Cum ne afectează gândurile negative? – Cauza a 75% din bolile psihice!

0
2254
1-durere-de-cap-gandurile-negative

Gândurile negative produc schimbări în creierul și corpul uman? Oamenii de știință consideră că gândirea umană afectează starea de sănătate. Aproximativ 75% din bolile psihice și fizice au drept cauză și gândirea negativă. Află în acest articol cât de important este să ne controlăm gândurile și emoțiile negative.

Navigare rapidă în articol:

Ce impact are furia asupra stării de sănătate?

2-furia

Furia, gelozia, mânia declanșează hormoni de stres în organismul nostru – adrenalina și cortizolul. Aceste substanțe se acumulează și când ajung la un nivel prea mare, pot afecta starea de sănătate a unor organe interne și funcțiile organismului.

Gândurile negative ne fac să fim agitați, irascibili, să ne accentuăm starea de stres. Treptat ritmul cardic crește, la fel și tensiunea arterială, apar probleme de sănătate. Furia provoacă anumite stări proaste interioare, afectează sistemele organismului, iar acest lucru este semnalat prin simptome clare de:

  • Dureri de cap, dureri abdominale, dureri de spate
  • Probleme digestive, apariția unor eczeme pe piele
  • Oboseală, palpitații, furnicături în piele
  • Amețeli, respirație rapidă, tensiune musculară
  • Probleme de concentrare și memorie
  • Anxietate, depresie, insomnie
  • Creșterea tensiunii arteriale, accident vascular cerebral, infarct miocardic.

Oamenii care își manifestă furia sunt cei care nu reușesc să-și controleze temperamentul și de aceea ajung să fie respinși de prieteni, colegi, rude, față de care și-au manifestat cel puțin o dată comportamentul agresiv.

Oamenii care își suprimă furia, țin această emoție negativă în interior, ajung să sufere de anxietate și depresie. Gândurile negative și sentimentele rele, furia și mânia, contribuie la dezvoltarea bolilor psihice – anxietate și depresie.

Furia și alte stări negative de acest fel pot fi reduse prin sport și diferite tehnici, metode de relaxare și calmare. Este important de înțeles cauzele care au declanșat stările negative, pentru a putea fi eliminate.

Stresul și gândurile negative produc tensiuni mentale

3-stresul

Oamenii de știință consideră că 75% din bolile fizice și psihice sunt cauzate de gândirea toxică, negativă, de stres, de incapacitatea oamenilor de a-și controla emoțiile.

Stresul este principala cauză a tensiunilor mentale – depresie, hipertensiune arterială. Orice persoană care este în situația de stres și are gânduri negative prin care își accentuează starea, poate fi în situația în care clachează. Stresul duce cu siguranță la anxietate, frică, nervozitate, tensiune, neliniște interioară, scăderea stimei de sine, irascibilitate, depresie.

Organismul este afectat de stres și de gândirea toxică, iar consecințele nu întârzie să apară. Treptat apar simptome care arată că starea de sănătate fizică și psihică scade. Oamenii nu pot evita evenimentele care le apar în viață și de aceea trebuie să facă în așa fel încât să-și controleze emoțiile, să elimine gândurile negative.

Gândurile negative produc depresie

9-depresia

Gândirea negativă este o cauză a depresiei. Dacă oamenii ar renunța la gândurile negative și-ar reduce riscul de boli psihice. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii în urma unui studiu realizat recent. Ei au identificat modele de gândire depresivă.

În cadrul studiului persoanele intervievate au răspuns la intrebări legate de singurătate, lipsă de incredere, lipsă de valoare, lipsă de intenție, lipsă de atenție, lipsă de respect, nemulțumire, deznădejde, etc.

Studiul a folosit la examinarea simptomelor depresive și s-a constatat că acestea sunt agravate de gândurile negative. La studiu au participat peste 600 de adulți din mai multe state, care aveau vârsta cuprinsă între 21-84 de ani și aveau studii universitare. S-a constatat faptul că femeile suferă mai mult de depresie decât bărbații.

Cercetătorii consideră că gândirea pozitivă este foarte importantă în prevenirea și combaterea depresiei. Oamenii ar trebui să-și schimbe modul de gândire, să înlocuiască gândurile negative cu gânduri pozitive. Prin eliminarea gândirii negative oamenii pot preveni depresia gravă.

Zi de zi oamenii trăiesc în stres și de aceea au tendința de a gândi negativ. Asta le afectează negativ starea mentală și fizică și treptat se instalează depresia, anxietatea și alte boli psihice.

Depresia și gândirea negativă

Specialiștii consideră că organismul are un mecanism de apărare împotriva efectelor negative ale gândirii negative și anume depresia. Prin urmare depresia apare pe fondul gândirii negative. Depresia poate afecta orice om, indiferent de vârsta lui, nu este selectivă. Ea este accentuată în continuare de gândurile negative după ce s-a instalat și se agravează.

Există o legătură între gândire și evenimentele vieții noastre. Gândurile negative ne fac să trăim într-un fel de negativitate și să avem experiențe negative.

Pentru a scăpa de depresie, oamenii trebuie să-și schimbe modul de a gândi, să aibă o gândire pozitivă. Ei trebuie să scape de teamă, să învingă stresul, să caute modalități și proceduri prin care să se calmeze și să se relaxeze.

Boli de piele declanșate de stres

4-mancarime-de-piele

Medicii consideră că există o relație strânsă între problemele psihologice și afecțiunile sau bolile dermatologice. Există multe studii prin care s-a demonstrat faptul că stresul și alte probleme psihologice pot declanșa sau agrava unele boli de piele, pot acutiza anumite simptome caracteristice acestora: eczeme, mâncărime, senzație de arsură și altele.

Stresul declanșează acneea, urticaria, psoriazisul.

Medicii au în vedere tratarea problemelor psihologice la pacienții care suferă de boli de piele. Ei consideră că acest lucru ajută în grăbirea vindecării bolilor dermatologice. Problemele psihologice, stresul, gândurile negative pot avea un impact asupra sănătății pielii. Desigur impactul psihologic este diferit de la o persoană la alta.

La unele persoane tulburările dermatologice sunt mai grave și deci accentuate de starea psihică. În plus, se știe deja că orice problemă a pielii reprezintă o suferință foarte mare pentru pacientul respectiv. De exemplu acneea sau rozaceea pot scădea stima de sine, încrederea, pot duce la stări proaste, de depresie, neputiință și anxietate.

Astfel de persoane cred că sunt judecate mereu de oamenii din jur pentru problemele pe care le au și de aceea au mereu gânduri negative despre aspectul lor, prin care nu mai reușesc să facă față bine situațiilor sociale create. Ajung să aibă diferite probleme de comunicare, un comportament considerat ciudat, se izolează, suferă și se stresează în plus, își agravează treptat problemele de sănătate.

Stresul poate cauza probleme dermatologice

Iată ce au descoperit cercetătorii în domeniul medical:

  • Alopecia și căderea părului sunt cauzate de probleme psihologice, printre care cele mai frecvente sunt depresia și anxietatea.
  • Psoriazisul este declanșat pe fond nervos, din cauza stresului.
  • Acneea apare din cauza lipsei de încredere, a sentimentului de neadaptare în mediul social.
  • Foarte multe probleme de piele sunt cauzate și agravate de stările emoționale, de stres.
  • Tulburările psihice pot duce la parazitoză delirantă.
  • Afecțiunile cutanate sunt declanșate de diferite probleme psihologice.
Citește și:  Astm - Cauze, simptome și tratament

Medicii consideră că tratamentul psihologic ajută în vindecarea problemelor psihice și în prevenirea problemelor dermatologice.

Nervii dau peste cap tubul digestiv, pot cauza ulcer

5-ulcer

Anxietatea, nervozitatea și tulburările de dispoziție pot cauza boli ulceroase peptice. Studiile clinice arată că pacienții diagnosticați cu ulcer suferă și de anxietate și stări nevrotice. Aceste probleme psihologice pot declanșa probleme gastro-intestinale grave.

Tulburările de dispoziție în rândul adulților reprezintă un factor de risc al declanșării ulcerului. La asta se mai adaugă și alți factori: consumul de alcool și nicotină. Fumul de țigară este un factor care duce la dezvoltarea bolilor ulceroase. Același lucru se poate spune și despre consumul exagerat de alcool.

Specialiștii consideră că fumul de țigară poate cauza ulcer și poate agrava un ulcer deja existent. Fumatul amplifică riscul de a dezvolta infecția cu bacteria Helicobacter pylori, care este cauza ulcerului. Nicotina și alte substanțe toxice din țigări:

  • Cresc producția de acid gastric în stomac
  • Scad producția de muscus a stomacului
  • Reduc capacitatea de protecție a mucoasei stomacale împotriva acidului gastric.

Specialiștii recomandă persoanelor care suferă de anxietate, depresie și alte tulburări de dispoziție să nu consume alcool și să nu fumeze. Asocierea dintre tulburările de anxietate, tulburările de dispoziție, alcool și țigări reprezintă un factor de risc în inducerea ulcerului.

Oamenii obișnuiesc să fumeze mult și să bea alcool din cauza stresului, a problemelor pe care le au. Gândurile negative le accentuează starea, arată că anxietatea și depresia s-au instalat. Tulburările de dispoziție și de anxietate au fost evaluate de cercetători, aceștia consideră că ele includ și alte stări precum sunt: depresia majoră, tulburarea bipolară, atacurile de panică, anxietatea generalizată.

Toate aceste stări care apar la oameni sunt din cauza stresului, a problemelor pe care le au la muncă, în activitatea profesională, a problemelor din familie, a stilului de viață nesănătos, teama de ziua de mâine, dificultățile financiare, etc.

Încrâncenarea, stresul provoacă probleme motorii de sănătate

6-dureri-de-cap

Oamenii își doresc să rezolve rapid problemele stresante, astfel pot suferi de anumite probleme fizice și mentale pe fondul încrâncenării, stresului, a faptului că se forțează să-și depășească limitele. Un sistem nervos stresat în mod anormal, exagerat, poate provoca anumite probleme de mișcare care sunt controlate de mușchi.

Sistemul nervos controlează mișcările musculare. Dacă sistemul nervos este stresat apar probleme de coordonare, tremurături, furnicături, simptome care arată faptul că mușchii se comportă greșit. Acestea apar atunci când sistemul nervos este extrem de stresat.

Stresul afectează sistemul nervos, mintea, provoacă oboseală fizică și mentală. Resursele energetice sunt folosite mai repede de organism din cauza stresului și astfel oboseala accentuată se simte imediat în corp. Din cauza oboselii apar probleme de concentrare, de memorie, de luare a deciziilor, de gândire și chiar de controlare a comportamentului și a gândirii.

Oamenii care sunt stresați ar trebui inițial să se relaxeze și să se odihnească, iar abia apoi să facă ceva să rezolve problemele. Cu cât organismul este mai obosit cu atât are un potențial mai mare de a acționa greșit. Oboseala fizică și psihică afectează abilitățile motorii, cognitive, problemele de gândire și de judecată.

Oamenii trebuie să elimine gândurile negative și îngrijorările inutile, care le produc stări de anxietate, pentru că astfel își pot menține sănătatea organismului. Oamenii trebuie să facă pauză, să se liniștească, să se odihnească atunci când au simptome care arată că organismul lor este suprasolicitat. Astfel de semne sunt:

  • Senzație de durere sau disconfort la stomac
  • Tensiuni musculare, dureri de cap
  • Probleme de coordonare la mâini și picioare
  • Furnicături, nervozitate, amețeală, transpirație și altele.

Situațiile stresante cresc tensiunea arterială

7-hipertensiunea-arteriala

Între stres și tensiunea arterială ridicată există o legătură. Stresul poate determina apariția hipertensiunii arteriale în multe situații. Oamenii care au probleme grave, care se luptă cu viața în sensul că zi de zi au parte de stres și de tensiunii, pot suferi de hipertensiune arterială.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii trebuie să-și gestioneze stresul, emoțiile și gândurile negative, pentru a-și menține tensiunea sub control. Din cauza situațiilor stresante de care au parte în mod frecvent, oamenii au un nivel ridicat de hormoni de stres în organism și aceștia cresc temporar tensiunea arterială. Dacă acest fenomen persistă, în timp poate declanșa boli de inimă. Hipertensiunea arterială face ca inima să bată mai repede și vasele de sânge să fie afectate.

Potrivit medicilor hipertensiunea arterială este cauzată de mulți factori importanți – alimentație nesănătoasă, consum de alcool, anumite medicamente, apneea de somn, singurătatea, consumul de zahăr în exces. Anumite medicamente consumate zilnic produc hipertensiune arterială: paracetamol, naproxen, antidepresive, lemn dulce, ginseng, decongestionante, antidepresive.

De asemenea, ei consideră că există o legătură și între stres, anxietate, depresie și bolile cardiace. Problemele psihologice îi pot determina pe oameni să aibă un comportament nesănătos și astfel să ia de exemplu în mod exagerat anumite medicamente (ex. antidepresive) care pot afecta tensiunea arterială.

Un lucru pe care l-au constatat specialiștii este acela că prin reducerea stresului, tensiunea arterială revine la normal. Concluzia este că oamenii trebuie să evite stresul pentru că acesta îi îmbolnăvește.

Stresul și tulburările de somn produc constipație?

8-tulburari-de-somn

Constipația cronică poate fi cauzată de stres. Specialiștii consideră că nivelul de serotonină din organism ne ajută să ne menținem starea bună de spirit. Dacă serotonina scade, avem probleme cu somnul, putem suferi de anxietate și de asemenea apar și probleme legate de sistemul digestiv.

Stresul, furia, gândurile toxice, anxietatea, depresia ne pot produce constipație cronică. Emoțiile negative ne afectează starea de sănătate a organismului, ne produce tulburări digestive și ne face să fim triști să să nu ne mai bucurăm de activitățile obișnuite zilnice.

Stresul ne produce insomnie, iar lipsa de somn poate afecta funcțiile intestinului. Constipația poate fi cauzată și de anumite medicamente: antibiotice, antidepresive, antihipertensive, narcotice, antispastice, anticonvulsive, suplimente de fier.

Somnul insuficient poate avea un efect negativ asupra funcțiilor intestinului. Cercetătorii au realizat un studiu prin care au analizat modul cum tulburările de somn pot afecta sau nu funcțile intestinale. Rezultatele studiului au arătat faptul că tulburările de somn, anxietatea și scăderea stării de bine, influențează negativ funcția intestinală la persoanele sănătoase. Cu cât somnul este mai bun cu atât se realizează mai bine funcția intestinului gros. Perturbarea somnului poate fi un factor care produce constipația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.