Colita ulcerativă este o boală inflamatorie a intestinului care poate fi foarte dureroasă. Membrana mucoasei colonului se inflamează și dezvoltă ulcere și astfel apar simptome de durere, diaree cu sânge, balonare, flatulență. Colita poate fi ușoară și atunci simptomele sunt suportabile, dar poate fi și severă ceea ce face să apară diareea și sângerarea și pierderea unor nutrienți și lichide din organism.
Cauza declanșării bolii nu se cunoaște cu exactitate dar cercetătorii spun că se produce din cauza răspunsului exagerat al sistemului imunitar de a apăra organismul împotriva agenților patogeni, bacteriilor, virusurilor și substanțelor din mediul exterior care au pătruns în peretele intestinal.
Boala apare mai ales la persoanele care au rude cu astfel de probleme intestinale (transmitere genetică). Având în vedere că la astfel de bolnavi sistemul imunitar atacă și propriile țesuturi cauzând astfel de simptome se poate spune despre colită că este o boală autoimună. Deficitul de vitamina K a fost asociat cu forma de colită ulcerativă.
Dieta pentru remisia simptomelor în caz de colită:
La astfel de bolnavi dieta este cel mai important factor care ajută la ameliorarea simptomelor. Acestea sunt greu de suportat, cuprind dureri la nivelul abdomenului inferior, dureri în timpul eliminării materiilor fecale (mai ales dacă se instalează și constipația), sângerări rectale, stări de slăbiciune, oboseală și anemie provocate de pierderea de fier și de sânge (în cazul diareei), stările febrile cu temperatura corpului mai mare de 37,5 grade Celsius, disconfort, scăderea în greutate, erupții cutanate, inflamația ochilor, inflamații mari ale peretelui intestinal. În cazuri grave, mai ales dacă nu se efectuează și un tratament corespunzător, există un risc mare de cancer de colon.
Cauza frecventă a colitelor este alimentația necorespunzătoare, stresul, alergiile alimentare. Fiecare persoană trebuie să fie atentă la ce simptome are după ce a consumat un anumit aliment deoarece doar așa poate ști care îi fac bine și care nu. Cei care prezintă intoleranță la lactoză trebuie să aleagă întotdeauna produse fără această substanță. Pot consuma iaurturi ce au un conținut redus de grăsimi deoarece au culturi probiotice, îmbunătățesc flora microbiană prietenoasă din intestin și reduc inflamația.
Persoanele care nu au nicio problemă cu lactoza dar suferă de colită pot servi lapte degresat cu mai puțin 2% grăsimi. De asemenea iaurtul și brânza pot face parte din dieta zilnică dar să aibă un conținut cât mai redus de grăsimi. Nu sunt indicate iaurturile cu fructe, smântâna, înghețata, laptele integral bogat în grăsimi.
Bolnavii de colită trebuie să consume o cantitate mare de proteine vegetale și mai mică de proteine animale. De aceea pot alege peștele fiert sau preparat la cuptor, carnea de pasăre și de curcan bine fiartă și fără pieliță. Sunt contraindicate produsele care au grăsimi, salamul, cârnații, carnea prăjită, șunca, carnea pane, mazărea, ouăle prăjite, nucile.
Legumele trebuie mâncate fierte deoarece este posibil ca în cazuri severe de colită să nu fie tolerate crude de organism. Sunt indicați cartofii fierți, legumele fără semințe, sucurile din legume. Usturoiul are proprietăți antibiotice de aceea trebuie să facă parte din dietă. Alte legume recomandate sunt: varza, broccoli, sfecla, porumbul, păpădia, ceapa, ciupercile, varza de Bruxelles, ardeii grași, păstârnacul.
Alimentele bogate în fibre ajută la vindecarea intestinului. Cerealele trebuie bine fierte și abia apoi servite. Se pot alege fulgii de ovăz, lintea, orezul brun, orzul, în general cerealele integrale.
Fructele crude nu trebuie consumate pe stomacul gol dacă diagnosticul este de colită. Ele se servesc între mese. Nu sunt indicate citricele, grapefruit, mandarine, clementine și portocale. Întotdeauna este bine ca sucurile naturale din fructe să fie diluate cu apă și să fie consumate în timpul mesei sau după ce s-a servit masa.
Din cauza simptomelor de diaree se pierd nutrienți vitali și lichide din organism. Consumul seminificativ de apă și sucuri naturale ajută în combaterea deshidratării și în stimularea revitalizării corpului. Sunt indicate sucurile naturale din legume cu frunze verzi deoarece au vitamina K și clorofilă, sucurile din varză, morcovi care nu irită mucoasa intestinală. Dacă apar dureri severe în zona abdomenului inferior se bea un pahar mare de apă plată și astfel se elimină mare parte din particulele dăunătoare, astfel simptomele sunt ameliorate.
Trebuie evitate băuturile carbogazoase, care conțin cafeină, băuturile răcoritoare de tip cola, alcoolul, cocktail-urile cu zahăr, deoarece toate pot irita colonul. Nu sunt indicate alimentele procesate, mâncărurile condimentate, zahărul, alcoolul, sosurile cu unt, maioneza, margarina, uleiul, cafeaua.
Pentru acoperirea deficitului de vitamine și minerale care apare la bolnavii de colită trebuie administrate suplimente de calciu, fier, vitamine (A, B, D). Fierul nu trebuie să lipsească din nutrienți deoarece este deficitar în cazuri de colită. Vitaminele din complexul B îmbunătățesc digestia, intensifică descompunerea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor.
Acidul folic protejează împotriva cancerului de colon. Vitamina A ajută la vindecare, protejează mucoasele intestinale. Vitamina C consolidează sistemul imunitar al organismului și intensifică procesul de vindecare a mucoasei colonului. Calciul previne cancerul de colon, deci trebuie folosite suplimente cu acest mineral.