Riscul de demență este mai mare în țările dezvoltate, crește progresiv cu vârsta. Specialiștii spun chiar despre o ,,epidemie de demență” deoarece statisticile arată că numărul de pacienți este în creștere. Dn păcate boala este gravă deoarece produce tulburări de memorie, de vorbire, de atenție, ale funcțiilor cognitive, dificultăți în luarea deciziilor și în orientarea spațială, pierderea abilităților sociale, tulburări de gândire și personalitate.
Specialiștii în domeniul medical consideră demența la vârstnici ca fiind progresivă, manifestată prin tulburări de memorie, afectarea proceselor mentale și tulburări cognitive. Astfel de simptome sunt cauzate de procesul natural de îmbătrânire a organismului. De asemenea, ei consideră demența ca fiind un sindrom care poate declanșa boli ale creierului.
Demența poate fi declanșată de suferințele degenerative ca boala Parkinson, dar și de tumori, bolile infecțioase traumatice, leziunile creierului. Demența vasculară este una din bolile care apar frecvent în ultimii ani, a depășit chiar și boala Alzheimer.
Bolnavii gravi de diabet ajung chiar să sufere de ambele bolii și de alte maladii cronice medicale. Factorii de risc ai demenței vasculare sunt accidentele vasculare cerebrale ischemice, hipertensiunea arterială și hemoragiile intracerebrale, bolile cardiace, fibrilația atrială, endocardita, vasculita infecțioasă, lupusul sistemic, boala Lyme.
Oamenii pot suferi de tulburări cognitive din cauza unor factori numeroși din care fac parte: bolile coronariene, bolile de inimă, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, bolile vasculare periferice, hipotensiunea arterială, ereditatea, fumatul, vârsta. Unul din principalii factori de risc ai demenței este hipertensiunea arterială, acesta poate duce la tulburări cognitive de aceea este indicat un tratament de reducere a tensiunii arteriale și de prevenire a bolii.
Demența vasculară trebuie tratată la timp deoarece se poate ajunge la leziuni vasculare ale creierului care progresează și boala se agravează, se produc tulburări neurologice ce sunt asociate cu deteriorarea materiei albe a emisferelor cerebrale. Pentru tratamentul tulburărilor cognitive și pentru îmbunătățirea funcțiilor cognitive, medicii recomandă medicamente pe bază de Ginkgo Biloba, piracetam, suplimente de antioxidanți, carotenoide, substanțe flavonoide și vitamine A, C și E.
Tratamentul trebuie aplicat la timp, chiar în stadiul incipient al bolii vasculare cerebrale, deoarece într-un astfel de caz tulburările cognitive nu sunt în gradul de demență. Medicamentele recomandate de medic au rolul de a crește metabolismul neuronal și fluxul sangvin cerebral, dar și de a combate anxietatea, depresia, agitația, nervozitatea.
De obicei tratamentul cu medicamente (antipsihotice, antidepresive, anticonvulsive și altele de acest gen) nu se face un timp îndelungat, pacientul trebuie să meargă periodic la medic pentru evaluarea stării de sănătate, deoarece, în caz contrar pot să apară efecte secundare. Dacă simptomele sunt ameliorate și tratamentul a fost eficient, este important să fie stopat, nu trebuie administrat în continuare fără un motiv bine întemeiat.