Care sunt cauzele hipertensiunii arteriale și cele mai bune remedii alimentare pentru aceasta

0
234

Hipertensiunea arterială apare la 60% dintre persoanele care au vârsta peste 58 de ani. La astfel de persoane apare îndeosebi tensiunea sistolică izolată. Cauzele creșterii tensiunii arteriale sunt numeroase și pot fi eliminate prin tratamente medicamentoase speciale. Există însă și remedii alimentare care contribuie la scăderea hipertensiunii arteriale.

Navigare rapidă în articol:

Hipertensiunea arterială – Cauze

Hipertensiunea arterială esențială (prezentă la 95% din pacienți) este o boală, iar hipertensiunea arterială secundară (ce apare la 5% din cazuri) este provocată de diferite cauze. Dintre acestea fac parte:

  • Bolile de rinichi, tulburările endocrine
  • Bolile cardiovasculare
  • Administrarea unor medicamente
  • Afecțiunile neurologice.

Bolile de rinichi care produc creșterea tensiunii arteriale sunt: pielonefrita cronică, rinichii polichistici, stenoza arterei renale, transplantul de rinichi, glomerulonefrita difuză cronică, glomerulonefrita diabetică.

Din categoria tulburărilor endocrine, ca factor de risc a hipertensiunii arteriale, fac parte: boala Cushing, afecțiunile suprarenale, aromegalia, sarcina, tulburările glandei tiroide.

Alte cauze ale hipertensiunii arteriale secundare sunt bolile cardiovasculare și anume: bradiaritmia sinusală, poliglobulia, hipervolemia, scleroza aortei, boala Paget, fistula ateriovenoasă, insuficiența aortică.

Administrarea unor medicamente în scopul tratamentului altor afecțiuni și boli poate provoca o creștere a tensiunii arterile. Astfel de medicamente sunt: anticoncepționalele, corticosteroizii, antiinflamatoarele nesteroidiene, eritropoetina, etanolul, mineralocorticoizii, amfetaminele. Tulburările neurologice pot și ele cauza hipertensiune arterială, iar din categoria lor fac parte: hipertensiunea intracraniană, intoxicația cu plumb, tetraplegia.

Hipertensiunea arterială – Remedii

Cele mai bune remedii alimentare pentru reducerea hipertensiunii arteriale:

În astfel de cazuri trebuie mers la medic pentru un examen fizic complet și teste paraclinice care au rolul de a stabili factorii de risc ai hipertensiunii arteriale. Astfel, medicul va stabili cauzele și tratamentul antihipertensiv.

Bolnavii trebuie să-și măsoare singuri tensiunea arterială acasă.

Analize medicale:

  • Medicul va întreba pacientul despre variațiile tensionale ale acestuia și care a fost valoarea ultimei tensiuni, când a fost măsurată.
  • De asemenea, va lua în calcul faptul că pacientul a urmat anumite tratamente anti-hipertensive până în momentul prezent. Istoricul familial este și el important pentru stabilirea cauzei hipertensiunii arteriale, dacă există rude cu o astfel de afecțiune, cu boli renale, cu gută, diabet zaharat sau persoane din familie care au murit subit.
  • Medicul va întreba pacientul ce alimentație are, dacă are obiceiul să consume alcool, preparate sărate sau bogate în grăsimi.
  • În ceea ce privește simptomele, pacientul va fi rugat să spună ce simte în momentul respectiv de hipertensiune, dacă are stări de dispnee, tulburări urinare, dacă are dureri toracice, atacuri ischemice sau dacă a făcut vreodată accident vascular cerebral.
  • La medic, pacientul va face un examen fizic care constă în măsurarea tensiunii arteriale, palparea gâtului, a zonei unde se află glanda tiroidă, ascultarea carotidelor, a plămânilor, a ritmului și suflului inimii, palparea zonei abdominale, verificarea edemelor la extremități, testarea din punct de vedere neurologic, stabilirea gradului de obezitate.
  • Alte examene clinice sunt: analiza sumarului de urină, electrocardiograma, ecografia abdominală, ecocardiograma, analiza creatininei serice, a nivelului de electroliți, verificarea fundului de ochi, stabilirea nivelului lipidic și a glicemiei.
Citește și:  Amețelile și vertijurile îți afectează viața? Scapă de vertij cu ajutorul suplimentelor esențiale naturale

Hipertensiunea arterială – Tratament

Tratamentul hipertensiunii arteriale este foarte important deoarece în caz contrar se ajunge la un risc cardiovascular. Creșterile anormale ale tensiunii arteriale pot duce la apariția aterosclerozei, ateromatozei, bolilor care afectează grav rinichii, creierul, arterele periferice și inima. Complicațiile hipertensiunii arteriale sunt grave.

Se poate ajunge la atac ischemic tranzitoriu, infarct cerebral, encefalie hipertensivă, hemoragie cerebrală, gangrena arterelor, anevrism arterial, stenoza arterei renale, angină pectorală, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, ocluzii arteriale la retină, hipertrofie ventriculară stângă.

La început medicul recomandă un tratament fără medicamente și schimbarea stilului de viață. Apoi, dacă acesta nu dă rezultate se recurge la administrea medicamentelor.

Obezitatea și hipertensiunea arterială

Pacientul care suferă de obezitate trebuie obligatoriu să facă o cură de slăbire printr-o dietă corectă. Dacă slăbește 1 kg își reduce tensiunea arterială cu 1,6/1,3 mmHg. Medicii recomandă o scădere în greutate cu 4-5 kg deoarece apoi nu mai apare acest efect atât de eficient de scădere a tensiunii arteriale.

Aportul de sodiu este o cauză frecventă a hipertensiunii arteriale de aceea sarea trebuie restricționată. De asemenea, grăsimile saturate și alimentele bogate în glucide trebuie eliminate pe cât posibil.

Dieta pentru tratamentul hipertensiunii arteriale

Dieta unui astfel de pacient trebuie să cuprindă alimente proaspete, mâncăruri fără sare. Nu sunt permise alimente care conțin sare în exces, apa minerală, lactatele prea multe. De asemenea trebuie restricționate glucidele și grăsimile pentru scăderea în greutate și scăderea tensiunii arteriale.

Alcoolul trebuie eliminat cât mai mult deoarece este un factor de risc al hipertensiunea arteriale.

Administrarea de suplimente nutritive de calciu, magneziu și potasiu ajută în astfel de cazuri deoarece apar carențe îm astfel de minerale care trebuie acoperite. În plus calciul este un bun remediul deoarece ajută la scăderea hipertensiunii arteriale la 25% dintre cazuri.

Schimbarea stilului de viață este important la astfel de pacienți. Se recomandă plimbările în aer liber, mersul pe jos, alergarea ușoară, evitarea stresului, exercițiile yoga, renunțarea la fumat. Toate aceste acontribuie la restabilirea stării de sănătate sau la îmbunătățirea acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.