În mod normal, 7 până la 9 ore pe noapte reprezintă cantitatea zilnică de somn recomandată pentru adulți. Se spune că deficitul de somn poate afecta sănătatea organismului, dar nici prea mult somn nu este bine.
Cert este că dormitul după un anumit ritm, în fiecare noapte este foarte important pentru sănătate. Oamenii care dorm prea puțin pot avea probleme fizice și psihice pentru că organismul nu este bine odihnit. De exemplu, ei pot avea probleme de atenție, de concentrare, de memorie și chiar pot dezvolta anumite boli precum: probleme metabolice, obezitate, diabet zaharat de tip 2, tulburări gastrointestinale și altele.
Ce înseamnă prea mult somn noaptea, sau o somnolență excesivă ziua? Ce efecte are somnul excesiv?
Despre oamenii care depășesc 9 ore de somn în 24 de ore se spune că dorm prea mult. Este vorba despre cei care au un somn excesiv, sau un somn prelungit. Conform experților, în medie, majoritatea adulților au nevoie de 7-8 ore de somn în fiecare noapte, ei nu ar trebui să doarmă mai mult de 9 ore pentru o bună sănătate fizică și mintală.
Dacă ei dorm mai puțin de 7 ore, atunci vor avea o stare de oboseală și se vor simți fără energie, incapabili de a se concentra bine. Toată lumea este obosită uneori în timpul zilei, sau are o stare de somnolență.
Somnolența excesivă poate perturba viața oamenilor, mai ales în domenii precum muncă, familie, contacte sociale. De asemenea, și somnul excesiv nu este bun, el poate semnala chiar anumite boli grave sau probleme de sănătate.
Prea mult somn, efecte
Unii oameni dorm mult din cauza activităților lor zilnice, a unor călătorii, sau poate că sunt în vârstă și simt nevoia de a dormi în plus. Uneori însă, excesul de somn ar putea fi și un semn al unor probleme de sănătate.
S-a constatat și faptul că la unii oameni care dorm mult apare în timpul zilei o stare de somnolență excesivă și chiar dureri de cap. Acestea sunt de fapt simptome ale somnului excesiv.
Când se doarme prea mult apar și efecte precum:
- Este afectată sănătatea generală a organismului
- Pot apărea tulburări psihice și boli coronariene
- Dureri de cap, cefalee, stări depresive, probleme cu greutatea
- Senzație de cap greu, apatie, iritabilitate, constipație
- Uneori somnul excesiv duce la o predispoziție spre îngrășare, la obezitate și diabet.
Boli care te fac sa dormi mult
La unii oameni, oboseala se accentuează în timp și asta face ca la un moment dat ei să fie nevoiți să recupereze deficitul de somn. Asta se întâmplă atunci când ei pierd nopțile, se culcă prea târziu și se trezesc în zori, au un stil de viață nesănătos care include și un program de somn neechilibrat.
Bolile care te pot face să dormi mai mult decât ar fi normal sunt:
- Apneea de somn, narcolepsia
- Sindromnul fazei de somn întârziat, insomnia
- Hipersomnia idiopatică care este o boală ce duce la somnolență excesivă din motive necunoscute
- Anxietatea, depresia, obezitatea, stresul
- Anemia feriprivă, afectele secundare ale unor medicamente
- Consumul de cofeină și alcool în exces
- Diabetul, hipotiroidismul, bolile cardiovasculare și altele.
Plan de tratament pentru somnul excesiv
În acest caz, dacă ești îngrijorat, cel mai indicat ar fi să consulți un medic de familie. Acesta va determina cauza excesului de somn.
Un plan de tratament mai special poate fi stabilit de un medic somnolog (știința medicală se numește somnologia). Este vorba despre un medic care se ocupă de tratarea afecțiunilor din timpul somnului, dar și de alte aspecte:
- Patologii respiratorii cum este apneea de somn
- Insomnii și afecțiuni produse de acestea
- Patologii neurologice cum sunt epilepsiile nocturne sau hipersomniile.
Acesta va analiza cauzele somnului excesiv, va stabili dacă există anumite probleme de sănătate care duc la starea de somnolență permanentă. Consultația implică și măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului, analiza gradului de obezitate, calcularea indicelui de masă corporală, alte consultații pentru insomnie, apnee de somn, etc. În anumite cazuri sunt indicate alte analize, investigații la alți medici și aplicarea altor tratamente în cazul depistării unor boli, pentru vindecare și restabilirea sănătății.
Alte sfaturi pentru a avea un program normal de somn:
- Trebuie de mers la culcare la aceeași oră în fiecare seară
- În dormitor trebuie să fie o temperatură confortabilă
- Pentru a adormi, în cameră trebuie să nu fie lumină și nici zgomot excesiv
- Este bine de aplicat o rutină zilnică prin care corpul să se relaxeze și să se elimine tensiunile și stresul
- Trebuie evitat de făcut sport excesiv seara, înainte de a merge la culcare
- Renunțarea la gadgeturi înainte de culcare, pentru că lumina albastră de la ecranul acestora poate afecta calitatea somnului.
Orice om care doarme în mod excesiv ar trebui să consulte un medic, pentru a vedea dacă nu are anumite probleme de sănătate.
Somnul excesiv poate duce la o reducere a activității creierului, la diminuarea circulației sanguine, la scăderea funcției musculare. În plus, poate produce și apatie, dureri de cap, creștere în greutate și o stare generală deteriorată. Oamenii care dorm excesiv de mult sunt mai puțin energici în timpul zilei.