Cum ne protejam sanatatea pe canicula?

0
176
Cum ne protejam sanatatea pe canicula

Pe vreme prea calda sau pe timp de canicula putem avea anumite probleme de sanatate din cauza temperaturilor ridicate si de aceea trebuie sa stim cum sa ne portejam sanatatea.

Pe canicula simti practic ca asfaltul se topeste sub picioare, soarele arde cu putere, radiatiile sunt puternice si periculoase, iar la soare este cumplit de cald incat simti ca nu poti respira, ca transpiri abundent si lumina este prea puternica pentru ochi.

In aceste zile calde sau foarte calde corpul trebuie sa fie bine hidratat, chiar daca nu apare senzatia de sete este necesar sa se bea macar 2 litri de apa pe zi. Astfel medicii recomada un pahar de apa la jumatate de ora. Transpiratia abundenta care apare pe timp de vreme foarte calda ajuta la purificarea organismului si la reglarea temperaturii corpului.

Pe fata se poate aplica o crema hidratanta pentru protejarea tenului. Capul poate fi protejat cu o palarie cu boruri largi, iar pe ochi se poarta ochelari de soare cu filtru de protectie impotriva radiatiilor UVA si UVB.

Consumul de legume proaspete si fructe bogate in minerale si vitamine este necesar in fiecare zi. Cele mai indicate sunt fructele de padure, pepenele verde si galben. La fiecare masa un pahar de suc natural din fructe proaspete stimuleaza digestia, asigura necesarul de substante nutritive si energie in cursul zilei.

poarta haine deschise la culoare

Pe canicula trebuie evitate produsele lactate din piete sau alimentele usor perisabile. Este recomandat sa se cumpere doar alimente proaspete din locuri unde exista instalatii frigorifice pentru pastrarea acestora.

Nu sunt indicate bauturile alcoolice pentru ca acestea accentueaza deshidratarea corpului. De asemenea este bine sa se evite cafeaua pentru ca are cofeina ce poate provoca probleme la nivelul vaselor de sange la temperaturi ridicate. Acelasi lucru este valabil si pentru alte produse care contin cofeina precum sunt cola, ceaiul sau sucurile carbogazoase care contin mult zahar.

Citește și:  In uter, corpul bebelușului este acoperit de un strat subtire de păr dar acesta dispare la nastere

Pentru plimbari sunt recomandate orele diminetii cand soarele nu este atat de puternic. In fiecare zi corpul are nevoie de lumina solara deoarece ea stimuleaza productia de vitamina D, consolideaza sistemul imunitar al organismului si imbunatateste acuitatea vizuala.

Trebuie evitate zonele din oras unde aerul cald este nociv si datorita poluarii industriale sau a prafului. Mersul cu picioarele goale prin iarba in parcuri sau alte zone asemanatoare are efect benefic asupra picioarelor care sunt obosite fiind tinute prea mult in incaltaminte inchisa sau pe tocuri.

Somnul trebuie respectat, sunt necesare macar 7 ore de somn pe noapte. Orice persoana trebuie sa evite seara sa manance sarat, prajit, picant, carne, pentru a avea un somn linistit, sa poata sa doarma bine. Cu trei ore inainte de culcare nu este indicat consumul de fructe de tipul pepenelul verde sau sa se bea prea multe lichide, setea poate fi potolita cu o limonada cu lamaie.

Foarte bine este daca s-ar evita transportul in comun pentru ca locurile inghesuite din autobuze si tramvaie vor fi greu de suportat. Este indicat sa se mearga pe jos dar mereu pe la umbra si sa se poarte imbracaminte usoara, in culori deschise, din fibre naturale, in sau bumbac.

Temperatura aerului conditionat trebuie sa fie cu 5 grade mai scazuta decat a mediului ambiant.

In fiecare zi se pot face mai multe dusuri caldute pentru racorirea corpului.

Pe canicula trebuie evitat efortul in locuri unde temperatura aerului este mare, sau activitatile in aer liber sub soarele liber (cum este de exemplu gradinaritul).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.