Diabetul necesetă un stil diferit de viață, citește aici tot

0
131
Diabetul necesetă un stil diferit de viață, citește aici tot

Diabetul este o boala care nu tine cont de varsta, de sex sau de starea sociala. Boala reprezinta o dereglare a metabolismului uman. Mai precis, toate alimentele pe care le ingeram sunt descompuse de aparatul digestiv si hormonal in elementele de baza necesare sustinerii organismului. Elementul de baza al cresterii si functionarii organismului il reprezinta glucoza. Insa pentru ca glucoza sa treaca in sistemul sangvin si astfel sa ajunga sa ofere energie celulelor corpului este nevoie de insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas.

In momentul in care pancreasul nu elimina acest hormon in cantitati suficiente sau chiar deloc, persoana se imbolnaveste de diabet.

Diabetul poate avea doua forme:

  • Diabetul zaharat insulinodependent.
  • Diabetul noninsulinodependent.

Diabetul insulinodependent este rezultatul secretiei unei cantitati insuficiente sau chiar deloc a insulinei, fapt care determina o acumulare excesiva de glucoza in sange. Este vorba de concentratii mai mari de 1.4g/l (hiperglicemie). Pentru reglarea echilibrului de glucoza din sange este obligatoriu a se injecta doze regulate de insulina in organismul pacientului. In acest caz avem de a face cu diabet zaharat insulinodependent.

Simptomele diabetului zaharat insulinodependent sunt:

  • Senzatie de sete foarte intensa.
  • Eliminarea unor cantitati mari de urina.
  • Scaderea foarte brusca si rapida in greutate.
  • Stare de oboseala cronica.
  • Complicatii de tip acidocetoza, adica lipsa de insulina este atat de grava, incat sistemul celular pentru a produce energia necesara vietii este obligat a folosi resursele de grasime din organism.

In cazul in care aceste semne sunt ignorate, boala se agraveaza ajungand la coma si in final la moartea persoanei bolnave.

Factorii care declanseaza boala sunt:

  • Boala autoimuna: cu alte cuvinte sistemul imunitar a bolnavului actioneaza impotriva celulelor pancreasului distrugandu-le.
  • Predispozitie genetica.
  • Obezitatea.
  • Lipsa activitatiilor fizice.

Bolnavii de diabet zaharat insulinodependent sunt obligati pentru tot restul vietii sa urmeze un tratament zilnic de injectare cu insulina, precum si urmarea unui regim de viata echilibrat (alimentar, exercitii fizice, etc). Astfel, zilnic in doze precise, prescrise de medic, pacientului i se va administra injectiile pe cale subcutanata. Insulina injectata este un produs sintetic, rezultat al ingineriei genetice. Compozitia insulinei artificiale este identica cu insulina produsa in mod natural de corpul uman.

diabet

In prezent nu este obligatorie asistenta medicala pentru injectarea insulinei. Pe piata au aparut asa numitele „pen-uri”. Acestea sunt alcatuite dintr-un flacon, care contine un cartus de insulina. El se tin la rece pentru a nu se altera structura chimica a produsului.

Citește și:  Aspartamul, un îndulcitor alimentar folosit în dietele alimentare

Ceea ce este deosebit de important pentru pacientul care sufera de acest tip de diabet este monitorizarea zilnica a concentratiei de glucoza din sange. Exista un dispozitiv special in acest sens, care pe baza unei picaturi de sange depusa pe o bandeleta reactiva, introdusa in aparat, se va determina exact si rapid concentratia de zahar din sange.

Diabetul noninsulinodependent se declanseaza ca urmare a unei insensibilitati a corpului uman la actiunea insulinei. In cazul acestor persoane pancreasul, in faza incipienta a bolii, secreta o cantitate suficienta de insulina. Organismul uman insa nu reactioneaza la acest hormon. Astfel in sange se acumuleaza o cantitate mare de glucoza. Cauza exacta este necunoscuta. In timp boala evoluaza, iar pancreasul va produce din ce in ce mai putina insulina.

Se presupune ca persoanele obeze, cu activitate fizica insuficienta si trecute de 40 de ani sunt predispuse la acest tip de diabet.

Simptomele acestui tip de diabet trec de cele mai multe ori neobservate, el fiind descoperit accidental in timpul examenului clinic anual sau in momentul in care efectuam analize pentru alte afectiuni. Simptome precum: sete excesiva, eliminarea unei cantitati mari de urina, predispunere genetica, etc trebuie sa dea de gandit bolnavului.

In cazul acestei boli, tratamentul este destul de simplu. Pacientul trebuie sa urmeze un regim alimentar sarac in calorii pentru a slabi si a ajunge la o greutate normala. Uneori se impune un tratament medicamentos pentru scaderea concentratiei de glucoza din sange.

Regimul alimentar al unui bolnav de diabet trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

  • Eliminarea produselor care contin zahar.
  • Eliminarea consumului de alcool.
  • Eliminarea produselor bogate in glucide cu absortie lenta.
  • Mese echilibrate, care sa contina 50% glucide, 30%lipide si 20% proteine.

Daca nu tratam diabetul cu responsabilitate pot aparea o serie de complicatii, precum:

  • Hipoglicemie: apare ca urmare a unui regim alimentar neadecvat.
  • Acidocetoza.
  • Afectiuni ale vaselor sangvine: ateromul, retinopatia.
  • Nefropatia.

La nivel mondial s-a constat o crestere anuala a numarului de bolnavi de diabet. Multi ignora simptomele si astfel ajung in situatii in care este prea tarziu. In loc sa vindecati este mai bine sa preveniti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.