Diabetul zaharat este o afecțiune tot mai comună, află aici cum se tratează!

0
157
Diabetul zaharat este o afecțiune tot mai comună, află aici cum se tratează!

Diabetul zaharat este o afectiune caracterizata prin hiperglicemie, unul dintre simptome fiind poliuria, adica eliminarea de cantitati mari de urina intr-un interval de 24 de ore. Aceasta afectiune mai prezinta si polidipsie (sete excesiva), apetit exagerat, desi uneori, acest simptom se manifesta diferit de la un individ la altul. Poate aparea chiar si la nou-nascuti, in special in perioada de prepubertate spre pubertate (10-15 ani), cu o frecventa ingrijoratoare. Deficitul insulinic apare de cele mai multe intr-un organism in crestere si dezvoltare, trasaturile psihologice specifice etc. punandu-si amprenta asupra metabolismului copilului. Diabetul zaharat prost si tardiv tratat poate duce la probleme grave.

Cu alte cuvinte, aceasta boala se traduce prin scaderea dramatica a secretiei de insulina de catre pancreas. Despre insulina: hormon ce favorizeaza intrarea glucozei in celula si sinteza glicogenului (substanta ce are compozitia amidonului; se gaseste, de obicei in ficat sau in muschi).

Cand diabetul zaharat actioneaza inseamna ca deja celulele beta pancreatice au fost distruse. Oricum, natura leziunii acestor celule este necunoscuta cercetatorilor. De pilda, aceasta afectiune se manifesta mult mai violent in ceea ce-i priveste pe copii. Pe langa toate simptomele prezentate mai sus, copilul va suferi o scadere dramatica in greutate.

De altfel, aceste simptome nu apar numai ca semne ale diabetului zaharat, tocmai de aceea, recomandandu-se consultarea de urgenta a medicului in cazul in care copilul prezinta oricare din aceste simptome. Cu toate acestea, se considera ca diabetul zaharat se manifesta mai rar la copii – spre exemplu, analizele biochimice vor dezvalui o hiperglicemie sau prezenta glucozei in urina.

Daca ne referim la diabetul zaharat in cazul copiilor, trebuie mentionat faptul ca acestia pot duce o viata absolut normala. Ei au acelasi potential intelectual, aceleasi sanse doar pe un context putin diferit. In cazul adultilor, situatia e cam aceeasi. Atat timp cat aceasta afectiune este tinuta sub control, este insotita de un tratament adecvat, consultatii frecvente, nu exista motive pentru persoana respectiva sa se simta exclusa din societate.

Ba dimpotriva, cel putin in ceea ce-i priveste pe copii, diabetul zaharat nu trebuie transformat intr-un secret, cu atat mai mult cu cat copilul este mai mic. Indicat este ca toti colegii sa afle, indeosebi pedagogul. Acestia il vor ajuta sa-si respecte regulile alimentatare, programul etc. De fapt, aceasta afectiune nu trebuie sa ne impiedice sa avem o viata normala. De pilda, un copil diabetic trebuie sa beneficieze si de vaccinarile specifice varstei, atat timp cat i se face un control in prealabil ce va stabili situatia metabolica.

Citește și:  Iată care sunt cele mai frecvente moduri de manifestare a hipoglicemiei și ce ar trebui sa facem

Tratamentul in cazul diabetului zaharat trebuie sa asigure o glicemie cat mai apropiata de valoarea normalului, in aceasta maniera, contribuindu-se la o viata normala. La un copil, este foarte important ca integrarea normala a acestuia in societate, maturarea sexuala in parametri normali. Exista astazi foarte multi adulti care cu o alimentatie adecvata reusesc sa traiasca normal, desi sufera de diabet zahar inca din copilarie.

diabet

Alimentatia, cel putin in cazul acestor copii, nu a fost foarte diferita de cea a unor copii perfect sanatosi. Necesarul caloric este acelasi, ceea ce diferentiaza alimentatia unui copil bolnav sunt cateva reguli extrem de importante cum ar fi: trebuie sa existe 6 mese – adica 3 mese principale si 3 gustari – in acest caz, respectandu-se aportul de 50 % glucide, asa cum medicul recomanda.

Insa nu este recomandat, sa va ganditi dumneavoastra la un propriu regim; este imperios necesar consultarea unui medic, numai acesta fiind in masura sa va recomande un regim. O alta particularitate a regimului este, desigur, eliminarea dulciurilor, deoarece acestea au o concentratie mai mare de 60 %. Si, normal, mesele trebuie stabilite dupa un program riguros, respectiv la ore exacte, in aceeasi cantitate si de aceeasi calitate.

De asemenea, nu trebuie omisa nici o alta parte a tratarii acestei afectiuni, si anume exercitiul fizic, crescandu-se in aceasta maniera, sensibilitatea la insulina, fiind, in acelasi timp, si un procedeu prin care corpul scapa de stresul acumulat.

O alta problema este reprezentata de scaderea glicemiei sub parametrii normali, si-anume hipoglicemia. Semnele care arata aceasta scadere sunt somnolenta, nervozitatea, instabilitatea emotionala, durerea de cap continua (cefalee), foame insotita de tremuratori, tulburari de vedere. Daca nu se urmeaza un tratament adecvat, pacientul poate intra in coma hipoglicemica, cu toate ca pot aparea hipoglicemii usoare. Oricum, acestea trebuie evitate.

Diabetul zaharat provoaca si diverse stari contradictorii, trecandu-se cu usurinta de la ras la plans, de la nervozitate la calm. Acest comportament neobisnuit trebuie semnalat imediat.

Insulina, hormonul secretat de insulele lui Langerhans (aglomerare de celule aflate in pancreas) participa la asa numitul metabolismul glucidelor. Dupa cum probabil se stie, a fost descoperita de Nicolae Constantin Paulescu, profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Acesta a numit insulina initial “hormon antidiabetic eliminat de pancreas”. In 1922, ca urmare acestei descoperiri, un copil de 14 ani a fost salvat din coma diabetica.

Daca dumneavoastra, copilul dumneavoastra sau oricare membru al familiei prezinta aceste simptome, apelati de indata la un medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.