In acest articol va prezentam cateva metode traditionale folosite in tratamentul racelii.
Cum scapi de raceala?
1. Daca suferi de raceala, incepi sa stranuti sau sa tusesti, este bine sa incerci un tratament natural pe baza de cereale care ajuta rapid in calmarea acestor simptome. Pentru acest tratament este nevoie de 1 kg de orz, 2 litri de apa si 2-3 catei de usturoi. Se pune la fiert in cuptor ½ l de lapte cu orzul intr-o tigaie cu capac. In momentul cand laptele incepe sa fiarba si orzul sa se umfle, se adauga cate putin din laptele ramas pana se termina tot.
Pentru a fi si mai eficient pentru tuse, se adauga si 2-3 catei de usturoi pisat. La final se scurge acest lapte cu gust de orz si usturoi si se ia in prima zi 2-3 linguri de 3 ori pe zi. A doua zi se bea minim 400 ml din aceasta fiertura pe tot parcursul zilei. Dupa acest tratament se observa foarte bine rezultatele cam dupa 6-7 zile.
2. Plante cu proprietati antipiretice:
- Tulpina de zmeur – Se alege o tulpina de zmeur care cu cat este mai inchisa la culoare, mai grena, cu atat mai bine. Se taie bucatele si se adauga o cantitate care ar incapea intr-o lingura la ¼ l apa fierbinte. Se fierbe timp de 20-30 minute, se strecoara si se bea acest lichid cald cu inghitituri mici. Acest ceai este la fel de eficient precum cel realizat din fructele si florile uscate de zmeur. Aceasta planta este una dintre cele mai eficiente medicamente care provoaca transpiratie si combate febra.
- Ceaiul din frunze si flori de soc si boabe de coacaze – Este recomandat in tratamentul racelii pentru ca are proprietati diaforetice puternice (provoaca transpiratie). Se adauga o lingurita amestec de plante uscate la o cana de apa clocotita, se infunzeaza timp de 15 minute, se strecoara si se bea cald.
- Sucul de morcovi si sucul de pepene galben (are efect antipiretic) ajuta la cresterea rezistentei oraganismului, intarirea sistemului imunitar si tratamentul racelii.
- Scoarta de salcie – Aceasta planta este o sursa naturala de acid salicilic. Se recomanda infuzia realizata din 20 g scoarta maruntita si 200 ml apa fierbinte. Se infuzeaza timp de 20-30 minute, se strecoara si se bea cate 5-6 lingurite pe zi.
3. Metode de tratament pentru reducerea temperaturii corpului in caz de raceala:
- Se realizeaza un amestec din 1 parte apa, 1 parte otet, 1 parte sare si 2 parti zeama de lamaie. Se face o frectie pe corp timp de cateva minute si apoi se sta in pat acoperit cu o patura calduroasa.
- Se amesteca 1 parte apa si 1 parte otet (realizat din mere si vin). Acest amestec se foloseste pentru frectie pe corp la fel ca mai sus.
- Se aplica comprese cu frunze de varza proaspete timp de 2 ore.
- La adulti se poate folosi un amestec din usturoi, ulei de masline si otet in cantitati egale. Se face o frectie pe corp cu acest amestec, apoi se sta la cald invelit cu doua sau trei paturi pentru a transpira bine. Dupa transpiratie corpul se sterge cu un prosop umed si se sta in repaus la pat bine invelit pentru a dormi.
- La copii se face o frectie cu un amestec din ulei de masline, albus de ou si otet – toate in cantitati egale. La acest amestec se adauga o jumatate de pastila de aspirina. Dupa ce se freaca cu aceasta solutie pielea copilului, el trebuie invelit bine cu paturi pentru ca sa stea la caldura si sa transpire.