Dieta Montignac- asocierea corecta a alimentelor

0
452
Dieta Montignac- asocierea corecta a alimentelor

Aparuta in anii ’90, dieta montignac a revolutionat complet metodele de slabit existente atunci si pana in zilele prezente. Bazata pe asocierea corecta a alimentelor, dar si inspiratia din bucataria franceza, care fac ca alimente precum vinul, ciocolata sau branza sa nu fie interzise, fac din aceasta dieta sa fie un adevarat ajutor persoanelor gurmande, intrucat nu este deloc greu de tinut.

Poate fi doar foarte complexa, pentru ca necesita cunostinte despre ceea ce contin alimentele pentru a putea face corect asocierea lor. In dieta montignac este interzisa asocierea glucidelor cu a lipidelor si cu proteine animale la aceeasi masa. O regula foarte importanta este ca in ambele faze ale dietei, alimentele cosumate sa aiba indice glicemic mic si mediu.

Dieta se imparte pentru inceput in doua faze si atunci cand va decideti sa o incepeti trebuie sa stabiliti si numarul de kilograme pe care doriti sa le pierdeti. Daca aveti un numar mai mare de kilograme, trebuie sa fiti constient ca veti urma prima faza a dietei mai mult timp, ceea ce poate ajunge sa para ca este mai greu pentru ca trebuie supravegheate foarte bine alimentele.

In faza I a dietei, alimentele care trebuie eliminate sunt zaharul, cartoful, fasolea, orezul, porumbul, pastele, painea alba, fructele, alcoolul si cafeaua. In primul rand, conform lui Montignac, zaharul este un produs nociv, care ar trebui eliminat din alimentatie definitiv. Ca inlocuitori ai zaharului, el merge pe folosirea aspartamului, in loc de zahar, a zaharinei si a ciclamatul de sodium. Celelalte legume sunt interzise deoarece intra la capitolul fainoase si acestea sunt interzise in faza I a dietei. La fel si consumul de mazare, linte, naut trebuie eliminat sau redus la minim in aceasta prima faza.

Fructele sunt limitate in perioada aceasta de slabire, pentru ca maresc riscul de tulburari digestive si mai ales pentru ca ele nu trebuie sub nici o forma amestecate cu lipide sau cu alte glucide. Dieta Montignac spune ca fructele trebuie mancate fie cu o jumatate de ora inaintea mesei, fie cu 2-3 ore dupa masa, astfel se evita si tulburarile digestive si asocierea cu alte tipuri de alimente.

Dieta Montignac

Spre deosebire de alte diete, Montignac interzice total consumul vinului si a altor tipuri de alcool in faza I, deoarece alcoolul ingrasa. Abia in faza a II-a din dieta Montignac puteti consuma vin in cantitati moderate, insa si acolo, alte tipuri de alcool sunt interzise. Si consumul cafelei este interzis in timpul dietei, insa merge pe recomandarea cafelei decofeinizate, deoarece cafeaua cu cofeina stimuleaza pancreasul, secratand mai multa insulina si astfel apare hipoglicemia.

Citește și:  Banana - origine, valoare nutritiva si beneficii pentru sanatate

Odata terminata faza I de slabire din dieta Montignac, urmeaza faza a II-a de mentinere a greutatii la care s-a ajuns in prima faza. Aceasta faza este mai permisiva, avand libertatea sa va alegeti un mai mare numar de alimente pe care sa le puteti combina, cu conditia sa nu faceti excese. Trebuie sa nu consumati zahar in continuare, sa optati pentru paine integrala si consumata la mic dejun, se vor consuma lactate degresate, puteti sa consumati vin cu moderatie si sa eliminati alte tipuri de alcool, puteti consuma carne slaba si peste, trebuie sa consumati zilnic minim doi litri de apa, iar consumul de dulciuri trebuie limitat, desi in faza a II-a sunt permise mici delicii dulci, cum este ciocolata amara sau spuma de ciocolata.

Astfel, meniul pentru dieta Momtignac se imparte in doua: fie asociati proteine cu lipide, fie carbohidrati cu fibre. Pentru micul dejun puteti opta fie pentru un mic dejun proteic, fie pentru unul plin de carbohidrati buni. Pentru un mic dejun protetic puteti consuma ou fiert, sunca, branza dietetica, eai sau cafea. Pentru masa de pranz, care este principala masa a zilei puteti opta sa mancati fie o supa de rosii, salate combinate, peste fript cu legume sau carne slaba cu legume. Cantitatea de legume permisa este nelimitata, iar Montignac recomanda ca pranzul sa fie bazat pe proteine si lipide. Pentru masa de seara, puteti opta ca si in cazul micului dejun, fie mancam legume, salate, fructe, fie pentru sunca si branza dietetica, ou fiert, etc.

Discutata sau disputata, dieta Montignac si-a facut un renume prin randurile oamenilor de pe tot globul, astfel ca exista si pareri pro si pareri contra. Printre avantajele dietei, faptul ca zaharul, alcoolul, evitarea sau chiar eliminare alimentelor cu indice glicemic mare, dar si o alimentatie bazata pe grasimi si proteine bune, dar si carbohidratii complecsi fac din aceasta dieta si un mod de viata sanatos, benefic pentru sanatatea organismului si prevenirea a numeroase afectiuni.

Dar, asa cum exista avantaje si o serie de dezavantaje si-au facut loc pe lista. Astfel, trebuie sa existe un echilibru in ceea ce priveste limitarea carbohidratiilor sau a glucidelor , deoarece orice astfel de exces poate duce organismul intr-un stadiu de oboseala cronica, stari de greata sau ameteli. Cel mai indicat, daca aveti probleme cu greutatea si doriti sa va apucati de slabit, este indicat sa mergeti inainte la un medic nutritionist care sa va indrume exact spre ceea ce organismul are nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.