Cum tratăm erupțiile cutanate de iarnă?

0
1

În lunile de iarnă, oamenii sunt predispuși la anumite erupții cutanate. De exemplu, iarna este un anotimp dificil pentru oamenii cu dermatită atopică. La ei senzația de mâncărime este mai intensă din cauza aerului rece și mai uscat.

Care sunt principalele probleme cutanate iarna?

Urticaria la frig

Alergia la frig apare iarna, mai ales dacă este ger. Aceasta este numită și urticarie la frig și se caracterizează prin apariția unor leziuni – erupții roșii cu aspect pruriginos. Urticaria la frig este cauzată de temperaturile scăzute, ea produce o senzație de mâncărime pe piele. Alte simptome sunt: roșeață, senzație de arsură, umflături, mâncărime pe piele.

În cazuri grave pot apărea și probleme respiratorii dacă se umflă gâtul și limba. Există cazuri, în care, la pacienții cu urticare la rece apar și alte simptome – respectiv tensiunea arterială scade iar bătăile inimii sunt accelerate, mai spun medicii. Prin aplicarea unui tratament medical corect, cu antihistaminice, aceste simptome sunt ameliorate.

Oamenii care sunt predispuși la urticare la frig au un risc mai mare să sufere de crize de alergie la frig, atunci când stau mai mult afară și nu reușesc să se încălzească. Astfel ei sunt mai sensibili la temperaturile scăzute și ar trebui să se expună mai puțin la ger, zăpadă, aer rece, apă cu gheață.

Iarna, frigul poate declanșa un răspuns inflamator pielii. Pot apărea erupții pe piele care sunt de fapt simptome ale urticariei la frig. Pentru tratament se folosesc produse antihistaminice orale, astfel simptomele sunt reduse semnificativ.

Dermatita atopică

Iarna, pielea poate fi mai uscată la atingere, asta indică faptul că pielea își pierde din umiditate. Dermatita atopică este un tip de eczemă care se poate manifesta mai intens și din cauza temperaturilor scăzute. Simptomele sunt de roșeață, inflamații ale pielii, umflături, mâncărime accentuată.

Oamenii care au dermatită atopică, ori care sunt predispuși la această afecțiune, au bariera pielii mai slăbită, ceea ce favorizează pierderea umidității pielii mai rapid. Prin urmare, iarna pielea are nevoie de o bună hidratare, mai ales în cazul acestei afecțiuni. Pentru a preveni apariția sau agravarea acestor erupții cutanate inflamate se poate folosi o cremă hidratantă de înaltă calitate. Crema se folosește de 2-3 ori pe zi.

Citește și:  Ai probleme cu picioarele? Relaxeaza-le in apa cu sare de mare si uleiuri esentiale

Pentru pielea sensibilă se poate folosi o cremă specială, cu efect hidratant, care nu are alcool, coloranți, parfumuri, parabeni (care poate agrava reacțiile alergice). Înainte de a cumpăra sau de a folosi o cremă este bine să citești cu atenție compoziția ei, pentru a vedea ce ingrediente și substanțe are.

Inflamația colțurilor gurii

Această afecțiune este cunoscută cu numele de cheilita angulară a pielii, produce inflamația colțurilor gurii și este mai severă în lunile reci de iarnă. Afecțiunea apare mai ales la persoanele care poartă proteze dentare. Afecțiunea este caracterizată de inflamații și crăpături la colțurile gurii, care în plus pot fi însoțite și de infecții.

Iarna, oamenii care au o astfel de problemă este posibil să dezvolte și o infecție fungică. Afecțiunea apare din cauza unor leziuni pe piele, la colțurile gurii. Pentru a trata aceste probleme ale pielii sunt recomandate anumite produse naturiste, cu efect vindecător, cum sunt cremele antifungice.

În medicina populară se utilizează creme realizate din plante precum: rostopască, coada-șoricelului, gălbenele, trei-frați-pătați, sunătoare, coada-șoricelului.

Alergiile la acarieni

Praful din casă poate cauza alergie în lunile reci. Reacțiile de la acarieni sunt mai frecvente în timpul iernii. S-a constatat faptul că numărul acarienilor va crește mai ales în locuințele etanșe, care sunt încălzite mult iarna.

În locuințele cu mulți acarieni crește riscul de a dezvolta alte boli alergice. Pentru a preveni astfel de probleme trebuie menținută igiena, mai ales de spălat mai des așternuturile și covoarele din locuință. De asemenea, este esențial de eliminat obiectele care pot crește prezența acestor microorganisme în mediul din interiorul locuinței. Este posibil ca unele perne vechi, draperii ori saltele să crească riscul de dezvoltare a ciupercilor și acarienilor.

Dacă ai animale de companie, atunci acestea nu trebuie lăsate să doarmă în pat. Ele trebuie să aibă un loc al lor, special amenajat în altă cameră. Pisicile și câinii pot transmite ciuperci dermatofite, ceea ce poate cauza o afecțiune inflamatorie.

Bolile dermatologice se pot agrava și din caura stărilor de nervi, pentru că ele au o origine emoțională. De exemplu alopecia, dermatita și psoriazisului sunt boli care au legătură și cu sistemul nervos. Prin urmare, pentru a nu agrava simptomele acestor boli este indicat de avut grijă de sănătatea psihică și emoțională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.