Consumul de sare în exces provoacă creșterea tensiunii arteriale

0
289
Consumul de sare în exces provoacă creșterea tensiunii arteriale

Consumul exagerat de sare, zahăr și grăsimi are riscuri mari pentru sănătate. În ultimii ani s-au înregistrat tot mai multe cazuri de boli cardiovasculare și decese datorate consumului mare de sare. Cercetătorii au demonstrat că aportul de sare afectează tensiunea arterială și poate fi un factor de risc al bolilor cardiovasculare.

Consumul de sare în exces crește cantitatea de sodiu în sânge și astfel va fi afectată capacitatea rinichilor de a elimina apa. Corpul ar trebui să elimine fluidele din corp prin urină, sângele fiind filtrat prin intermediul rinichilor. Acest echilibru este afectat și contribuie la creșterea tensiunii arteriale deoarece în vasele de sânge există un flux sangvin mai mare și asupra pereților acestora se exercită o presiune suplimentară.

Aportul de sare nu trebuie să fie mare deoarece pot fi afectate și arterele și vasele de sânge, se poate ajunge la hipertensiune arterială, la boli de inimă și la accident vascular cerebral.

Organismul are nevoie de sodiu dar nu în exces. Dieta în mod normal conține 5-15 g de clorură de sodiu pe zi. Necesarul zilnic de sodiu pentru organism la un om sănătos este de 1-2 g pe zi. Un aport de 2,5 g sare reprezintă 1 g de sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă probleme de sănătate. Unii oameni sunt mai rezistenți la excesul de sare, alții sunt mai sensibili, fapt ce este ereditar. Dacă rinichii nu elimină excesul de sare din organism se pot produce procese inflamatorii, nefrită, nevroză, etc.

Insuficiența cardiacă este provocată și de un aport mare de sare. Sodiul în exces agravează insuficiența cardiacă de aceea trebuie eliminiat pe cât posibil din dieta persoanelor predispuse la această boală. Cu cât insuficiența cardiacă este mai severă cu atât eliminarea sodiului pe cale renală este mai scăzută. Pentru bolnavii de insuficiență cardiacă se recomandă restricția ingestiei de sare, reducerea efortului inimii prin odihnă, repaus emoțional, controlul retenției hidrosaline și tratament medical corespunzător.

Majoritatea oamenilor au o cantitate adecvată de sodiu în organism sau mai mare decât ar fi normal. Sodiul menține corect echilibrul de apă și pH-ul sângelui, ajută la funcționarea nervilor, mușchilor, stomacului. Deficitul de sodiu nu este mai puțin periculos decât excesul de sodiu. Deficitul de sodiu poate da crampe abdominale, apatie, disfuncții gustative, oboseală, depresie, deshidratare, stări de greață și vomă, etc.

Consumul de sare în exces provoacă creșterea tensiunii arteriale

Excesul de sodiu crește tensiunea arterială, poate produce boli de ficat, afecțiuni ale rinichilor, edem și deficit de potasiu în organism. Doza prea mare de sare ne afectează sănătatea. Este foarte ușor să depășim doza normală de sare având în vedere că majoritatea alimentelor au sodiu, sunt sărate și condimentate. Sarea în exces provoacă retenția de apă, creșterea tensiunii arteriale, slăbirea oaselor, dezvoltarea bolilor autoimune, crește riscul de a face infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Citește și:  Clasicul spagat - cum se realizeaza si la ce ajuta acest exercitiu?

Cei care consumă frecvent produse tip fast-food, pizza, mezeluri, conserve, supe ambalate, chips-uri, legume conservate sunt campioni în aportul mare de sare. Acest exces crește tensiunea arterială și reprezintă un factor de risc al unor boli grave. Să nu se mire că au probleme la rinichii, că au afecțiuni ale inimii, probleme ale vaselor și arterelor de sânge, că rețin apa în organism, suferă de edem, au picioarele umflate, se îngrașă și ajung la obezitate, au migrene, sunt mereu apatici și obosiți.

Un alt aspect de care trebuie ținut cont este hidratarea organismului. Cei care au o activitate fizică intensă simt o nevoie mai mare de a consuma alimente cu sare și de a bea apă. Indicat ar fi să bea apă curată de izvor de munte deoarece aceasta are mai puțin sodiu. Apa minerală nu trebuie folosită în exces, în scopul hidratării corpului, cea mai bună este apa plată, câte 1,5 litri pe zi. Apa minerală va duce la un aport mare de clorură de sodiu în organism și nu este bine să se bea multă apă sărată.

În concluzie trebuie să reducem consumul de sare sau măcar să nu exagerăm cu măncatul în exces a unor alimente prea sărate și condimentate. Acest lucru este important dacă ținem la sănătatea noastră deoarece, în caz contrar, creșterea tensiunii arteriale va fi ceva normal cât timp alimentația va fi prea sărată. De fiecarea dată, la masă, trebuie adăugată foarte puțină sare în preparatele culinare.

Sarea apare în numeroase alimente pe care le cumpărăm din supermarket, în pâine, cârnați, brânzeturi, produse de patiserie, măsline, conserve, etc. Majoritatea produselor sunt mult prea sărate, iar consumul lor în exces face ca doza normală de sare în organism să fie depășită. Excesul de sare este un factor de risc pentru hipertensiunea arterială, cancerul de stomac, bolile cardiovasculare, pierderea de minerale din organism, mai ales de potasiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.