Durerea de cap este acea afectiune care apare brusc si iti poate strica intreaga zi. Stim cu totii cum se manifesta: durere in partea din fata a capului (a fruntii, a tamplelor), durere a cefei, iar gatul este incordat si dureros. Exista o senzatie ca ceva apasa capul, iar durerea este constanta.
Cauze
Sunt o multime de cauze care pot duce la durere. In primul rand, ea apare foarte usor atunci cand exista o perioada stresanta- capul ne doare si parca nu mai avem chef de nimic. De curand, unii cercetatori au ajuns la concluzia ca in timpul durerii de cap, creierul isi modifica compozitia chimica (toate aceste manifestari duc la cefalee). Exista si o durere mai pronuntata ce se numeste migrena. In cazul ei, vasele cerebrale se micsoreaza, vederea este incetosata si pot sa apara varsaturile.
Daca nu faci efort in mod obisnuit, capul poate sa inceapa sa fie dureros pentru ca vasele de sange se inflameaza. Chiar si sexul poate sa duca la cefalee pentru ca tensiunea va creste. Atentie si la felul in care stai la birou si chiar pe strada.
Durerile de cap apar cel mai des la persoanele care au tendinta de a merge cocosat sau de a sta foarte mult timp pe scaun- cel mai afectate sunt persoanele sedentare. Pe de alta parte, cei care sunt foarte activi in timpul saptamanii, iar in weekend stau „ ca legumele” in casa si nu intreprind nicio activitate, (nici macar una de placere) atunci apar problemele.
Ele pot sa apara si din cauza tensiunilor acumulate in timpul sapatamanii. Daca mesele nu au fost servite regulat, daca orele de somn nu au fost suficiente, aceste cauze se pot „razbuna” si asa apar durerile de cap la final de saptamana. Cu totii stim faptul ca tigarile si alcoolul sunt nocive pentru organsimul nostru.
Tigara face ca vasele de sange sa se contracte, iar alcoolul face ca ele sa se dilate (sangele ce ajunge in creier este intr-o cantitate mai mare decat in mod obisnuit). Depresia, foamea si oboseala duc de cele mai multe ori la cefalee. Pe langa toate acestea, daca suferi si de obezitate cu siguranta ai avut migrene pana in momentul de fata. Kilogramele in plus afecteaza intr-un mod negativ organsimul si il predispune catre dureri de cap severe.
Tratament
In primul rand, trebuie sa te prezinti la medic, daca ai frecvent migrene. Acesta iti poate recomanda (in cazul in care suspecteaza ca ceva ce nu este in regula) fie o punctie lombara, fie un RMN, fie o EEG (electroencefalograma). Incearca sa iti menajezi organsimul si mintea atunci cand toate problemele se aduna intr-un timp relativ scurt. Fa-ti timp pentru a medita, pentru a te relaxa.
O alta metoda prin care poti sa scapi de durerile de cap sunt pisicile. Daca ai o pisicuta acasa, trebuie sa stii ca ea te poate ajuta foate mult. In popor se spune ca trebuie sa iei pisica si sa o asezi in jurul gatului tau pentru ca blana ei are o incarcatura electrica ce te va ajuta sa te calmezi. Incearca sa ai o viata activa si sa eviti statul degeaba. Pune-ti mereu mintea in miscare si incearca sa duci o viata cat mai sanatoasa. In consecinta, trebuie sa renunti la fumat, la bauturile alcoolice si la consumarea de foarte multe grasimi.
Incearca sa stai in permanenta drept (chiar si atunci cand esti in fata calculatorului) si sa nu te obosesti foarte mult. Evident, exista si unele trucuri „babesti”, dar si medicamente pe care le poti lua in tratamentul durerilor de cap. Cartoful este un remediu excelent. El se va consuma sub forma de suc proaspat. Se bea cu 30 de minute inainte de masa, cantitatea fiind mica (2 linguri). Tratamentul se va urma timp de aproximativ o luna. Daca durerea se afla in principal in zona gatului si umerilor, se va face un masaj cu o crema obisnuita, hidratanta timp de 10-15 minute.
O alta reteta din batrani spune ca cefaleea sau migrena poate sa fie rezolvata daca se va efectua presarea trunchiului de un stejar. Studiile arata ca acest tratament pentru durerile de cap este eficient pentru ca se elimina electricitatea statica. Tot din batrani se mai spune ca migrena trece rapid cu marar. Acesta se va fierbe si se va spala capul cu fiertura concentrata. Dupa imbaierea capului,acesta se va acoperi cu un prosop cald si se va sta asa aproximativ 2 ore.
Chiar daca nu prea ai incredere in aceste leacuri, trebuie sa le incerci pentru ca ele chiar pot face minuni. Incearca sa renunti cat de mult poti la traditionalele medicamente si orienteaza-te spre tratamentele naturiste. Apeleaza la ele doar in momentul in care afectiunea ta este una usoara si nu necesita interventia medicului. In caz contrar, boala se poate agrava, iar ele iti pot face mai mult rau decat bine.