Aparat de masurat nivelul glicemiei in sange

0
1037
Aparat de masurat nivelul glicemiei in sange

Pentru un diabetic, dar si pentru un om sanatos, aparatul de masurat nivelul glicemiei in sange ofera informatii importante care pot corecta practici alimentare gresite, pot preveni aparitia unor complicatii si pot corecta tratamentul, atunci cand acesta exista, dar nu da rezultatele asteptate. Automasurarea glicemiei (nivelul glucozei in sange) permite supravegherea valorilor 24 de ore din 24, ceea ce nici un laborator de analize medicale nu poate face.

Alimentatia nesanatoasa, stresul ar putea face ca, in urmatorii 25 de ani, numarul diabeticilor, la nivel mondial, sa se dubleze, spun statisticile, ajungand, de la aproximativ 150 de milioane, cati sunt in prezent, la peste 300 de milioane. Riscul de complicatii este foarte mare, avand in vedere ca boala, in prima ei faza, nu are manifestari specifice, ramanand nedepistata, in absenta unui control medical.

Diabetul de tip 1 este provocat de faptul ca insulina din corp (hormonul care transforma glucoza din sange in energie) lipseste sau este in cantitate prea mica, fiind necesara injectarea ei (apare, de obicei, inainte de 20 de ani).

Diabetul de tip 2, prezent la persoane adulte, presupune incapacitatea organismului de a folosi eficient insulina din corp, fiind necesar un control riguros al alimentatiei si, evident, al glicemiei.

Dintre simptomele care ar trebui sa fie un semnal de alarma in privinta diabetului, mai importante sunt: pofta de mancare exagerata, scadere in greutate nejustificata, urinari frecvente, sete excesiva, tulburari de vedere etc. Descoperirea la timp a bolii, medicatia adecvata, regimul alimentar sanatos si autocontrolul regulat al glicemiei vor reduce efectele negative la minimum.

Frecventa folosirii aparatului de masurat nivelul glicemiei in sange

Ritmul contrololui glicemic se recomanda de catre diabetolog, dar, de regula, glicemia se masoara:

  • Dimineata devreme, inainte de micul dejun;
  • Seara, inainte de masa;
  • La doua ore dupa masa, mai ales atunci cand vrem sa verificam efectul hiperglicemic al unui aliment oarecare (un desert, de exemplu);
  • Inainte de schimbarea tratamentului sau daca s-a constatat vreo anomalie la controlul medical;
  • Dupa un efort mai mare (fizic sau intelectual), pentru a se vedea in ce masura acesta influenteaza glicemia;
  • Dupa perioade de gripa, raceala sau alte boli infectioase;
  • In timpul calatoriilor sau ori de cate ori se schimba ritmul de viata;
  • In timpul unor tratamente cu medicamente care au efecte secundare care ar putea modifica glicemia;
  • La diabeticii care nu au tratament cu insulina, nu este necesara masurarea glicemiei in fiecare zi, decat daca se constata vreo schimbare in starea de sanatate;
glucometru
glucometru

Folosirea aparatului de masurat nivelul glicemiei in sange presupune cateva reguli minimale

  • Spalarea mainilor cu sapun;
  • Nu se foloseste alcool (sau alte produse dezinfectante) pe suprafata de unde se preleveaza proba de sange, inainte de masurare (pielea trebuie sa fie uscata);
  • Se verifica starea aparatului si a bateriilor;
  • Nu se atinge banda pe care se pune proba de sange, pentru a nu altera rezultatul masuratorii;
  • Este recomandata completarea unei agende de autosupraveghere, in care se vor nota, de fiecare data, valorile constatate;
  • Dupa prelevarea probei de sange se deinfecteaza locul prin stergerea usoara cu un servetel special aflat in pachetul glucometrului;
Citește și:  Nasterea naturala

Cum se utilizeaza aparatul de masurat nivelul glicemiei in sange?

Trebuie mai intai sa se obtina o picatura de sange, printr-o usoara intepatura in varful degetului, cu ajutorul dispozitivului aflat in pachetul cu care se vinde glucometrul. Acul acestui dispozitiv se schimba la fiecare masuratoare. Picatura se pune apoi pe o banda de citire a glicemiei, care, ca si acul, se va arunca dupa folosire. Aparatele mai noi au un cititor automat, care va afisa imediat rezultatul pe display.

De unde se poate procura aparatul de masurat nivelul glicemiei in sange?

Un glucometru se vinde in farmacie, unde, de obicei, se pot cere si informatii suplimentare legate de modul de functionare. Exista aparate de diverse dimensiuni si este important sa tineti cont de marimea ferestrei de afisaj, pentru ca, daca aveti probleme de vedere veti opta pentru un ecran mai mare, pe care sa vizualizati cu usurinta rezultatul masuratorii.

De asemenea, daca aveti probleme de dexteritate (din pricina artritei sau va tremura mainile), este bine sa evitati benzile pe care se face masuratoarea ambalate separat, deoarece sunt dificil de manevrat. Masuratoarea dureaza cinci secunde si este nedureroasa.

In general, pachetul aparatului de masurat nivelul glicemiei in sange, indiferent de firma producatoare, contine: glucometru (cu un display mai mare sau mai mic), 20-50 hartii (benzi) pentru teste, dispozitivul pentru prelevarea sangelui cu 20-50 de ace acoperite cu silicon, solutie de control. Foarte important este sa va asigurati ca testele (benzile) din pachetul respectiv pot fi gasite ulterior si separat, dupa ce se vor termina cele din pachet, altfel va veti trezi cu un aparat pe care nu il mai puteti folosi.

In prezent, exista pe piata, si aparate cu dubla functionalitate, pentru masurat glicemia si colesterolul, care functioneaza dupa aceleasi principii, cu diferenta ca in pachet exista, pe langa teste (benzi) pentru glicemie, si teste pentru colesterol.

Pretul aparatelor de masurat nivelul glicemiei in sange se situeaza intre 50 si 300 de lei, in functie de performantele tehnice, care depind, in principal, de calitatea senzorului care masoara glicemia, respectiv colesterolul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.