Leziunile unghiilor sunt frecvente la bătrâni și sunt infecții unghiale dermatofitice sau parazitare. Invadarea unghiilor cu paraziți afectează suprafața acestora și țesuturile din jur și produc onicomicoze. Agenții patogeni pot fi ciupercile filamentoase și matofiții, sau ciupercile Aspergillus și Penicillium.
De asemenea, infecția poate fi cauzată de Candida albicans și astfel onicomicoza este candidozică. Dintre dermatofiți fac parte Trichophyton mentagrophytes interdigitale și Trichophyton rubrum. În astfel de cazuri se face un examen microscopic pentru depistarea agentului patogen, pentru stabilirea unui diagnostic și recomandarea unui tratament corespunzător combaterei infecției.
La majoritatea pacienților trecuți de vârsta de 50 de ani astfel de leziuni ale unghiilor pot fi însoțite și de o infecție micotică la spațiile interdigitale de la picioare sau de la tălpi. Factorii de risc pot fi tulburările circulatorii și diabetul zaharat. Este vorba desre așa numita tinea pedis care poate fi sub formă fisuri adânci și dureroase ale pliului interdigital și macerarea stratului cornos al epidermului.
O altă formă poate fi cea veziculoasă sau apariția unor mici vezicule pe piele ce se pot uni și transforma în vezicule mari, acoperite de un strat gros și cornos. Astfel de vezicule pot fi cu puroi și pot să apară pe părțile laterale de la mâini și de la picioare. Dacă infecția micotică se manifestă prin apariția unor plăci roșii scuamatoase pe călcâie și marginile picioarelor este vorba despre o formă hiperkeratozică. Astfel de infecții micotice au tendința de a infecta unghiile degetelor de la mâini și picioare.
La început infecția apare la extremitatea unghiei și se caracterizează prin pete albe sau cenușii care se pot observa prin unghie. Pe măsură ce infecția se agravează și se răspândește spre rădăcina unghiei se produce uscarea, bombarea unghiei, fragmentarea ei mai ales la marginea liberă, ruperea ei deoarece este supusă hiperkeratozei patului unghial dar și presiunii grămezilor cornoase de dedesubt.
Treptat unghia se rupe și se reduce lungimea ei. Mai mult decât atât unghia se exfoliază, devine friabilă și dezgolește patul unghiei. Suprafața sa este îngroșată, are un aspect spongios, iar coloritul este cenușiu din cauza murdăriei. În general astfel de infecții nu apar doar la o unghie, ele se pot răspândi și la unghiile altor degete.
Cum tratezi o unghie invadată de paraziți micotici sau de o infecție fungică?
Se aplică un tratament în funcție de tipul agentului patogen care a produs infecția. Medicamentele antibiotice sunt un bun remediu în astfel de cazuri și sunt recomandate de către un medic în funcție de rezultatele analizelor de laborator pe materialul patologic. De asemenea se prescriu și medicamente pentru tratamentul cefaleei și tulburărilor digestive care apar în astfel de cazuri. Acestea sunt efecte secundare nu foarte grave care apar datorită administrării unor antibiotice și care trebuie ameliorate.