Aspectul suprafeței interne a obrajilor și al mucoasei bucale reprezintă semne precoce ale unor tulburări sau afecțiuni în faza lor incipientă. Culoarea, erupțiile, ulcerațiile, plăgile sau chiar hemoragiile care apar la nivelul cavității bucale, a suprafeței interne a obrajilor trebuie luate în serios, deoarece trădează uneori începutul unor boli grave.
Persoanele care suferă de anemie au mucoasa bucală palidă. Dacă mucoasa cavității bucale are pete albe (care se datorează inflamațiilor multiple și keratinizării) poate fi suspectată existența: unui deficit alimentar, viciu (fumatul excesiv), unei boli grave (ca de ex. sifilisul) sau producerii unui traumatism.
În cazuri incipiente de cancer pot să apară zone alb-gălbui pe fețele interne ale obrajilor sau pe suprafața limbii. Bolile care se manifestă prin cianoză produc culoarea roșie-violacee a mucoasei bucale. Dacă mucoasa bucală este roșie, tumefiată și apare senzația de uscăciune, de arsură, înseamnă că aceasta este inflamată și în termeni medicali afecțiunea se numește stomatită.
Aceasta problemă de sănătate poate fi de mai multe tipuri. În cazul apariției leziunilor ulcerative pe mucoasa bucală, care se datorează unor traumatisme sau infecții, este o stomatită ulceroasă. Dacă la început se manifestă prin mici vezicule lactescente (ce se pot sparge în 2-3 zile) și astfel devin ulcerații mici sau uneori dureroase (ce dispar abia în 7 zile) este o stomatită ulceroasă aftoasă.
Mai este și forma de stomatită ulceroasă gangrenoasă care apare mai rar și se produce în special la copii. De obicei această afecțiune este o complicație a unei boli infecțioase grave cum este de exemplu infecția cu streptoccoci. Din cauza unei astfel de infecții apar ulcerații pe țesuturile moi ale obrajilor și stări febrile. Un alt tip de stomatită este cea ulcero-membranoasă tip Vincent care se recunoaște după leziunile ulceroase neregulate ce se extind pe toată suprafața mucoasei bucale, chiar și pe amigdale, văl palatin și limbă, iar în plus au și cruste cenușii.
Din cauza cariilor dentare, a igienei bucale precare, a fumatului excesiv, abuzului de alcool sau folosirii unor proteze defectuoase se poate ajunge la dezvoltarea stomatitei catarale sau eritematoase. Scarlatina, rujeola, intoxicațiile cu metale grele dar și alte boli generale sau infecțioase pot fi factori declanșatori ai acestui tip de stomatite, la nivelul cavității bucale.
În micoze, infecții cu Candida albicans, Monila albicans, Oidiun albicans apare un tip de stomatită cremoasă care se manifestă prin depozite cremoase, abundente la nivelul suprafeței bucale sub formă de plăci ce au contur neregulat. Una din cauzele acestei stomatite este efectul secundar creat de un tratament intensiv cu medicamente antibiotice ce au spectru larg de acțiune, folosite de bătrâni sau copii, și care au suprimat flora saprofită antagonistă. Pe mucoasa cavității bucale poate să apară depozite de eczeme de culoare albă-gălbuie ce sunt un semn al stomatitei eritemo-pultacee sau ale stomatitei eritematoase.
În boala Addison apar pete de culoare brun-cenușie sau violacee pe suprafața mucoasei bucale sau pe suprafața internă a obrajilor. Anumite boli ce se manifestă prin purpură hemoragică la nivelul cavității bucale pot produce hemoragii ale mucoasei bucale. În cazuri de boli infecțioase apar erupții la nivelul suprafeței interne a obrajilor sau pe mucoasa cavității bucale. Astfel de boli de natură infecțioasă pot fi: rujeola, herpesul, varicela, variola.