Degenerescenta maculara – metode de tratament

0
579
Degenerescenta maculara - metode de tratament

Degenerescenta maculara este o tulburare care afecteaza macula (partea centrala a retinei din ochi), cauzand reducerea vederii si posibila pierdere a vederii centrale.

Macula este acea parte a retinei care permite ochiului sa vada detaliile fine in centrul campului vizual. Degenerescenta maculara rezulta dintr-o ruptura partiala a epiteliului pigmentar retinian (EPR). Epiteliul pigmentar retinian este stratul izolator dintre retina si coroida (stratul de vase de sange din spatele retinei). Acest epiteliu actioneaza ca un filtru pentru a determina ce substante nutritive ajung la nivelul retinei prin coroida.

Multe din componentele sangelui sunt nocive pentru retina si sunt tinute la distanta de retina, de epiteliu pigmentar retinian sanatos. Ruptura epiteliului pigmentar retinian interfereaza cu metabolismul de la nivelul retinei, cauzand subtierea retinei, aceasta fiind cunoscuta drept faza “uscata” in degenerescenta maculara. Aceasta tulburare are ca rezultat numai pierderea vederii centrale, campurile vizuale periferice ramanand de obicei intacte.

Degenerescenta maculara se imparte in doua tipuri: uscata si umeda.

Forma uscata este intalnita cel mai des, si se caracterizeaza prin subtierea retinei si a depozitelor mici si albe care se formeaza in interiorul retinei (druze). Forma uscata a acestei boli este de obicei usoara, in timp ce forma umeda a sa isi poate face aparitia mai repede si poate fi mai grava. Aceasta forma are loc atunci cand vasele de sange de sub retina, sangereaza si cauzeaza moartea celulelor retinei, ceea ce duce la formarea unor pete oarbe sau la distorsionarea vederii centrale.

Desi aceasta boala poate cauza pierderea capacitatii de a citi si de a conduce, totusi ea nu duce la orbirea totala. Aceasta boala devine din ce in ce mai comuna pe masura ce oamenii trec de varsta de 50 de ani. Pana la varsta de 75 de ani, aproximativ 15% din oameni au aceasta boala. Printre factorii de risc se numara istoricul medical al familiei si fumatul, iar cel mai adesea sunt afectati oamenii din rasa caucaziana.

Printre simptomele acestei boli se numara: vederea incetosata, vederea denaturata, vederea slabita si absenta vederii centrale. Pentru diagnosticarea degenerescentei maculare se fac urmatoarele teste: testul acuitatii vizuale, testul de refractie, testul pentru raspunsul reflexului pupilar, examinarea cu lampa cu fanta, examinarea retinei prin diverse tehnici, angiofluorografia si ocazional angiografia cu verde de indocianin, grila Amsler, tomografia prin coerenta optica (un test care creeaza o imagine colorata a maculei sau a retinei).

Degenerescenta maculara
Degenerescenta maculara

Nu exista niciun tratament specific pentru degenerescenta maculara uscata, cu toate ca suplimentele de zinc pot incetini evolutia bolii. Fotocoagularea cu laser (chirurgie cu laser pentru oprirea scurgerii din vasele de sange coroidare) poate fi utila in stadiile incipiente ale degenerescentei maculare umede. Aceasta implica folosirea unui laser termic care arde vasele de sange anormale si le impiedica sa se raspandeasca.

Citește și:  Sindromul de tunel carpian – Operatia chirurgicala

Cea mai noua metoda de tratament pentru pacientii care sufera de degenerescenta maculara umeda este terapia fotodinamica, care poate fi efectuata in cabinetul unui medic. In aceasta procedura, este injectat un medicament fotosensibil intr-o vena din bratul pacientului. Acest medicament circula prin organism si ajunge apoi la ochi. Atunci cand ochii sunt luminati cu un laser non-termic, acest medicament fotosensibil produce o reactie chimica care distruge vasele de sange anormale. In cazul in care vasele de sange anormale cresc la loc, procedura se poate repeta.

Terapia fotodinamica este costisitoare si nu este un leac pentru aceasta boala, insa poate avea succes in controlarea unei anumite zone in care au loc scurgeri din coroida prin epiteliul pigmentar retinian. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa utilizati o grila Amsler pentru a descoperi noi scurgeri, inainte de a se produce cicatrici. Printre medicamentele care pot fi folosite in tratarea degenerescentei maculare umede se afla: Macugen, Lucentis, Avastin si Kenalog. Fiecare din aceste medicamente se injecteaza direct in ochi, la intervale diferite.

Cele mai multe persoane care sufera de degenerescenta maculara uscata nu se vor confrunta niciodata cu dezactivarea pierderii vederii centrale. Totusi nu exista nici o metoda pentru a prezice care pacient va avea ghinionul ca boala sa progreseze intr-o forma mai severa. Aceasta boala are ca rezultat numai pierderea vederii centrale, degenerescenta maculara neputand cauza pierderea vederii periferice.

Forma umeda a degenerescentei maculare deseori duce la pierderea semnificativa a vederii. Pierderea vederii centrale poate interfera cu multe activitati din viata de zi cu zi a unei persoane. Cititul poate necesita folosirea unei lupe sau a altui dispozitiv de marire, sau poate chiar deveni o activitate imposibila. De asemenea o persoana care sufera de aceasta boala isi poate pierde complet capacitatea de a conduce.

Mergeti la doctor in cazul in care observati ca vederea dumneavostra a inceput sa fie distorsionata sau slabita. Examenele oftalmologice de rutina pot monitoriza aceste stari. Nu exista nicio modalitate eficienta pentru prevenirea acestei boli. Daca aveti cazuri in familiei, care au suferit sau sufera de aceasta boala, evitati fumatul. Studiile au aratat ca o dieta adecvata si luarea unor suplimente de vitamine, pot reduce riscul aparitiei acestei boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.