Uneori, dimineața, este posibil să avem pleopele lipicioase sau să observăm faptul ca la ochi apare o secreție vâscoasă ca un mucus. Aceasta este un semn al inflamării mucoasei oculare sau al unei infecții cum este de exemplu conjunctivita. Factorii de mediu pot afecta mult ochiul si astfel se produc modificări la nivelul acestuia, pot să apară alergii, infecții, răceală. Când ne referim la factorii de mediu avem în vedere bacteriile și virusurile care pot cauza infecții și simptome de mucus în ochi.
Principala cauză a mucusului în ochi este conjunctivita. Această afecțiune provoacă înroșirea ochiului și a părții interne a pleoapei, senzație de mâncărime, lăcrimare abundentă, secreție gălbuie locală, senzație de arsură în ochi, vedere în ceață, sensibilitate la lumină. Pentru ameliorarea simptomelor trebuie solicitat ajutorul unui medic specialist pentru a urma un tratament cu picături pentru ochi, care pot combate infecția.
De asemenea nu este deloc bine de folosit machiajul pentru ochi până la vindecarea conjunctivitei. Ochii trebuie protejați de impurități și praf, de substanțe iritante. Folosirea lentilelor de contact nu este recomandată pe perioada cât ochii sunt bolnavi, iar tratamentul cu antibiotice recomandat de medic în cazul acestei afecțiuni este obligatoriu să fie respectat întocmai.
Mucusul în ochi și pleoapele lipicioase pot fi cauzate de înfundarea glandelor lacrimale cu praf sau alte impurități. Datorită blocării fluxului lacrimal care spală ochiul se poate forma un lichid vâscos de forma unui mucus care se adună peste noapte la ochi.
Munca de birou la calculator poate fi un motiv de a avea ochii prea uscați. Acest lucru face ca în timpul nopții să se producă mai mult mucus și să se usuce, iar dimineața pleoapele și genele pot fi lipite sau încrustate. Pentru prevenirea acestei probleme trebuie aplicate picături pentru ochi. De asemenea spălarea frecventă a ochilor cu apă călduță este de ajutor.
Alte cauze ale mucusului în ochi sunt inflamațiile de la nivelul ochilului sau ale mucoasei acestuia, infecțiile ochiului, prezența unui corp strain în ochi, problemele glandelor lacrimale sau anumite boli ori afecțiuni oculare.
Pentru tratament se recomandă spălarea ochilor cu ceai de salvie, seara și dimineața. Spălarea se face cu delicatețe și astfel se va preveni lipirea pleoapelor. Extractul de gențiană fără alcool este de asemenea foarte bun pentru amelioararea simptomelor de mucus în ochi. Se poate folosi de asemenea și ceai de gențiană pentru spălături la nivelul ochilor.
În cazuri grave este indicat să consultați un medic specialist deoarece poate exista o boală oftalmologică ce trebuie depistată și tratată corespunzător pentru restabilirea sănătății ochilor.