In cazul unei infectii bacteriene, problema poate fi rezolvata cu ajutorul antibioticelor. Leziunile corzilor vocale, dintre care fac parte nodulii cantaretilor (calozitati ulcerate) si polipii (umflaturi de pe corzile vocale), apar in general datorita suprasolicitarii vocii in mod repetat. In acest caz, cel mai bun tratament este repausul vocal timp de cateva saptamani.
Daca apare senzatia ca mancarea inghitita nu se duce complet in jos, de asemenea cand se sta in pozitie culcata sau aplecata inainte se simt dureri toracice, posibil si dispnee, atunci este posibil sa fie o problema de sanatate: o hernie hiatala, un efect secundar al anxietatii sau pirozis (o problema digestiva).
Daca se banuieste o hernie hiatala trebuie imediat consultat medicul. In cazul herniei hiatale se mananca incet, putin si des, 4-5 mese mici pe zi in loc de 3 mese mari. In caz de pirozis se recomanda medicamente antiacide, care se pot lua si fara prescriptie medicala, de asemenea trebuie sa fie evitate alimentele grase, cofeina, tutunul si alcoolul. Anxietatea se poate ameliora folosind o tehnica de relaxare, meditatie sau yoga, care sa fie facuta cu placere si in mod constant.
Cand apare o dificultate brusca de deglutitie, sau senzatia de inecare, sufocare, pulsul devine accelerat, pielea calda si rosie, uneori confuzie, este posibil sa fie cazul unei alergii sau mai grav al unui soc anafilactic.
Acesta este o reactie alergica severa care provoaca edem tisular, de asemenea impiedica sangele sa circule normal, apoi tesuturile devin deprivate de oxigen. Socul anafilactic necesita rapid chemarea medicului de urgenta, pacientul in cauza trebuie supravegheat pana ce vine ambulanta, trebuie controlat pulsul si respiratia sa, nu i se va da nimic de baut sau de mancat. Cauza cea mai frecventa care determina socul anafilactic este hipersensibilitatea la penicilina.
Orice persoana, care stie care sufera de o alergie puternica, ca de exemplu alergia la intepatura de albina, trebuie sa ceara sfaturi de la medic, pentru ca in caz de nevoie sa fie pregatit cu o trusa de urgenta pentru a putea preveni un soc anafilactic.
Cancerul faringian se manifesta printre altele prin dificultati de deglutitie, care se agraveaza din ce in ce mai mult in timp, iar in aproximativ sase luni, persoana respectiva scade in greutate cu peste 5 kg. Un diagnostic corect si la timp facut de medic creste sansele de vindecare prin tratament. Acest tip de cancer afecteaza in special persoanele peste 40 de ani, in special cele care au antecedente de fumat si consum de alcool in exces.
Daca in timpul mesei, alimentele mestecate se blocheaza in gat, uneori provocand si dureri ascutite la inghitire, nu trebuie impins obiectul in jos cu lichide, deoarece acest lucru poate leza esofagul sau alte tesuturi. Manevra Heimlich ajuta in caz de asfixiere sau cand nu se poate respira.
Manevra Heimlich se face astfel: persoana in cauza trebuie sa stea in picioare, o alta persoana sta in spatele ei, pune mainile in jurul taliei ei, cu o mana facuta pumn apasa desupra buricului acesteia, pune cealalta mana peste pumn, strange in sus, de cinci ori, fortand abdomenul, strangerea trebuie facuta destul de puternic, astfel incat sa determine diafragma sa scoata aer din plamani, sa creeze o tuse artificiala prin care corpul strain este eliminat.
Pot fi si cazuri mai grave cand nu se poate indeparta complet obiectul din gat, sau cand dupa indepartarea lui deglutitia este dificila si persista durerile. Cand sunt aceste simptome trebuie imediat consultat un medic.