Infectia tractului urinar reprezinta o afectiune care se manifesta la nivelul uretrei, ureterelor, la rinchi sau in vezica urinara. Aceste infectii pot determina lezarea rinichiului si pun viata in pericol daca raman netratate la persoanele care prezinta si alti factori de risc. Cauzele infectiilor urinare sunt de obicei bacteriile care ajung in uretra si isi fac drum spre tractul urinar. Bacteriile care se afla la nivelul intestinului gros prezente in fecale sunt cea mai comuna cauza a infectiei tractului urinar. In cazul femeii, si raportul sexual favorizeaza introducerea bacteriilor in uretra. Si intarzierea urinarii poate facilita aparitia infectiilor urinare.
Cauzele
Infectia tractului urinar poate aparea in cazul urmatoarelor simptome:
- Arsuri si durere la urinare
- Nevoia de urinat frecvent si eliminarea cantitatilor mici de urina
- Senzatia de sensibilitate sau greutate in partea de jos a abdomenului
- Urina tulbure si urat mirositoare
- Frisoane
- Febra
- Dureri intr-o parte sub cutia toracica
- Greata si varsaturi.
Cele mai multe astfel de infectii se diagnosticheaza pe baza simptomelor resimtite si in urma analizei sumarului de urina. Chiar si inainte de finalizarea analizelor pot fi prescrise antibiotice, iar daca simptomele nu se amelioreaza in timpul tratamentului se recurge si la alte analize.
Infectiile tractului urinar reprezinta cele mai comune infectii bacteriene ce survin in organism si oricine poate avea o astfel de infectie la orice varsta. Femeile tinere si de varsta medie sunt cele mai predispuse la aceasta infectie. Persoanele in varsta si copiii de ambele sexe au un risc crescut de infectie coparativ cu alte grupuri de varsta.
Cauza infectiilor de tract urinar sunt bacteriile care intra in uretra si ajung in tractul urinar. O alta sursa a infectiei urinare este reprezentata de bacteriile care traiesc in intestinul gros si apar in scaun. In special pentru femei, bacteriile pot ajunge in uretra si prin intermediul actului sexual. Sondele folosite pentru a permite urinei sa curga pot deveni surse de infectie bacteriana in cazul pacientilor care necesita aceste sonde frecvente. Bacteriile pot ajunge in sange si sistemul limfatic si cauzeaza infectii la nivelul vezicii si rinichilor. Anomaliile tractului urinar pot ajuta la infectia tractului urinar, asa cum si femeile sunt predispuse la infectii recurente datorita structurii lor genetice.
Factorii de risc
Factorii de risc sunt diferiti la femei si barbati si apar mai des la femeile cu activitate sexuala. Factorii de risc ai infectiei tractului urinar sunt:
- Activitatea sexuala in randul femeilor care folosesc diafragma si substante spermicide
- Graviditatea
- Infectiile tractului urinar anterioare
- Utilizarea produselor igienice care contin deodorant
- Consum insuficient de lichide
- Lipsa estrogenilor.
Factorii de risc care ii predispun pe barbati la infectiile tractului urinar sunt:
- Afectiunile prostatei
- Necircumcizia penisului
- Sexul neprotejat
- Sexul anal
- Infectia cu HIV.
Barbatii pot face infectii de tract urinar ce nu au complicatii, acestea fiind cel mai des cauzate de afectiunea prostatei.
Pe langa factorii de risc diferiti, exista si riscuri comune la barbati si femei care duc la infectia cu bacterii in tractul urinar:
- Litiaza renala
- Obstructiile la nivelul tractului urinar
- Sondarea
- Diabetul
- Problemele de structura ale tractului urinar.
Simptomele infectiei
Infectia tractului urinar poate fi semnalata de:
- Arsuri si dureri la urinare
- Necesitarea urinarii frecvente cu eliminarea cantitatilor mici de urina
- Urinari dese
- Dureri sau greutate in abdomenul inferior
- Urina rozalie sau ruginie
- Urina tulbure
- Urina urat mirositoare
- Febra si frisoane
- Durere in flanc
- Varsaturi si greturi.
Nu putine sunt cazurile in care bolnavul nu are niciun simptom, desi se gasesc bacterii la nivelul tractului urinar. Bacteria asimptomatica se regaseste in cazul sarcinii ori inaintea interventiilor chirurgicale de tract urinar.
Infectia tractului urinar apare la vezica, rinichi sau la nivelul tractului urinar si exista momente in care bacteria nu provoaca simptome. Bacteria asimptomatica poate avea simptome mai tarziu si poate cauza complicatii daca ramane netratata. Complicatiile pot duce la afectarea permanenta a rinichiului prin raspandirea infectiei ce poate provoca moartea. Desi se poate face revenirea bolii, infectia recurenta este cauzata de o noua infectie.
Consultul de specialitate in cazul infectiei tractului urinar trebuie realizat daca exista semne de infectie:
- Frison si febra
- Varsaturi, greata
- Sarcina
- Dureri in flanc.
Doctorul trebuie anuntat si daca pacientul a mai avut infecta inainte, daca a avut sau are simptome, daca exista semne de puroi sau sange in urina, daca sunt semne ale infectiei la diabetici sau daca in cazul tratamentului nu se observa ameliorari.
In cazul simptomelor de infectie a tractului urinar poate fi cotactat medicul de familie, asistenta, rezidentul, medicul generalist, specialistul in medicina interna, specialistul in obstetrica-ginecologie sau medicul specialist urolog.
Tratamentul minor in cazul infectiei rezolva problema
Investigarea infectiei
Infectia tractului urinar poate fi diagnosticata de catre medic prin intermediul urmatoarelor investigatii:
- Examenul fizic
- Istoricul bolii
- Examenul de urina.
Medicul este cel care poate recomanda examinarea culturii de urina daca semnele nu arata clar diagnosticul. Urocultura este recomandata in urmatoarele cazuri:
- La femeile cu simptome neobisnuite de infectie a tractului urinar
- La barbati inaintea si dupa tratamentul infectiei
- La persoanele peste 65 de ani ce prezinta semne ale infectiei
- La diabetici
- La cei cu sistem imunitar alterat
- La cei cu probleme ale tractului urinar
- Daca simptomele reapar dupa tratament
- La persoanele cu infectie renala
- La fetele tinere pentru observarea infectiei asimptomatice.
Analizele efectuate mai rar in cazul infectiei tractului urinar sunt realizate daca pacientul nu raspunde la tratament sau daca infectia reapare la scurt timp:
- Pielografia intravenoasa
- Costoscopia
- Cistometria
- Cistouretrografia mictionala
- Ecografia abdominala.
Aceste analize sunt necesare pentru determinarea cauzelor infectiei cronice, verificarea problemelor adiacente ale rinichilor, determinarea cauzei infectiei si determinarea stadiului de alterare al sistemului imunitar.
Tratamentele bolii
Infectia tractului urinar este de obicei tratata cu antibiotice, scopul tratamentului fiind ameliorarea simptomelor, eliminarea infectiei si recurenta acesteia. In plus, se urmareste prevenirea aparitiei complicatiilor severe precum septicemia si afectarea renala. In cazul infectiilor necomplicate de tract urinar este nevoie de un tratament de 3 zile.
Se recomanda consumul ridicat de lichide si nu este nevoie de analize aditionale daca simptomele se amelioreaza. Antibioticele pot fi administrate pe cale orala sau intravenos. In cazurile de infectie mai complicate, tratamentul poate dura si pana la doua saptamani. Spitalizarea este necesara in cazul infectiei tractului urinar sever sau daca aceste infectii sunt complicate de factori aditionali.
Timpul necesar de tratament depinde de localizarea infectiei de sexul pacientului, de varsta si de factorii care favorizeaza aparitia complicatiilor.
In cazul in care infectia tractului urinar nu se amelioreaza dupa tratament, se va recurge la noi analize si se vor adauga medicamente noi in tratament. Daca infectia ajunge la rinichi, se va recurge la spitalizare si functionarea sa poate fi afectata. Recurenta infectiei este cauzata de cele mai multe ori de o bacterie noua, iar la barbati infectiile recurente ale tractului urinar sunt un semn de prostatita.
Tratamentul infectiei tractului urinar se bazeaza adesea pe analiza si semnele urinei si nu este necesara urocultura. Diagnosticul simplu este usor de pus cand semnul bolii este clar. Daca infectia nu este clara, se va recurge la analize suplimentare pentru descoperirea:
- Infectiilor de la nivelul rinichilor
- Infectiile cauzate de bacterii neobisnuite
- Anomaliile rinichilor
- Semnele de boala datorate cauzelor neinfectioase
- Organismul imunodeprimat.
Tratamentul la domiciliul in cazul acestei afectiuni presupune:
- Consumul de lichide si cantitati mari de apa, ceai de merisoare
- Urinarea frecventa si golirea totala a vezicii
- Baia calda de sezut pentru estomparea durerii.
Un lucru important este mentinerea intregului tratament recomandat de medic prin folosirea antibioticelor. Mare parte a pacientilor se simt mult mai bine dupa administrarea antibioticelor. Daca nu este urmat intreg tratamentul, bacteria poate dezvolta rezistenta la antibiotic. In cazul acestor bacterii rezistente se va recurge la tratamente aditionale dupa un set de analize noi.
Nu exista niciun fel de tratament chirurgical pentru infectia tractului urinar, iar daca exista probleme de structura a tractului urinar se va recurge la eliminarea chirurgicala a acestora.
Tratamente aditionale
Multi spun ca sucul de merisoare este eficient in prevenirea si tratarea bolilor infectioase ale tractului urinar. Acest tratament alternativ nu prezinta riscuri, insa trebuie avuta in vedere concentratia de zahar din aceasta bautura.
Masuri de prevenire a infectiei urinare
Masurile comune de preventie a infectiei tractului urinar sunt:
- Consumul de lichide zilnic
- Evitarea constipatiei
- Evitarea abtinerii de urinare
- Consumul de vitamina C si suc de merisoare
Masuri de prevenire a infectiei la barbati:
Mentinerea organului genital curat, in special daca acesta nu este circumcis
Masuri de prevenire in cazul femeilor:
- Evitarea utilizarii diafragmei si prezervativului acoperit cu substante spermicide
- Urinarea dupa actul sexual
- Evitarea spalaturilor vaginale si a produselor de igiena intima
- Schimbarea frecventa a tampoanelor in perioada ciclului menstrual.