De ce stresul este periculos pentru sănătatea organismului și cum îl poți reduce?

0
90

Deja știm că stresul pe termen lung nu este ceva ce ne dorim în viața noastră. Este ușor să spui: Elimină stresul! Dar cum îl poți reduce? Uneori durează doar câteva minute pentru a-ți schimba starea de spirit și a reduce stresul și tensiunile acumulate. Află în acest articol câteva metode care te pot ajuta să minimizezi stresul la un nivel scăzut, astfel încât el să nu aibă consecințe negative asupra organismului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce se întâmplă în corp când ești stresat
  2. Cum poți scăpa de stres

1. Ce se întâmplă în corp când ești stresat

În situații tensionate și stresante se produce în organism cortizol. Efectul acestui hormon al stresului pe termen lung poate duce la deteriorarea organismului, respectiv la scăderea imunității, distrugerea mai rapidă a neuronilor, pierderea masei musculare și apariția unor tulburări ale metabolismului glucozei.

Principalele simptome ale stresului sunt:

  • Creșterea ritmului cardiac, a respirației și a tensiunii arteriale
  • Dilatarea pupilelor, apariția senzației de transpirație și nervozitate
  • Durere de cap, iritabilitate, tulburări de concentrare, oboseală
  • Probleme digestive, tulburări de somn, scăderea încrederii în sine
  • Modificări ale apetitului, scăderea rezistenței organismului.

2. Cum poți scăpa de stres

Urmărește filme de comedie și videoclipuri amuzante

Prin vizionarea de filme amuzante se activează zonele de liniște și calm din creier, spun psihologii de pe heath.com. Videoclipurile amuzante contribuie la reducerea stresului, a nivelului de anxietate și a tensiunii acumulate.

Ascultă muzică

Muzica are o influență asupra emoțiilor tale, te poate calma, îți poate reduce stresul și îți poate da energie. Muzica te face mai fericit, are beneficii terapeutice și îți crește starea de spirit. Muzica reduce eficient stresul, calmează și previne anxietatea și depresia. Cea mai recomandată muzică pentru combaterea stresului este cea clasică.

Terapia sonoră cu sunete emise de gonguri tibetane

În cultura orientală se folosește terapia sonoră de mii de ani, cu sunete emise de gonguri și boluri tibetane. Vindecarea de stres prin această terapie este foarte eficientă, pentru că vibrațiile și sunetele au efect benefic asupra celulelor corpului. Acestor sunete li s-au atribuit proprietăți precum introducerea într-o stare de relaxare profundă și descoperirea rezervelor de vitalitate, liniște și de creativitate în noi înșine.

Presopunctura

Această metodă îți permite să elimini starea de rău și te ajută să te relaxezi rapid. Nu toată lumea este conștientă că stresul permanent poate afecta semnificativ funcționarea întregului organism și chiar ar putea bloca anumite funcții ale acestuia. Stresul poate duce la insomnie, depresie, anxietate, nervozitate, etc.

Cu ajutorul presopuncturii se pot reduce simptomele stresului. Presopunctura este recomandată oamenilor care se confruntă cu stres cronic, care se plâng în mod frecvent de anxietate interioară și insomnie.

Citește și:  Cum poți obține acel zâmbet frumos și sănătos, demn de un selfie?

Meditația

Este important să rămâi liniștit și echilibrat mental, să meditezi, pentru a scăpa de stres și a menține un stil de viață mai sănătos. Odată cu practica, meditația devine din ce în ce mai eficientă în reducerea stresului și un obicei mai ușor de păstrat. Meditația este o tehnică simplă ce poate fi practicată 10 minute pe zi și care ajută în gestionarea stresului, ameliorarea anxietății și a depresiei, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Zâmbește mai des

Oamenii de știință au dovedit că zâmbetul îi face pe oameni să se simtă mai bine, indiferent dacă este sincer sau artificial. Prin schimbarea expresiilor faciale, prin zâmbet, ai putea să-ți îmbunătățești starea emoțională și să-ți minimizezi stresul acumulat.

Scapă de rutina zilnică

Există mai multe moduri prin care poți scăpa de stres și prin care te poți desprinde de rutina zilnică. Unii oamenii se pot relaxa rapid dacă se concentrează pe anumite numere. De exemplu, ei caută numerele de la plăcuțele de inmatriculare ale mașinilor, sau numerele pare ori impare ale caselor de pe stradă.

În ziua de azi și jocurile sunt percepute ca fiind relaxante. Ele nu sunt doar un divertisment ușor, ci o modalitate excelentă de a scăpa de stres. Cu ajutorul lor, ziua obositoare este în doar câteva momente uitată, iar stresul este minimizat. Pentru unii o soluție este să joace la site-uri precum casino 7 păcănele gratis sau la ruletă online. Alții joacă șah, remi online, board game cu prietenii, sau preferă jocurile ocazionale pentru PC care pot fi singleplayer sau multiplayer.

Anumite studii ale cercetătorilor au arătat o serie de aspecte pozitive ale sesiunilor de jocuri pentru adulții cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Rezultatele studiilor au fost următoarele:

  • Aproximativ 60% dintre adulți au spus că le place să joace ca o echipă online sau în compania prietenilor
  • Aproximativ 27% dintre ei au spus că jocurile i-a ajutat să facă față depresiei și anxietății create de stres
  • 40% dintre ei au spus că jocurile le-a crescut nivelul de încredere în forțele proprii
  • Majoritatea au spus că această ocupație le-a adus prieteni noi, le-a redus stresul și tensiunile acumulate în mediul de zi cu zi, cum ar fi la serviciu.

Prieteniile făcute în lumea jocurilor online reprezintă un motiv pentru ca oamenii să se simtă mai bine, mai relaxați și mai mulțumiți. Despre jocuri s-a spus și faptul că îmbunătățesc reflexele, abilități sociale și starea de spirit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.