Oamenii au obiceiul să bea alcool din mai multe motive. Unii spun că beau ca să se distreze și să se relaxeze. Alții beau de necaz și ca să aibă o stare euforică. Oamenii beau la petreceri sau atunci când se întâlnesc cu prietenii. Unii oameni însă consideră ca fiind normal să bea alcool și chiar li se pare ciudat să nu facă acest lucru.
În anumite familii beția a ajuns la rang de virtute, mai ales dacă a dat și dependență. Sunt oameni care dacă întâlnesc pe cineva ce refuză să bea alcool îl privesc cu suspiciune, de parcă ar fi anormal. Studiile arată clar că alcoolul dăunează foarte mult sănătății.
De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că obiceiul de a bea alcool la diferite ocazii poate duce la dependență. Ei se referă mai ales la persoanele care încep să bea ocazional alcool pentru a face față problemelor pe care le au, dar care ar trebui să fie prudenți, să nu se obișnuiască prea mult cu băuturile alcoolice.
Tinerii și în general adulții consumă alcool pentru a se relaxa, pentru a sărbători și a se distra. În mod normal alcoolul ar trebui consumat cu moderație, fiecare să-și cunoască limita, să știe când să se oprească pentru a nu ajunge la stadiul de om beat.
Totuși beția devine punctul culminant la petreceri, cei care participă obișnuiesc să bea prea mult și astfel ajung să se îmbete destul de frecvent, ,,să se facă prafˮ. Faptul că la astfel de petreceri se găsește alcool din abundență, apare și tentația de a bea, care este foarte periculoasă. În plus mulți văd în acest lucru o mare distracție.
Când ești beat simți nevoia să adormi imediat
Când vii de la petrecere, beat fiind, ai o singură dorință: să te întinzi în pat pentru că ai senzația că vei adormi imediat. Din păcate nu este atât de simplu să dormi liniștit, pentru că alcoolul îți va afecta foarte mult somnul și vei dormi foarte rău.
De exemplu dacă te-ai culcat la ora 1:00 AM vei adormi mai repede cu aproximativ 4-16 minute decât atunci când ești treaz din cauza faptul că alcoolul îți afectează negativ creierul, îl slăbește. Pe la ora 2:00 AM vei dormi ca un om beat, de fapt vei fi turmentat și nu vei visa deloc.
Inima ta bate mai repede din cauza consumului excesiv de alcool
Probabil crezi că dormi profund. De fapt, din cauza alcoolului inima ta bate mai repede, pompează sânge de 13 ori mai mult, ritmul tău cardiac a crescut și astfel corpul este destul de activ.
Acest lucru face ca sistemul nervos să fie mai activ decât ar trebui să fie în mod normal. Alcoolul afectează aceste procese naturale, atât inima, sistemul nervos cât și somnul. Deși se face ora 3:00 AM din cauza alcoolului somnul REM este întârziat. Acest lucru va afecta foarte mult starea ta de a doua zi, vei fi cu siguranță foarte obosit.
Fazele REM ale somnului nu se produc normal din cauza alcoolului
Specialiștii cosideră fazele REM de somn ca fiind foarte importante pentru regenerarea organismului. În astfel de faze omul visează foarte mult. Este vorba despre vise puternice, despre procesarea stresului, a emoțiilor și a amintirilor. Unii oamenii își amintesc ce visează în timpul nopții, alții nu.
În mod normal sunt 5 până la 7 faze REM de somn și se poate visa timp de 1-2 ore. Uneori îți amintești visele, alteori nu. Din cauza alcoolului fazele REM întârzie să apară și chiar sunt reduse foarte mult, ori sunt întrerupte, iar din 7 se pot produce doar 2. Acest lucru are drept consecință o diminuare a somnului profund și de aceea a doua zi apare senzația de oboseală încă de dimineață, de nervozitate și incapacitate de concentrare.
Când ești beat transpiri și urinezi frecvent
Alcoolul are acțiune diuretică iar în plus poate stimula organismul să nu stocheze apa. Apar și transpirații în timpul nopții și te poți trezi brusc de mai multe ori pentru a merge la toaletă. Alcoolul extinde arterele și crește ritmul cardiac de aceea apar și transpirații intense. Mai mult decât atât, mirosul de transpirație este și foarte urât din cauza băuturilor alcoolice consumate.
Pe la ora 5:00 AM vei observa că nu ai reușit să ai un somn adânc, din contra sistemul tău nevos este încă activ din cauza alcoolului. Toate aceste probleme – trezitul din somn, urinările dese, transpirația – te pot face să dormi mai puțin, să te trezești mult mai frecvent decât atunci când nu bei alcool.
Din cauza consumului excesiv de alcool sforăi
Alcoolul relaxează mușchii gâtului și de aceea când ești beat sforăi. În plus te foiești foarte mult, ai somnul zbuciumat, poți vorbi în timpul somnului și chiar este posibil să devii somnambul.
Abia pe la ora 6:00 AM te simți un pic mai liniștit pentru că sunt deja câteva ore de când ai băut și organismul tău a reușit să metabolizeze alcoolul. După ce efectul alcoolului trece ai posibilitatea de a prinde și 1-2 faze de somn profund REM. Asta înseamnă să dormi foarte puțin de aceea dacă a doua zi te vei simți obosit să nu te miri.
La ora 8:00 AM trebuie să te trezești pentru că este deja dimineață, însă te vei simți foarte rău pentru că ai pierdut acele 5-7 faze REM de somn de care avea nevoie organismul tău pentru a se odihni.
Urmează perioada de mahmureală care este foarte grea, vei avea simptome foarte neplăcute: stări de greață, amețeală, sete, stări febrile, frisoane și dureri de cap. Toate acestea ar fi fost evitate dacă în loc de alcool consumai la petrecere doar sucuri și apă.