De ce trebuie să eviți să faci duș sau baie cu apă fierbinte?

0
4635
De ce trebuie să eviți să faci duș sau baie cu apă fierbinte

Relaxează-te în apă caldă, dar nu în apă fierbinte! Acesta este cel mai simplu mod de a te simți mai bine, de a te calma, de a-ți relaxa psihicul, musculatura, de a-ți stimula circulația sângelui, de a-ți încălzi și spăla corpul. Dușul nu este doar o necesitate – nu este important doar din motive de păstrare a igienii – te ajută să te simți confortabil, să ai o stare de bine. După baie trebuie obligatoriu să stai jumătate de oră în pat pentru că organismul are nevoie de puțină odihnă.

Cum îți afectează tensiunea arterială dușul cu apă fierbinte?

Dacă faci duș cu apă fierbinte îți crești temperatura corpului și acest lucru poate avea și un efect nedorit asupra tensiunii arteriale, produce o dilatare a vaselor sangvine și o scădere accentuată a tensiunii arteriale. Se poate produce febra artificială și senzația intensă de sete.

Apa fierbinte îți poate stresa inima, îți poate produce palpitații. Cu siguranță ți s-a întâmplat să faci baie în apă fierbinte și să simți că nu mai poți sta în apă, că ai amețeli, stare de leșin și palpitații, că pielea este prea roșie și parcă respiri mai greu, cu dificultate și simți nevoia de a bea imediat apă rece. Starea de sufocare apare din cauza apei fierbinți, a creșterii ritmului cardiac.

Nici aburii din baie nu sunt buni dacă stai prea mult timp în apă fierbinte, ei pot stresa creierul, pot îngreuna oxigenarea acestuia și pot afecta respirația. Temperatura apei din baie nu trebuie să fie mai mare de 40 grade Celsius, în mod normal ar trebui să fie de cel mult 38 grade Celsius.

Poți suferi de afecțiuni cardiovasculare din cauza dușurilor frecvente cu apă fierbinte?

O baie fierbinte te poate face să te relaxezi și să te simți minunat, însă dacă suferi de boli sau afecțiuni cardiovasculare este posibil ca acestea să se agraveze. Este foarte important ca temperatura apei în care faci baie să fie moderată, pentru că baia fierbinte pe termen lung îți poate provoca afecțiuni cardiovasculare, ceea ce este un dezavantaj al acestui tratament pe care mulți oameni îl preferă seara, înainte de a merge la culcare.

Baia cu apă fierbinte poate afecta pielea?

Baia fierbinte te poate calma, dar în același timp îți poate irita și pielea.

  • Nu este deloc bine să faci băi sau dușuri fierbinți mai ales dacă ai și boli de piele, sau o sensibilitate a stratului exterior al țesutului cutanat.
  • Apa fierbinte are un efect negativ asupra pielii: specialiștii spun că după baie umiditatea pielii va scădea și astfel pielea se va usca și va avea un aspect mai aspru, cu mici fisuri sau crăpături. Unii oameni cred că acest lucru se întâmplă din cauza apei dure (și acesta poate fi un motiv), dar și apa fierbinte este un factor al schimbării aspectului tegumentului.
  • Dușul prea fierbinte poate strica echilibrul delicat al pielii, iar în plus scade imunitatea împotriva germenilor patogeni și apare riscul de infecție cu virusuri și bacterii dăunătoare din mediul extern, de formare a coșurilor, eczemelor, negilor și dermatitelor. Este mai bine să ai pielea grasă (cu o peliculă de grăsime naturală ca un ,,scut de protecțieˮ împotriva agenților patogeni) decât o piele uscată (din cauza obiceiului de a face dușuri cu apă fierbinte).
  • Pentru a avea pielea suplă, moale și fină trebuie ca apa să nu fie foarte caldă sau fierbinte.
  • Dacă ai observat că pielea se înroșește când ai băgat doar piciorul în apa fierbinte din cadă, este clar că temperatura acesteia este prea ridicată și că pielea suferă din cauza aceasta.
  • Atenție și la săpunul pe care îl folosești pentru corp, clătește foarte bine spuma de pe piele cu apă, nu o lăsa pe piele pentru că apoi dacă nu o ștergi bine cu un prosop este posibil să se producă o uscare și iritare a pielii, din cauza faptului că astfel de produse pot avea parfumuri sintetice și substanțe chimice.
  • După baie sau duș este indicată aplicarea unei creme sau loțiuni hidratante, de calitate, pentru întreținerea pielii.
Citește și:  Mirosul urat al transpiratiei - cum scapam de el?

Baia fierbinte îți poate provoca dureri de cap?

Sunt oameni care au migrene după ce fac duș cu apă fierbinte. Specialiștii în domeniul sănătății au numit acest proces migrena apei fierbinți și consideră că se poate produce atunci când se bagă capul în apă fierbinte (fie în cada cu apă, fie sub jetul cu apă de la duș). Apa care are o temperatură prea ridicată poate produce migrenă sau durere de cap, de aceea trebuie evitat acest lucru.

Întotdeauna când se face baie sau duș, apa trebuie să fie caldă, dar să aibă o temperatură moderată. Temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între 36-37 grade Celsius. Terapia cu apă caldă are efect de calmare a durerilor (de spate, de picioare, de articulații și așa mai departe) dar și de relaxare, de reducere a tensiunii musculare, de scădere a rigidității articulațiilor. Se pot folosi și anumite uleiuri naturale care au efect calmant și de vindecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.