îngust.

Citește și:  Ce este malabsorția și permeabilitatea intestinului la om? Care sunt factorii ce favorizează sindromul de malabsorbție

Creierul omului evoluează în funcție de ceea ce simte, gândește sau cunoaște. Astfel el își adună informațiile, însă pe de altă parte, zi de zi este bombardat cu o multitudine de informații. Omul ar trebui să se ajute de intuiție pentru a simți ceea ce este mai bine pentru el în această lume. Lain McGilchrist spunea fapul că: ,,intuiția nu e doar un sentiment, e conștiința lucrurilor subtile, care se află dincolo de atenția noastră….dacă ne folosim prea mult timp mintea conștient, nu vom putea vedea ceea ce ar trebui să fie cu adevărat important…astfel eliminăm ceea ce știm, cel puțin 95% dintre procese nu sunt conștiente delocˮ. Intuiția este foarte importantă pentru că ne avertizează cu privire la lucruri subtile, pe care mintea conștientă nu le sesizează pentru că este mai înceată.
Ce se întâmplă atunci când cunoști o persoană? Nu știi ce este cu ea, la prima vedere ea poate părea prietenoasă și îți transmite astfel mesaje în care ai vrea să ai încredere. Însă la un moment dat simți că se întâmplă ceva, că ceva nu este în regulă dar nu îți dai seamna exact care ar putea fi problema. În timpul comunicării, cea mai mare parte nu este explicită deloc. Este posibil să te înșeli sau nu, pentru a elucida acest lucru trebuie să te iei după intuiție. Analizează totul: tonul vocii, alegerea cuvintelor, semnificația lor, fii atent la ironie, umor, gesturi, atitudine, privire, limbajul corpului, etc. Prin intuiție devii conștient de toate lucrurile, dacă nu ții cont de intuiție și de toate aceste lucruri nu poți cunoaște exact cum este acea persoană. Fiecare om a simțit măcar o dată în viață noduri în stomac sau fapul că are fluturi în stomac. Cu siguranță astfel de sentimente pot arăta ceva.

Pentru a-ți asculta intuiția și a te putea concentra este important să respiri ritmic și încet. Dacă respiri mai repede cu siguranță te vei concentra mai puțin. Când stai în fața unei persoane este bine să încerci să te conectezi cu ea, poți face aceasta prin respirație, astfel te concentrezi, atingi acea stare specială la momentul respectiv, în acest fel faci posibilă comunicarea nonverbală și îi simți energia (pozitivă sau negativă).

RespiratiaNu ne putem schimba viața sau pe noi dacă facem doar ceea ce ne place și ceea ce e ușor. Așa repetăm același tipar și facem aceleași greșeli. Primul pas spre schimbare este călătoria spre necunoscut, de a începe să facem lucruri noi, de a intra pe un alt teritoriu și astfel de a avea posibilitatea de a descoperi alt tipar, de a trăi o experiență care să ne schimbe pe noi și viața noastră. Este posibil și să dăm greș și trebuie să fim pregătiți și pentru asta. Și eșecul face parte din călătorie ca și reușita.

Natura este totul pentru un om, este consolarea lui. În mod normal omul are 5 simțuri și ar trebui să vadă lumea prin toate aceste simțuri, astfel va prelua informații din jur prin acestea și nu va fi confuz niciodată. Malidoma Somé spunea că ,,Mama Pământ este un simbol al unui uter generos care hrănește, dă viață și vitalitate tuturor ființelor din ea. Natura este martorul tăcut al intuiției. Natura vorbește în tot felul de limbi. Natura este interesată de ochiul interior, de urechea interioară, de capacitatea interioară de a înțelege ceva ce conștiința externă ar putea considera haotic. Fără natură nu știu cum ne-am putea retrezi intuiția. Ce ar fi dacă oamenii ar avea încredere în puterea intuiției? Să permită intuiției să fie platforma pe care să se conecteze la trecut, la prezent și la viitor.ˮ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.