Depigmentarea si pigmentarea pielii

0
279
Depigmentarea se realizeaza in functie de dorintele si necesitatile persoanei afectate

Depigmentarea pielii poate fi o adevarata problema in special in randul femeilor si mai ales daca aceasta trebuie facuta la nivelul tenului, problema la fel de grava ca pigmentarea, de fapt generatoarea primei probleme, cand in epoca moderna aspectul estetic este cel mai important.

Intr-o intelegere mai generala, depigmentarea inseamna pierderea, absenta sau micsorarea pigmentatiei normale la nivelul pielii. Pigmentarea este afectiunea de tip cutanat ce se caracterizeaza prin inchiderea pielii la culoare, care are ca principale cauze cantitatea de pigment cutanat crescuta sau depunerea unor substante la suprafata pielii precum: fier, metale grele, metaboliti, medicamente etc.

Specialistii admit doua tipuri de afectiune de hiperpigmentare, acestea fiind: difuze, acestea se manifesta prin inchiderea culorii pielii pe toata suprafata care este cutanata (aceasta are drept cauze medicamentele, in principal cele anti melanice si chimioterapia sau metalele grele, afectiuni ale metabolismului precum hemocromatoza sau amiloidaza, care au loc prin depunerea de diverse substante) si boli autoimune.

Un alt tip de hiperpigmentare este cel circumscris care se mai numeste si hiperpigmentare localizata, aceasta avand diverse cauze, in functie de zona pe care o afecteaza. Asadar, cauzele hiperpigmentarii de tip circumscris sunt: expunerea prelungita si repetata la soare, diverse traumatisme si leziuni trecute care creeaza o hiperpigmentare postinflamatorie. Aceasta este o consecinta a tratamentelor cosmetice de tip laser sau peeling. Petele de la suprafata fetei apar ca urmare a cresterii cantitatii de melanina, crestere cauzata de marirea numarului de melancocite si sporirea activitatii acestora.

Cauzele sunt: expunere prelungita la soare sau la raze UV artificial, precum solarele, utilizarea unor pilule contraceptive administrate pe cale orala, utilizarea unor produse cosmetice neadecvate ce nu se potrivesc tipului de ten, pigmentarea in timpul sarcinii care poarta denumirea de cloasma.

Zona in care aceste pete apar cel mai des este fata, iar la cateva persoane se pot manifesta si la nivelul umerilor sau pe intregul spate. In cazul in care aceste pete apar doar pe parcursul verii, avand drept cauza principala razele de soare, ar trebui sa folosim creme pentru protectie in toata perioada sezonului calduros nu numai in cazul in care mergem la plaja pentru o zi sau in vacanta pentru mai mult timp la mare.

depigmentare

De regula, unele persoane au acei pistrui de la o varsta frageda si sunt practic ereditari, insa medicina moderna vine si in ajutorul acestora. Putand fi folosite diverse creme si lotiuni, dar pentru rezultate mai bune indicat este sa le uitilizati pe acestea in afara sezonului cald cand soarele este puternic.

Citește și:  Îngrijirea unghiilor pe timp de vară

La domiciliu puteti folosi toate aceste variante de creme si solutii sau lotiuni care au in compozitie diverse substante pentru depigmentare, precum retinoizi sau acidul azelaic, insa inainte de a face acest lucru documentati-va temeinic si nu ezitati nici sa consultati prospectul produselor respective, pentru o utilizare cat mai buna. In cazul in care tenul nu este foarte pigmentat, cu siguranta femeile stiu ca au cea mai la indemana si usoara metoda de uniformizare si anume fondul de ten si pudra, care reusesc sa acopere ceea ce nu este tocmai estetic, dar numai pe moment.

Tratamentele de depigmentare insa au indicatii diferite pentru varste diferite, se aplica diferit in functie de nivelul de tratare si de suprafata care este afectata. Nu exista insa o varsta optima pentru efectuarea tratamentelor, mai ales in cazul in care persoana afectata isi dezvolta adevarate probleme din acestea. La o varsta mai frageda sunt indicate cremele care protejeaza impotriva razelor puternice si lotiunile ce pot fi aplicate inainte de expunerea la soare.

Petele insa pot reaparea oricand indiferent de tratamentele ce pot fi administrate, mai ales in cazul in care nu se iau masurile necesare. Evident dupa ce am facut tratamente trebuie sa evitam expunerea la soare, deoarece un tratament asupra pielii implica o protectie continua, mai ales la nivelul tenului avand in vedere ca este una dintre cele mai sensibile parti. Si cu siguranta nimeni nu vrea sa aiba actiuni zadarnice.

Cum se realizeaza depigmentarea

Depigmentarea se realizeaza in functie de dorintele si necesitatile persoanei afectate. Daca zona afectata este destul de mare si serioasa, mai ales atunci cand se afla la vedere, indicat este sa consultati un specialist, in al carui cabinet ajungeti ulterior pentru un tratament corespunzator, si in ciuda faptului ca sunt de multe ori mai costisitoare tratamentele la medicii specialisti, sunt mult mai indicate si pot da randament mult mai bun.

In cazul in care optati pentru cea de-a doua metoda si anume depigmentarea la domiciliu cu produse cosmetice achizitionate de la farmacii, nu strica sa va documentati cat mai bine si sa cereti parerea farmacistului pentru a putea utiliza cele mai potrivite tratamente. De multe ori faptul ca optam pentru mijloace mai ieftine de solutionare a problemelor actuale ne pot cauza si alte probleme, deoarece nu suntem cei mai indicati, mai ales daca nu avem pregatirea necesara, ca sa putem lua masuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.