Cum îmbunătățește colagenul sănătatea articulațiilor?

0
35

Cu toții vrem să ne păstrăm sănătatea articulațiilor. Din fericire, studiile cercetătorilor au arătat că există modalități de a ne menține mobilitatea articulațiilor și de a preveni bolile articulare. Cel mai important este să identificăm dificultățile ce apar din cauza îmbătrânirii organismului și să înțelegem factorii de stres, care pot provoca prematur probleme de articulații.

Colagenul este sintetizat în corp și este important pentru oase, articulații, piele, vase de sânge, plămâni, coloana vertebrală, etc. Sportivii introduc colagenul ca supliment în nutriție pentru că acesta joacă un rol important în formarea multor procese esențiale pentru sănătatea organismului.

La ce este bun colagenul? Cât de important este colagenul pentru sănătatea articulațiilor și forma fizică?

Navigare rapidă în articol:

  1. Colagenul în tratamentul bolilor articulare
  2. Colagenul ca supliment pentru sportivi

1. Colagenul în tratamentul bolilor articulare

Colagenul este cea mai importantă proteină a corpului, este o componentă a țesutului conjunctiv, contribuie la o formă fizică excelentă și menține sănătatea.

Colagenul oferă beneficii pacienților cu boli articulare.

Dacă colagenul din corp scade, atunci cartilajul are de suferit și de asemenea articulațiile. Deficitul de colagen duce la degenerarea progresivă a cartilajului articular, acesta nu mai este neted și elastic și începe să se subțieze. Asta face ca oasele să vină în contact și să apară acea senzație de scârțâituri, durere și probleme articulare.

Colagenul are rol benefic asupra articulațiilor, pentru că reduce durerile articulare. Dacă nivelul de colagen este normal, oasele sunt mai flexibile și pot ameliora mai ușor șocurile.

Colagenul reduce durerile de articulații

Conform unui studiu realizat de cercetători, colagenul reduce durerile de articulații și ajută în cazuri de osteoartrită, care se manifestă mai ales la degete, genunchi, șolduri și vertebrele coloanei. Osteoartrita este o formă de artrită ce afectează cartilajul, produce măcinarea sau distrugerea acestuia. Dacă o persoană are osteoartrită la genunchi și un grad mai mare de obezitate, atunci asta poate agrava mai rapid boala.

Din cauza producerii suplimentare de os (ce apare de exemplu în urma unor traume suferite) se formează pintenul osos. Osteofitele se produc ca urmare a procesului de îmbătrânire a organismului și apar la oamenii cu vârsta peste 60 de ani. Durerile cauzate de osteofite și pinteni osoși se produc mai ales la picioare și la nivelul coloanei vertebrale.

Prin deteriorarea cartilajului, ce acoperă oasele la nivelul articulațiilor, se dezvoltă la oameni osteoartrita. Aceasta este o boală degenerativă a articulațiilor și produce durere, rigiditate matinală, scăderea mobilității, a forței musculare și limitarea mișcării.

Factori ce accelerează pierderea de colagen

Cel mai mare dușman al colagenului este timpul, respectiv înaintarea în vârstă. Producția de colagen scade cu trecerea anilor și asta face ca procesele de regenerare ale articulațiilor și oaselor să sufere.

Citește și:  Care sunt mineralele necesare menținerii frumuseții?

Scăderea cantității de colagen din organism poate fi provocată și de o serie de factori precum:

  • Fumatul, consumul prea mare de alcool
  • Stresul, radiațiile ultraviolete puternice
  • Restricțiile alimentare, dietele bogate în carbohidrați
  • Lipsa de antioxidanți din organism
  • Excesul de greutate
  • Anumite afecțiuni și boli.

Alte beneficii

Colagenul este important în diferite faze de dezvoltare a organismului; el are rol de restaurare și rol benefic asupra tuturor sistemelor.

Despre colagen se spune să este de mai multe tipuri și anume:

  • Colagen ce face parte din oase, tendoane, organe
  • Colagen care apare la cartilajul umerilor, genunchilor și articulațiilor
  • Colagen din fibrele reticulare
  • Colagen ce formează părul și pielea.

Oamenii de știință spun că există mai mult de 25 de tipuri de colagen.

Cu ajutorul colagenului care are proprietăți de creștere a elasticității pielii se oferă un aspect de întinerire tenului.

2. Colagenul ca supliment pentru sportivi

Colagenul este un supliment nutritiv utilizat de sportivi, pentru că are un efect anabolic asupra cartilajului. Acesta are efect benefic asupra stării pielii, prin faptul că elasticitatea țesutului cutanat se îmbunătățește, iar aspectul pielii devine mai frumos.

Anumite sporturi pun presiune asupra picioarelor, mai ales dacă sunt practicate în mod excesiv. De exemplu dansul afectează picioarele, tensionează ligamentele și poate predispune la formarea de pinteni osoși. De asemenea și alte activități fizice dezvoltă osteofite. Alergatul are acest efect mai ales dacă este practicat de persoanele care au și o greutate corporală mare ce pune presiune asupra picioarelor. Alte sporturi ce creează un stres asupra articulațiilor sunt tenisul, fotbalul, etc.

Colagenul este necesar corpului dacă se vrea obținerea rezultatelor dorite la antrenamente, în sport. Cartilajul amortizează șocurile și îmbunătățește funcția articulațiilor în timpul mișcării. El este compus și din colagen care oferă articulațiilor putere și protecție.

Pentru a crește producerea de colagen în organism sunt recomandate anumite alimente, cum ar fi:

  • Supa de oase, răcitura
  • Morcovii, caisele, citricele, ardeii și alte alimente care au vitamine A și C
  • Spanacul, varza, broccoli și alte legume cu frunze verzi
  • Nucile, semințele, migdalele
  • Fructele bogate în aminoacizi, cum sunt afinele.

Suplimentele de colagen pentru sportivi pot conține și aminoacizi precum sunt: leucină, metionină, lizină, valină, izoleucină, fenilalanină, glicină, glutamină, tirozină, alanină, arginină, acid aspartic, prolină, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.