Cum îngreunează stresul rezistența la poftele alimentare?

0
101
Cum îngreunează stresul rezistența la poftele alimentare

În general stresul determină oamenii ca să mănânce mai mult deoarece au impresia că acest lucru îi distrage de la starea respectivă și îi ajută să se relaxeze. În situația în care este vorba despre lipsa de somn, mai multe griji, stări de anxietate, suprasolicitarea organismului putem spune că se ajunge la un stres cronic – o problemă care duce la supraconsum.

Oamenii au o dorință mai intensă de a mânca atunci când sunt stresați pentru a simți plăcerea oferită de gustul alimentelor. Astfel ajung să servească mai mult mâncăruri foarte dulci, mai grase sau mai sărate, în general mai gustoase și deci sunt tentați din cauza stresului sa-și schimbe alimentația sănătoasă în una care predispune la obezitate. Din păcate, concluzia este că astfel de alimente nesănătoase ii ajută să se simtă mai puțin stresați și deci, în timp, din cauza vieții agitate ajung să le consume în mod exagerat.

Mai mult decât atât, creierul va memora plăcerea simțită prin consumul acestor alimente și astfel, data viitoare, când vor apărea alte situații stresante va fi simțită automat și dorința de a mânca aceleași mâncăruri. Un astfel de obicei deprins din cauza stresului poate fi transformat într-o dependență de a mânca alimente nesănătoase chiar și atunci când nu ești stresat ci doar obosit sau trist.

Citește și:  De ce nu este bine să ții o dietă doar cu sucuri prea mult timp?

Pofta de mâncare sau nevoia de mânca mai mult pot fi cauzate de stres dar și de cauze patologice, ori care par doar aparent inofensive. Poftele alimentare ocazionale pot fi din cauza stresului, plictiselii, surmenajului, lipsei de somn, dietelor foarte stricte, oboselii, obiceiurilor alimentare greșite, tendinței de a mânca frecvent snacks-uri sau alte alimente de acest gen, anumitor boli (cum sunt de exemplu cele ale glandei tiroide).

Depresia și stresul mental provocate de temeri, griji frecvente, tensiuni, situații dificile, tristețe, pot afecta organismul și sistemul nervos. În aceste cazuri oamenii au tendința de a mânca în exces pentru a scăpa de tensiunea interioară sau pentru a se consola într-un fel prin plăcerea de a servi alimente delicioase. Persoanele stresate și depresive au un apetit alimentar exagerat și ajung să acumuleze kg în plus, să devină supraponderale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.