Aspirina poate fi utilizată pentru prevenirea tulburărilor cardiovasculare dar și pentru stoparea progresiei bolilor coronariene. Cercetătorii au descoperit faptul că acest medicament este eficient în prevenirea bolilor cardiovasculare, a atacului de cord, a complicațiilor la persoanele cu angină pectorală instabilă, cu risc de infarct miocardic sau cu alte sindroame coronariene acute.
Navigare rapidă în articol:
Aspirina, un medicament controversat
Orice persoană trebuie să consulte medicul cu privire la folosirea acestui medicament, să știe ce beneficii și ce riscuri are, el fiind în general contraindicat doar persoanelor care sunt alergice sau cu hipersensibilitate la aspirină dar și alte medicamente ce au substanțe asemănătoare.
Persoanele predispuse la boli cardiace, coronariene sunt cele cu diabet zaharat, hipertensiune arterială, care fumează, cu antecendente de infarct miocardic, de boli vasculare periferice, de atac ischemic sau accident vascular cerebral.
În opinia medicilor o aspirină pe zi poate preveni anumite tulburări cardiovasculare și chiar infarctul miocardic. Este nevoie de a respecta un astfel de tratament timp îndelungat, astfel sunt prevenite boli cardiovasculare chiar și la persoanele care au sindrom coronarian acut sau angină stabilă cronică.
Aspirina – Pastila de sănătate
Dacă prezinți simptomele atacului de cord, cum ar fi durere în piept, mestecă și înghite o aspirină în timp ce aștepți ajutor.
Aspirina este un medicament din categoria celor antiinflamatoare nesteroidiene, care:
- Poate ameliora durerea, febra, inflamația, poate preveni atacul de cord sau așa numitul infarct miocardic.
- Are efect antitrombotic eficient, dar nu trebuie folosită în doze mai mari de o pastilă pe zi, deoarece în caz contrar poate da efecte secundare care constau în tulburări la nivelul tractului gastro-intestinal.
- Potrivit studiilor, aspirina ajută și în prevenirea evenimentelor cardiovasculare la pacienții care fac tratament pentru scăderea hipertensiunii arteriale.
Diabeticii au un risc mare de boli cardiovasculare, astfel de bolnavi pot suferi și de boli coronariene. Alți factori de risc ai acestor boli sunt: obezitatea, hipertensiunea arterială, fumatul, vârsta înaintată, antecedentele familiale.
Conform unui studiu realizat pe un număr mai mare de 400 de pacienți cu diabet zaharat, care au fost tratați cu aspirină, s-a concluzionat că acest medicament reduce cu 61% riscul de infarct miocardic.
Aspirina – Efecte adverse
Terapia cu aspirină la pacienții vârstnici a devenit un subiect controversat deoarece administrarea medicamentului a dat și efecte adverse. Astfel de efecte sunt gastro-intestinale, de indigestie, greață, constipație, durere și senzație de arsură la stomac.
În urma studiilor realizate, specialiștii în domeniul medical au ajuns la concluzia că o aspirină pe zi poate preveni bolile cardiovasculare la persoanele care nu prezintă sensibilitate sau contraindicații la acest medicament și care au un risc mare de boli coronariene.
Este foarte important ca recomandarea să fie dată de către medici, deoarece fiecare pacient este un caz individual, are anumite probleme de sănătate, de aceea el trebuie să fie informat în legătură cu riscurile și beneficiile terapiei cu aspirină.