Ce este dependența de cofeină? Desigur nu ne referim la persoanele sănătoase care beau una sau două cești de cafea dimineața. Această cantitate mică de cafea nu este dăunătoare sănătății, din contra, revigorează organismul după o masă copioasă și ajută la îmbunătățirea digestiei. Cănd spunem dependență de cofeină, ne referim la consumul mare de cafea, ce ajunge să fie un prejudiciu grav pentru sănătate.
Tu câte cești de cafea bei pe zi? Dacă ai ajuns la 4-5 cești de cafea pe zi, ai depășit doza normală de cofeină pentru menținerea stării de sănătate, iar acest lucru deja îți poate provoca intoxicație. Simptomele sunt foarte neplăcute, poți suferi de iritabilitate, neliniște, anxietate, aritmie, indigestie, diureză crescută, tremur al membrelor inferioare, fotofobie, dificultăți de vorbire, tulburări la nivel gastrointestinal și tahicardie.
Cofeina dă la început un sentiment de bucurie. Acest lucru se datorează faptului că această substanță are efect de creștere a sensibilității receptorilor de dopamină. Specialiștii în domeniu medical numesc dopamina și ,,hormonul fericirii˝ deoarece oferă o stare de bucurie interioră și satisfacție.
Treptat însă organismul se adaptează la această doză mare de cofeină, iar acest sentiment dispare, el fiind înlocuit cu disperarea de a-l avea iar, deci dependența s-a dezvoltat. Dacă într-o zi organismul nu mai primește aceeași doza de cofeină ajunge în imposibilitatea de a efectua anumite acțiuni normale, iar starea de oboseală și depresie se instalează imediat. Primul simptom al dependenței de cofeină (pentru că despre asta este vorba în acest caz) este cel de durere puternică chiar în mijlocul frunții.
Consumul de cafea în exces provoacă dependența de cofeină
Prejudiciile pentru sănătate sunt foarte grave, cele mai afectate sunt mintea și sistemul cardiovascular. Cofeina crește tensiunea arterială, deci persoanele care suferă de hipertensiune nu trebuie să bea cafea. De asemenea, cofeina provoacă diureză și secreția de suc gastric.
Dacă este consumată în doze mici (doar o ceașcă de cafea pe zi) poate avea efecte benefice la persoanele sănătoase. În primul rând îmbunățățește abilitățile motorii, dar este de apreciat și faptul că stimulează procesele de gândire.
Dacă se bea în exces, se ajunge la dependență, iar consecințele sunt grave pentru sănătate, persoana respectivă întră în depresie, este nervoasă, psihicul ei este puternic afectat, apare psihoza, anxietatea, tristețea, aritmia, ulcerul peptic și alte boli.
Pentru a scăpa de această dependență de cofeină, trebuie să se renunțe la consumul de cafea si de alte produse care conțin această substanță (ciocolată, înghețată, cola, analgezice, băuturi energizante).
Din păcate trebuie multă voință pentru a putea trata o astfel de dependență deoarece, efectele renunțării la consumul de cofeină sunt destul de neplăcute și țin aproximativ 7 zile. Cele mai comune simptome sunt: durerea de cap și starea de somnolență.