Cum scapam de pistrui vara?

0
704
Cum scapam de pistrui vara

Oamenii reactioneaza diferit la pistruii de pe fata lor, unii nu ii admira sau nu le dau nicio importanta, iar altii fac o adevarata tragedie cand se uita in oglinda. Vara cand soarele este puternic, pistruii apar pe suprafata pielii mai mult decat in alt sezon. Multi dintre noi ne intrebam cum scapam de pistrui vara, deoarece acestia apar mai ales pe fata, umeri, maini si picioare datorita expunerii la soare si nu reprezinta altceva decat mici pete maronii – rezultatul deteriorarii pielii.

Pentru a afla cum scapam de pistrui cel mai bine este sa consultam un specialist de ingrijire a pielii care ne poate recomanda cea mai buna metoda, in functie de tipul de piele.

La anumite persoane (in special cu pielea de culoare deschisa) pistruii incep sa apara prin expunerea la primele raze de soare. Pistruii sunt o reactie a pielii la radiatiile ultraviolete, de aceea primul lucru care trebuie facut este folosirea unui produs de ecranare solara. Radiatiile ultraviolete sunt periculoase mai ales pentru persoanele cu parul blond sau roscat si cu pielea sensibila, de culoare deschisa, predispusa la arsuri solare si chiar cu risc crescut la dezvoltarea cancerului de piele. Pistruii apar in special in lunile de primavara si vara si mai putin toamna si iarna cand radiatiile nu sunt atat de puternice. De regula in lunile de toamna si iarna pistruii dispar sau deseori inca mai sunt putin vizibili.

Pistruii apar la orice varsta si au dimensiuni si forme diferite, uneori sunt mai galbui spre maroniu, alteori sunt maro mai inchis. Deseori pistruii sunt asociati cu boli de rinichi, ficat, intestin sau cu o posibila sarcina. Mai frecvent apar la persoanele cu varsta peste 40 de ani si la adolescenti. La femei pistruii sunt in general de culoare mai inchisa, maro si apar mai mult pe fata. Unele persoane considera pistruii un semn de imbatranire si nu le dau atentie deosebita, altele vor neaparat sa scape de pistrui pentru a arata mai tinere.

O prima metoda de a scapa de pistrui vara este prin protejarea pielii cu o lotiune sau crema de protectie solara cu factor de protectie SPF ridicat. De asemena vara nu trebuie uitati ochelarii de soare pentru protectia ochilor si palaria cu boruri largi pentru acoperirea capului.

Foarte importanta este si alimentatia bogata in vitaminele A, B si C. Vitamina C si PP ajuta impotriva pistruilor. Vitamina C se gaseste in alimente de tipul: mere, coacaze negre, lamaie, bulion, varza.

Metode traditionale

Cele mai simple mijloace de a scapa de pistrui sunt: sucul de castravete, patrunjelul proaspat, sucul de lamaie, frunzele de papadie, peroxidul de hidrogen care au efect de albire a acestor pete solare. Cand pistruii sunt mici si au o culoare mai deschisa este suficient ca pielea sa fie stearsa usor cu suc de ceapa, suc de lamaie sau otet. De asemenea dupa ce se aplica o crema hidratanta se unge fata cu suc de grapefruit, suc de lamaie sau varza acra. Pentru a se obtine un rezultat bun procedura trebuie repetata cateva zile.

Masca cosmetica dintr-un ou batut spuma amestecat cu o lingura suc de lamaie se intinde pe fata, apoi cand se usuca putin se aplica si al doilea strat. Se lasa timp de 15 minute, apoi se spala fata cu apa calda si rece. Aceasta masca face pielea neteda, strange porii si lumineaza tenul.

pistrui

Masca cosmetica din rosii – Se curata cu atentie pielea si se aplica o crema hidratanta. Apoi se aplica felii de rosii si se tin timp de 20-25 de minute. La sfarsit se sterge fata cu o discheta (tampon) din bumbac inmuiata in lapte rece. Cel mai bine este ca mastile cosmetice sa se faca seara, deoarece ziua dupa ce s-a aplicat o masca de fata nu este indicat sa se expuna pielea la radiatiile solare.

Citește și:  Castravetele imbunatateste aspectul pielii

Sucul de lamaie amestecat cu otet si apa (in cantitati egale) si putina glicerina ajuta in curatarea tenului. Se pot aplica timp de 10 minute si felii de lamaie taiate subtiri.

Sucul de grapefruit ajuta in eliminarea pistruilor si petelor de pe fata daca se aplica dimineata si seara, timp de 10-15 minute.

Cojile de castravete ajuta la diminuarea culorii pistruilor si catifelarea pielii. Sucul de castravete se aplica pe fata timp de 10 minute, apoi se spala cu apa calduta. La fel de buna este si infuzia de coji de castravete.

Infuzia de patrunjel – Se toaca o legatura de patrunjel, se pune intr-un litru de apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de 2 ore, apoi se filtreaza si se lasa la racit. Se sterge fata de 2-3 ori pe zi si astfel in putin timp pistruii si petele dispar.

Fruzele, tulpinile si radacina de papadie ne ajuta sa scapam de pistrui. Se toaca marunt tulpini de papadie, se pun la influzat intr-o cana cu apa fierbinte, apoi se strecoara si se lasa la racit. Aceasta lotiune ajuta la estomparea pistruilor daca se spala fata dimineata si seara. Frunzele si radacina de papadie se fierb in apa fierbinte timp de 10 minute, apoi se filtreaza si se lasa la racit. Se aplica pe fata de 2-3 ori pe zi, iar in putin timp elimina pistruii.

Sucul de ceapa ajuta in eliminarea petelor de culoare inchisa si a pistruilor de pe fata. Se pot aplica si felii de ceapa proaspat taiate, apoi se intinde un strat de smantana si se spala cu apa. Daca se doreste se pot folosi si metode de cosmetica moderne care prin intermediul expertilor dau rezultate extraordinare.

Alte metode pentru indepartarea pistruilor

Metoda cu laser: Scoaterea pistruilor cu laser este o metoda inofensiva pentru organism, nu deterioreaza pielea, mai ales daca este realizata de un specialist. Sunt suficiente doar cateva sedinte pentru a decolora si elimina pistruii. Procedura este destul de scumpa, dar merita pentru ca in termen de cateva saptamani petele dispar treptat, fara a lasa efecte secundare.

Crioterapie: Prin aceasta metoda pistruii sunt tratati cu azot lichid, astfel se elimina pigmentarea anormala. Procedura trebuie obligatoriu facuta de un specialist doar pe zone unde apar grupuri mici de pete pentru ca in unele cazuri poate lasa mici cicatrici sau duce la depigmentarea definitiva a pielii. Aceasta procedura da un disconfort foarte mic si se face fara anestezie. Prin tratamentul cu crioterapie sunt stimulate celulele care produc colagen, se intinde si se netezeste pielea, se vindeca anumite leziuni si se regenereaza pielea.

Peeling cu zapada carbonica ajuta in tratarea petelor maronii care apar din cauza expunerii la radiatiile solare. Pielea este tamponata de un specialist cu zapada carbonica prin folosirea unui criocauter.

Metoda cu lumina pulsata: Este o metoda ce se bazeaza pe tratarea pielii cu lumina pulsata si astfel doar in cateva sedinte pistruii sunt eliminati aproape in totalitate.

Dermabraziunea: Procedura poate provoca inrosirea si descuamarea pielii, inlaturarea stratului superficial al pielii. Dupa un timp scurt pielea isi formeaza un nou strat cu pigmentare normala, are un aspect mai tanar si un tonus mai placut. Prin intermediul unei perii electrice sau cu un sistem de microcristale ce au marginile neslefuite se actioneaza asupra pielii si se indeparteaza celulele moarte.

Peeling chimic: Aceasta metoda are in vedere deschiderea petelor de culoare inchisa de pe piele.

Hidrochinona: Specialistii recomanda anumite concentratii de produse ce contin hidrochinona care actioneaza ca inalbitori si agenti depigmentanti impotriva petelor si pistruilor de pe piele.

Nitrogenul lichid ajuta in eliminarea partiala a pistruilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.