Pitiriazisul rozat este o afecțiune cutanată destul de comună care se manifestă prin formarea de pete roșii pe piele, mai ales pe trunchi. O astfel de afecțiune apare îndeosebi la copiii cu vârsta peste 10 ani, la adolecenți și adulții tineri (care au cel mult 40 de ani). Erupțiile pe piele sunt papulo-scuamoase și apar spontan, iar vindecarea poate să se producă treptat și fără tratament. De regulă o astfel de afecțiune ține 1-2 luni, apoi erupțiile dispar treptat și se produce vindecarea.
Afecțiunea nu este foarte contagioasă, dar totuși se poate transmite și la ceilalți membri ai familiei, sau în colectivitatea din care face parte persoana infectată. Mulți medici consideră cauza acestei infecții ca fiind un virus ce se poate transmite de la o persoană la alta. Unii specialiști spun despre reactivarea virusului herpes, care este vinovat de infecție.
Deocamdată, identificarea virusului sau a agentului infecțios nu a fost realizată cu exactitate. Petele roz care apar pe piele sunt de forma unei erupții. Acestea pot să se dezvolte mai ales pe trunchi, în zona abdominală, iar apoi se pot răspândi și pe spate, gât, iar în unele cazuri apar pe coate, brațe, picioare și coapse.
Medicii spun despre cazuri în care pitiriazisul rozat se manifestă local, poate produce mâncărimi și vezicule pe anumite zone ale pielii. Astfel de simptome pot fi ameliorate cu ajutorul unor medicamente calmante, precum sunt corticosteroizii și antihistaminicele. Corticosteroizii au efect bun asupra pielii, pot ameliora inflamațiile, de aceea sunt frecvent prescrise de către medici în tratamentul pitiriazisului rozat.
Astfel de medicamente sunt sub formă de creme sau unguente ce se administrează o perioadă scurtă de timp și în doza stabilită de medic. La unele persoane este posibil să apară efecte secudare la astfel de medicamente, ca de exemplu o ușoară senzație de arsură, care dispare în scurt timp de la aplicarea cremei respective.
Persoanele care suferă de pitiriazis rozat au o stare generală rea, senzație de frig mai ales înainte de apariția petelor roz pe piele, dureri de cap, ganglioni limfatici inflamați, erupții pe spate abdomen, piept și axile, stări febrile, senzație de mâncărime care se intensifică atunci când fac duș cald sau când corpul se încălzește în timpul activităților fizice.
Dacă nu apare durere sau mâncărime, nu înseamnă că afecțiunea nu este totuși greu de suportat, ea poate fi destul de neplăcută din cauza aspectului urât pe care îl produc erupțiile cu pete pe piele. Caracterul afecțiunii este benign și tratamentul se poate face prin expunerea la soare, dimineața sau după-amiaza, când radiațiile ultraviolete nu sunt puternice. Dacă se stă la plajă când soarele este puternic există riscul de a suferi de arsuri cutanate și de a dezvolta chiar și cancerul de piele.
Având în vedere faptul că pitiriazisul rozat poate avea simptome caracteristice altor boli trebuie realizate analize de sânge pentru stabilirea unui diagnostic exact. De regulă, afecțiunea se poate confunda cu: psoriazisul gutat, dermatita seboreică, sifilisul secundar, erupțiile datorate administrării unor medicamente, infecția cu virusul HIV, etc.
Această afecțiune nu se poate preveni și se produce primăvara și toamna. Deși se vindecă în timp, de la sine, o astfel de persoană trebuie să se adreseze unui medic dermatolog dacă are inflamații pe piele. Prin analize de sânge se stabilește nivelul de limfocite în sânge și dacă afecțiunea este cauzată de o infecție. Pentru combaterea infecțiilor bacteriene sunt folosite medicamentele antibiotice. În cazul unei infecții herpetice trebuie aplicat un tratament cu aciclovir ce este un medicament antiviral.
Pitiriazisul rozat se agravează prin uscarea tegumentelor pielii, deci nu este indicată umezirea pielii și uscarea repetată pentru că mâncărimile se intensifică. De asemenea, apa caldă poate agrava simptomele, apa rece relaxează și este mai bine tolerată de pielea afectată de această afecțiune. Nu sunt indicate săpunurile și deodorantele dacă pe piele sunt erupții cu pete roz deoarece acestea pot intensifica mâncărimile locale.