Cum să găsești un job bun în anul 2020?

0
81

Ai în jur de 20-26 de ani, ai terminat școala și ești în căutarea unui job? Vrei să câștigi bani, să scapi de controlul părinților și să încerci singur să faci față provocărilor vieții? Asta înseamnă că trebuie să găsești locul de muncă potrivit, sau un serviciu pe care să-l consideri bun în această perioadă din viața ta. Află în acest articol cum să găsești un job bun, ce așteptări au angajatorii în prezent.

Navigare rapidă în articol:

  1. De ce este dificil să găsești un job
  2. Ce așteptări au tinerii de la angajatori

1. De ce este dificil să găsești un job

În ziua de astăzi, este din ce în ce mai dificil să găsești locul de muncă potrivit. Angajatorii continuă să aibă pretenții mari, să atragă cei mai buni oameni în firmele sau companiile lor și să-i mențină o perioadă îndelungată de timp, dacă desigur au rezultate bune.

Diferența între așteptările ambelor părți

Problema așteptărilor, cu privire la un posibil loc de muncă nou, a devenit foarte populară în rândul tinerilor, dar și al angajatorilor. Cert este că niciuna dintre cele două părți nu dorește să fie dezamăgită. Probabil acesta este motivul pentru care la interviuri apare mereu întrebarea: „Ce așteptări ai de la noul job?”

Pentru a impresiona, este esențial ca fiecare tânăr care dorește să ocupe un loc de muncă, să analizeze fișa postului și să-și prezinte experiențele anterioare și punctele forte. Asta înseamnă să facă o impresie bună, să arate că este un om orientat spre un obiectiv important, cu idei precise, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea carierei.

Unele persoane, care sunt în căutarea unui loc de muncă bine plătit, aleg chiar să lucreze o perioadă de timp ca „model cam” exclusiv, de studio certificat LiveJasmin, sau partener exclusiv LiveJasmin în Iași.

Ce urmărește angajatorul?

De regulă cel care face selecția pentru un anumit post, va analiza cu atenție răspunsurile tinerilor care aplică CV-uri pentru angajare. El va alege cea mai potrivită persoană locului de muncă anunțat. Prin urmare, cei care vor să aibă succes la interviu, trebuie să fie foarte bine informați despre companie și desigur să aibă așteptări realiste. Trebuie să aibă încredere în ei și să fie conștienți de ceea ce ar trebui să spună în cazul în care primesc prea multe întrebări, spre a spulbera orice fel de îndoială, mai ales cu privire la pregătirea lor.

Competențe personale și interpersonale

Pentru angajatori contează foarte multe competențele personale și interpersonale ale tinerilor care vin la interviu. Este vorba despre o serie de abilități care îi ajută pe tineri să găsească un echilibru între viața personală și cea profesională.

Principalele competențe urmărite de angajatori sunt:

  • Comunicarea eficientă
  • Abilitatea de a învăța singur sau la anumite cursuri
  • Capacitatea de a participa eficient și constructiv la viața socială
  • Abilități de căutare, analiză, selectare
  • Capacitatea de a rezolva conflictele, atunci când este cazul
  • Competențe în tehnologie, în anumite domenii
  • Abilități pentru interacțiunea efectivă în grup sau în colectiv, la locul de muncă
  • Atitudine binevoitoare față de oameni
  • Abilități de colaborare constructivă
  • Receptivitate relativă față de valorile estetice
  • Capacitatea de a se adapta la condiții de muncă diferite, pentru a lucra în grup sau cu diferite persoane ce muncesc în alte domenii
  • Gândirea creativă
  • Capacitatea de autodezvoltare
  • Dorința de a duce un mod sănătos de viață, pentru a-și dezvolta corpul și spiritul.
Citește și:  Cum ne protejam ochii de razele solare?

2. Ce așteptări au tinerii de la angajatori?

Mulți tineri consideră că au studiat suficient, au o diplomă care demonstrează pregătirea lor profesională și de aceea, au pretenții ca angajatorul să le ofere un salariu bun pentru jobul ales. De asemenea, ei au și alte așteptări cu privire  la contractul de muncă, cursuri, promovări, prime, sporuri, bonuri de masă și alte beneficii. Contractul este foarte important, pentru că el oferă angajatului siguranța de bază.

Tinerii se așteaptă să primească salariul în funcție de: studiile lor, cunoștințele acumulate, experiența anterioară în practică. Tinerii pot cere mai multe avantaje, însă probabil nu toate vor fi acceptate. Ei vor analiza și punctul de vedere al angajatorilor și vor vedea dacă sunt de acord cu toate condițiile contractuale.

Aspecte importante la interviu

Ambele părți – angajatorii și candidații – au așteptări importante, dar există loc și pentru compromis. Cele două părți se întâlnesc, discută, creează reguli și le analizează. Dacă ajung să vorbească „aceeași limbă”, atunci interviul devine foarte interesant, pentru că se negociază. Asta este faza de negociere clară, fiecare parte spune ce oferă și ce pretenții are. Prin urmare, fiecare va oferi ceva și desigur va obține ceva.

Cumva, fiecare parte trebuie să fie câștigătoare, deoarece altfel una din cele două părți nu va fi fericită și asta va duce la un dezechilibru. Când se întâmplă astfel, de regulă angajatul ajunge să plece de la acel loc de muncă, mai ales dacă el este cel nemulțumit de condiții de muncă sau de salariu.

Tinerii care merg la interviu trebuie să profite de această șansă, să spună ce pretenții au, să clarifice toate aspectele contractuale, pentru a fi siguri că este jobul potrivit lor.

De regulă, o parte dintre angajatori au zeci de interviuri pe zi și din această cauză, nu explică toate detaliile la fiecare candidat. Aceasta este de înțeles. Tinerii în schimb trebuie să-și vadă interesul, să fie atenți la detalii, să întrebe tot ceea ce îi interesează, pentru a nu avea surprize după aceea.

Autoevaluare, transparență, curaj

Toată lumea are potențialul de a se informa, de a se dezvolta, de a fi dedicat și de se descurca într-un anumit domeniu. Tinerii trebuie doar să descopere potențialul lor și să-și prezinte abilitățile. Pentru asta este important de făcut un fel de autoevaluare. Mulți dintre angajatori îi întreabă pe candidați, la interviuri, despre punctele lor slabe și punctele forte. Uneori ei nu știu ce să răspundă imediat, de aceea este importantă această autoevaluare înainte de a merge la interviul pentru job.

Angajatorii s-au săturat de candidații care vor să pară persoane perfecte, fără defecte. Ei consideră că tinerii trebuie să fie suficient de curajoși și sinceri, atunci când răspund la întrebările de la interviu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.