Podoaba capilara este foarte importanta pentru orice persoana. La o femeie parul lung si sanatos este un semn de vitalitate si frumusete.
Exista diferite strategii naturale si medicale care ajuta la cresterea parului insa multi oameni cred in ipoteza ca impletirea suvitelor de par ajuta de asemenea la cresterea acestuia.
Specialistii spun ca parul creste in medie cu 1 cm pe luna insa referitor la factorii care contribuie la cresterea parului parerile sunt impartite, astfel ca din punct de vedere stiintific nu s-a demonstrat ipoteza ca parul impletit creste mai repede.
Multe persoane au aceasta credinta populara, insa contrar ei trebuie spus ca impletirea parului nu are un asemenea efect asupra cresterii lui. In realitate daca se poarta coditele impletite intens este chiar mai rau pentru ca parul nu se aeriseste, oxigenul fiind foarte important la foliculii de par si astfel se poate ajunge la pierderea podoabei capilare, la dezvoltarea unei afectiuni numita alopecie de tractiune (traumatisme la radacina parului).
Cert este ca dieta are efect in stimularea cresterii firelor de par. Vitaminele sunt responsabile de procesul de crestere a firelor de par, la fel si mineralele, proteinele si oxigenul. De aceea pentru a avea un par frumos trebuie de urmat o dieta bogata in vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E), siliciu, calciu, acid folic, inozitol. Dieta trebuie completata cu suplimente de minerale si vitamine.
Masajul asupra scalpului stimuleaza circulatia sangelui si cresterea parului. El se face macar o data pe saptamana, recomandat ar fi sa se realizeze de doua ori mai ales ca are si efect relaxant.
Factorii genetici si etnici sunt si ei importanti in cresterea parului. La asiatici parul creste cu 1,5 cm pe luna, la africani cu 0,8 cm pe luna, iar la caucazieni cu 1 cm pe luna. Deci la asiatici creste cel mai repede, iar la africani cel mai incet deoarece au parul ondulat sau cret iar cresterea incetineste.
Varsta si sexul influenteaza de asemenea cresterea parului. La femei parul creste mai repede de la patru la sapte ani, iar la barbati parul creste intens de la doi la patru ani. Apoi cresterea se face in mod normal, desigur daca se asigura accesul radacinilor la proteine, oxigen, minerale si vitamine din vasele de sange cu care ele sunt conectate.
Conditiile climatice afecteaza intr-o oarecare masura cresterea parului. In timpul iernii parul creste mai lent, iar vara dimpotriva firele de par cresc mai repede datorita soarelui. De asemenea cresterea parului este mult mai lenta in timpul noptii decat in timpul zilei. Parul de pe barbie creste cel mai repede comparativ cu cel de pe alta parte a corpului.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca un barbat ar putea avea o barba lunga de 9 m daca nu s-ar rade niciodata in viata. Protectia parului de factorii de mediu – vant, raze UV, sare de mare, praf, uscaciune, clor din apa, factori mecanici, ger – este foarte importanta pentru frumusetea acestuia.
Ingrijirea parului contribuie la cresterea parului. Spalarea corecta si in mod regulat cu un sampon de calitate, adecvat, ajuta la mentinerea sanatatii firelor de par. Produsele pentru par care au un pH ridicat sporesc fragilitatea firelor de par. Lotiunile, mastile si balsamurile de calitate au si ele efect benefic asupra parului.
Masca cu ulei vegetal (de in, masline) ajuta la cresterea parului si la prevenirea caderii parului, degradarii si uscarii acestuia. Matreata este alcatuita din celule moarte, grasimea scalpului si murdarie. Avand in vedere ca zilnic se pierd milioane de celule ale pielii, nu este de mirare ca si cantitatea de matreata ce se formeaza este mare.
Stresul si bolile au un efect negativ asupra parului, pot provoca caderea acestuia.
Consumul de alcool si tutun trebuie redus deoarece impiedica cresterea normala a parului. De asemenea in scopul stimularii cresterii parului trebuie redus consumul de cafea si de bauturi carbogazoase.
In concluzie, pentru a avea un par frumos, matasos, care sa creasca sanatos si repede trebuie sa il ingrijim corespunzator, sa ducem o viata echilibrata, fara stres, sa avem o dieta bogata in substante nutritive, oligoelemente, vitamine si sa evitam factorii nocivi, de mediu si clima ce ar putea degrada podoaba capilara.