Vanataia apare foarte usor dupa orice lovitura si deranjeaza prin faptul ca este dureroasa dar mai ales pentru ca este inestetica. Astfel de motive sunt suficiente pentru a intelege de ce toata lumea doreste sa scape de vanataie cat mai repede.
Vanataia sau hematomul se prezinta ca o zona in care se acumuleaza sangele, intr-un spatiu inchis. In cavitatea respectiva sangele poate fi lichid sau coagulat. Locul unde s-a produs leziunea, unde pielea a fost zdrobita este de culoare intunecata, de un albastru foarte inchis.
In medicina populara se folosesc cateva remedii pentru vanatai
Varza este foarte buna pentru combaterea vanatailor. De asemenea varza este un calmant pentru durere si eficienta in eliminarea umflaturii. Se aplica cataplasme de varza pe zona afectata si se lasa sa actioneze timp de cateva ore. Inainte de a fi folosite frunzele de varza trebuie foarte bine clatite cu apa.
Tinctura de arnica ajuta in tratamentul vanatailor, calmeaza durerea, amelioreaza umflatura si opreste sangerarea. Se pune 100 g frunze de arnica si 1 litru alcool intr-un brocan, se lasa la macerat timp de 7 zile, se filtreaza si se aplica local.
Baia cu sare ajuta in tratamentul rapid al vanatailor. Se pun 400 g sare la 8 litri apa, astfel incat concentratia de sare sa fie mare. Dupa ce s-a dizolvat foarte bine sarea se tine partea efectata in aceasta apa calda sarata. Tratamentul are efect analgezic extraordinar si ajuta si la ameliorarea hematomului din partea afectata de lovitura.
Mierea de albine este foarte buna in tratamentul vanatailor. Se aplica un strat subtire de miere de albine cu frunze de aloe pe zona respectiva, astfel inflamatia va fi mult ameliorata si durerea va disparea.
Legumele sunt recomandate in tratamentul leziunilor, mai ales fasolea si cartofii. Se aplica local, pe zona invinetita un strat de amestec realizat din fasole si cartofi maruntiti, care au fost in prealabil fierti in apa pentru a se inmuia. Tratamentul se face o data pe zi, timp de jumatate de ora.
Frunzele de patlagina in combinatie cu mierea de albine si ceapa cruda ajuta in cazul vanatailor. Se zdrobeste o frunza de patlagina, se amesteca cu sucul de la o ceapa si putina miere de albine, pana se obtine un amestec omogen. Se aplica pe vanataie de 3 ori pe zi si se sta timp de 30 de minute. Acest preparat ajuta in eliminarea rapida a vanatailor.
Cartofii cruzi rasi pe razatoare sau taiati felii se aplica pe vanataie timp de o ora, ajuta la reducerea inflamatiei.
Frunzele de brusture sau de patlagina zdrobite si aplicate pe zona afectata indeparteaza vanataia, reduce inflamatia si calmeaza durerea. Astfel de plante sunt un remediu bun si pentru altfel de rani si afectiuni ale pielii.
Coaja de banana se aplica timp de 30 de minute pe vanataie, efectul ei asupra pielii se va observa imediat.
Infuzia din plante medicinale (salvie, rozamarin, sunatoare) este eficienta in tratamentul vanatailor si contuziilor. Se pune la jumatate de litru de apa 2 linguri salvie, o lingura rozmarin si 3 linguri de sunatoare, se lasa la infuzat timp de 5 minute, apoi se aplica sub forma de compresa pe zona afectata, folosind o bucatica de tifon din bumbac.
Pasta din faina de soia se poate utiliza in tratamentul vanatailor.
Lotiunea pe baza de alcool, otet si sare este buna la vindecarea hematoamelor. Se amesteca un pahar de alcool cu un pahar de otet si o lingurita mica de sare, pana se dizolva complet toata sarea. Apoi se aplica local pe piele in locul unde este hematomul, numai daca in zona respectiva nu apar rani ci doar umflaturi si vanatai.