Obiceiul de a te culca târziu te face să dormi mai mult dimineața. Dacă te trezești dimineața devreme (din cauza faptului că trebuie să respecți un program de muncă), ajungi să acumulezi oboseală treptat și să dai un randament tot mai scăzut în activitățile pe care le ai de îndeplinit.
Acest stil de viață il au mulți oameni, ei dorm puțin în cursul săptămânii și sunt cu gândul la weekend pentru a recupera orele de somn. Dar oare este adevărat că poți recupera minusul de somn din timpul săptămânii dacă dormi mai mult în weekend?
Oamenii fac frecvent acest lucru și cred că are efect. Oricum ei s-au obișnuit cu acest stil de viață, mai ales dacă au o săptămână foarte ocupată. Medicii însă consideră că oamenii nu-și pot reîncărca complet ,,bateriile˝ prin acest stil de viață. Ei recomandă un program de somn de minim 7 ore pe noapte, iar acesta trebuie să fie regulat, respectat chiar și în weekend (când apare tendința de a lenevi mai mult în pat dimineața).
Somnul este foarte important pentru toate funcțiile organismului, pentru menținerea sănătății. Cu siguranță te vei simți somnoros în timpul zilei dacă nu dormi 7-8 ore pe noapte. Fiind obosit nu mai ești eficient în activitatea pe care o vei realiza în ziua respectivă, capacitatea ta de concentrare va fi afectată de lipsa de somn, gândirea ta nu va mai fi atât de creativă, nu vei mai da atâta atenție la detalii.
În organism totul e chimie și totul se bazează pe somn. Un somn insuficient poate scădea rezistența organismului și crește riscul de boli. Somnolența este un factor care contribuie la 20% dintre accidentele rutiere.
Conform specialiștilor în domeniul medical cu cât oamenii dorm mai puțin cu atât au rezultate mai slabe în diferite teste de atenție. În concluzie să nu-ți respecți orele de somn în timpul sâptămânii și să le recuperezi pe cele pierdute în weekend nu dă rezultatele așteptate. Organismul are nevoie de somn suficient la timp, deoarece orele regulate de somn contribuie la normalizarea funcțiilor corporale ceea ce este important pentru sănătatea organismului.
Persoanele care au ajuns în faza de oboseală accentuată după o perioadă îndelungată de privare de somn (care au dormit insuficient) trebuie să caute să recupereze fiecare oră de somn treptat, să doarmă câte o oră în plus ori de câte ori au ocazia.