Gâtul și decolteul sunt zone delicate ale corpului și arată vârsta reală a unei femei. Există numeroși factori care afectează aceste părți ale corpului și de aceea este necesar să prevenim anumite probleme ce pot deteriora aspectul exterior, prin aplicarea unor tratamente cosmetice și de îngrijire ce au rolul de a tonifia pielea și contribui la restaurarea structurii acesteia.
Principalii factori care îmbătrânesc pielea gâtului și decolteului sunt: vârsta, consumul de alimente bogate în grăsimi, fumatul, alcoolul, scăderea bruscă în greutate, hormonii estrogeni, acțiunea nocivă a soarelui, predispoziția genetică.
Pielea gâtului și decolteului este subțire și delicată, una din cele mai vulnerabile zone a corpului. Are mai puțin țesut adipos și glande sebacee decât cea a feței, astfel se usucă mai repede și este predispusă la îmbătrânire prematură și un aspect inestetic (își pierde din fermitate și formează riduri). De asemenea, pielea gâtului îmbătrânește mai repede și din cauza mușchilor care nu sunt atașați la structurile osoase și astfel nu asigură o mare flexibilitate, iar fluxul sanguin este destul de lent în comparație cu cel al feței.
După vârsta de 40 de ani apar riduri vizibile care din păcate nu se pot ascunde cu machiaj cum se întâmplă pe pielea feței. De aceea este necesar să se aplice anumite tratamente de îngrijire care să mențină aspectul proaspăt și tânăr al acestei zone. Astfel de proceduri sunt simple și se pot realiza la domiciliu.
Pielea gâtului și decolteului trebuie bine hidratată
Nu trebuie folosite creme grase pentru piele, cele mai indicate sunt cremele și loțiunile hidratante. Astfel pielea va deveni normală, nu va mai fi uscată și predispusă la riduri.
Pentru buna circulație a sângelui și tonifierea pielii se fac dușuri cu jet de apă caldă-rece dimineața sau seara.
O dată pe săptămâna se face o exfoliere a pielii cu ajutorul unui produs cosmetic de calitate, special pentru aceasta. Prin eliminarea celulelor moarte se reduce adâncimea ridurilor, iar pielea devine netedă și catifelată.
Decolteul este atacat foarte usor de radiațiile UV ale soarelui, astfel apar riduri, modificări pigmentare și îmbătrânește mai ușor, de aceea pielea trebuie protejată cu ajutorul unor creme ce au factor de protecție solara mare. Aceasta se aplică zilnic, atunci cănd se iese din casă, în lunile de vară, mai ales dacă radiațiile soarelui sunt puternice.
Pentru îmbunătățirea circulației sângelui se freacă pielea gâtului cu un cub de gheață în fiecare dimineață. Pentru obținerea cuburilor de gheață se folosesc combinații de ceaiuri din plante medicinale (mentă, musețel), sau apă cu lapte (în proporție de 1:1).
Pentru îmbunătățirea elasticității pielii se masează pielea prin mișcări circulare cu puțin ulei vegetal (de măsline, de jojoba) și sare fină.
Se aplică în jurul gâtului o cârpă moale înmuiată într-un amestec de lapte și apă caldă (în cantități egale). Apoi se spală pielea cu apă rece și se aplică o cremă hidratantă.
Masca cu felii de castravete este excelentă pentru pielea gâtului și decolteului. Se aplică felii subțiri de castravete direct pe piele și se lasă să acționeze timp de 15 minute. Castravetele este bogat în apă, vitamine și minerale, ajută la hrănirea pielii și hidratarea ei.
Cartofii ajută la îmbunătățirea aspectului pielii. Se fierbe un cartof, se face piure, apoi se amestecă cu 2 linguri suc de morcovi. Se aplică pe pielea gătului și decolteului, se acoperă cu o cârpă sau un prosop cald, se lasă să acționeze timp de 15 minute, apoi se clătește cu apă rece.
Uleiul de măsline extravirgin este benefic pielii
Uleiul se aplică ușor pe pielea curată cu ajutorul unei dischete demachiante. Tratamentul se face de 3-4 ori pe săptămână. Indicat ar fi ca această mască cu ulei de măsline să se realizeze seara și astfel să se lase să acționeze până dimineața. Uleiul de măsline ajută la hrănirea, calmarea și reîntinerirea pielii, creșterea elasticității și fermității acesteia.
Uleiul de măsline se poate folosi în amestec cu alte îngrediente naturale. Recomandăm un amestec potrivit pentru toate tipurile de piele (chiar și pentru cea sensibilă): o lingură ulei de măsline, o lingură smântână, o lingură zeama de lămâie, o lingură drojdie și o lingură suc de morcovi. Se aplică pe piele, se lasă să acționeze timp de 20 de minute, apoi se clătește cu apă călduță. Acest tratament hrănește, catifelează și îmbunătățește aspectul pielii.
Pentru pielea îmbătrânită se folosește masca din miere, brânză de vaci și ulei de măsline. Se amestecă foarte bine cate o linguriță din aceste ingrediente, apoi se aplică pe piele și se lasă să acționeze timp de 15-20 de minute.
Multe femei acordă o atenție deosebită îngrijirii fetei, picioarelor dar uită de gât și decolteu. Ele trebuie să știe ca și aceste părți ale corpului sunt importante, o piele neîngrijită (cu riduri, pete, pigmentații, coșuri) contribuie la deteriorarea aspectului general, aduce un minus feminității.
Prin urmare, acordați o îngrijire adecvată și o atenție mai mare pielii gâtului și decolteului, deoarece aceasta vă trădează vârsta reală și astfel degeaba vă îngrijiți doar tenul sau alte parți ale corpului. Folositi doar cosmetice 100% naturale, fără parfumuri sintetice, conservanți, parabeni și alte substanțe nepotrivite pielii (coloranți), aveți în vedere faptul ca acestea să fie compatibile tegumentului și testate dermatologic.