Dieta saraca in carbohidrati – Dieta Atkins

0
274
Dieta saraca in carbohidrati - Dieta Atkins

Una dintre metodele eficiente de a scadea in greutatea este dieta saraca in carbohidrati. Aceasta este numita si dieta Atkins deoarece metoda a fost dezvoltata de un celebru nutritionist american Robert Atkins care a reusit sa convinga oamenii ca o astfel de dieta saraca in carbohidrati poate contribui la reducerea nivelului de insulina din sange si astfel scade pofta de mancare. Robert Atkins a avut un mare succes si a devenit foarte popular prin aceasta dieta, a castigat multi fani, chiar si in randul vedetelor internationale de film – Ben Affleck si Jennifer Aniston (care urmeaza un asemenea regim alimentar).

Low-Carb Fried Rice with carrots

Aceasta dieta nu impune restrictii severe, are in vedere reducerea numarului de alimente bogate in carbohidrati. Pentru ca organismul sa functioneze normal are nevoie de energia pe care o primeste din alimentatie. Principala sursa de energie din corp sunt glucidele. Daca printr-o astfel de dieta organismul primeste mai putini carbohidrati, el isi va lua energia din proteine si grasimi. Deci dieta saraca in carbohidrati se bazeaza pe utilizarea unei cantitati mari de proteine vegetale si animale si o cantitate de grasimi. Raportul de nutrienti ar trebui sa fie de 30% glucide, 30% grasimi si 40% proteine.

 

Foarte important este sa se bea multe lichide, indicata este apa plata.

Este bine sa se adauge suplimente de potasiu, minerale si vitamine.

Trebuie evitat consumul exagerat de zahar.

Din alimentatie trebuie excluse dulciurile, produsele de patiserie si faina, sau reduse la o cantitate foarte mica.

Principalul element in cadrul acestei diete este sa nu se consume carbohidrati decat in cantitate de 20 g pe zi, ceea ce ar fi echivalentul de 4 linguri mici de zahar.

Cei care incep aceasta dieta s-ar putea in primele zile sa simta o stare de stres in organism datorita schimbarilor proceselor de digestie, insa la scurt timp eventualele mici afectiuni care apar vor trece treptat si va avea loc o recuperare emotionala si a energiei astfel incat vor deveni plini de viata si activi.

Cu aceasta dieta cel mai greu se acomodeaza femeile deoarece ele sunt mai pofticioase la anumite produse alimentare. De exemplu, ele rezista mai greu fara dulciuri, cafea sau alimente din faina, sau care contin amidon. De asemenea, ele sunt consumatoare de cartofi prajiti, cipsuri de cartofi, clatite cu unt, prajituri si alte mancaruri ce reprezinta o combinatie de grasimi si carbohidrati. Prin aceasta dieta ele trebuie sa renunte la astfel de produse, sa rupa dependenta de ele.

Prin dieta Atkins se reduce consumul de zahar si deci ea ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, prin ea se creste aportul de proteine si de legume verzi care sunt o sursa excelenta de energie si fibre ce ajuta la reducerea greutatii.

La inceput – in primele doua saptamani – prin aplicarea acestei diete se va modifica metabolismul, organismul va incepe sa foloseasca grasimea ca sursa de energie, el nu va mai folosi carbohidratii (prin reducerea acestora). Cantitatea de glucide se reduce la 20 g pe zi. Carbohidratii se exclud total din alimentatie, iar alcoolul si cafeaua sunt interzise deoarece stimuleaza apetitul si astfel nu contribuie la scaderea in greutate. Se pot avea 3 mese pe zi si chiar lua cate o gustare intre ele. Nu trebuie sa se manance pana la satietate sau prea mult, insa alimentele se pot consuma in orice moment al zilei.

Dieta Atkins

Zilnic trebuie sa se bea 2-3 litri de apa plata. Pentru a reduce stresul provocat de schimbarea alimentatiei se va lua un complex de minerale si vitamine. Se consuma orice tip de carne si de legume. De exemplu, carnea de vita, porc, miel, vanat, vitel, carnati, sunca, bacon, etc. Acestea insa trebuie sa contina putini carbohidrati, deci trebuie de citit cu mare atentie ambalajul. Pestele de orice fel este acceptat – mai ales sardinele, somonul, heringul – la fel si carnea de pasare de curte – cum este cea de gasca, curcan, pui, prepelita, rata – insa nu se aleg produse conservate care au sosuri din faina. Fructele de mare, crustaceele, homarii, crevetii, crabii, scoicile, stridiile se consuma nu inainte de a verifica si continutul de carbohidrati ce apare specificat pe ambalaj.

Zilnic se poate manca o cantitate de 150 g de branza, dar cu putini carbohidrati si continut mai ridicat de grasimi. Ouale se consuma prajite sau fierte. Ca indulcitori se recomanda zaharina si ciclamatul. Dintre bauturi se alege ceaiul fara zahar, apa plata, cafeaua fara cofeina, sucul de rosii. Grasimile se iau din uleiuri vegetale, unt, ulei de peste. Maioneza si smantana se accepta in dieta daca au un continut mic de carbohidrati. Zilnic se mananca doar cel mult 3 cani de legume verzi in salate asortate: ridichi, castraveti, salata verde, varza, andive, ardei, fenicul, masline, usturoi, ciuperci si diferite ierburi – rozmarin, telina, marar, patrunjel, cimbru.

Citește și:  Cauți tehnici de relaxare, citește aici ce recomandă specialiștii

Salata se poate combina cu legume de tipul: sfecla, telina, sparanghel, avocado, frunze de papadie, mazare, fasole, ceapa, rosii, ardei, varza de toate tipurile, conopida, broccoli. In primele doua saptamani de dieta sunt interzise urmatoarele produse: semintele, nucile, margarina, cafeaua ce are cofeina, alcoolul, produsele ce au faina, fructele, legumele ce au amidon, sucurile de fructe naturale sau artificiale.

Apoi se va stabili norma consumului de carbohidrati zilnic (va fi cuprins intre 20-100 g) in functie de anumite particularitati ce tin de fiecare persoana in parte, de varsta, metabolism, activitate fizica, etc. In momentul in care se ajunge la silueta dorita se mentine cantitatea de carbohidrati care este necesara in mentinerea greutatii stabilite. In aceasta etapa a dietei se pot introduce in mod treptat anumite produse ce contin carbohidrati si care erau interzise in primele 2 saptamani de dieta.

Aceasta portie se creste foarte putin doar cu 5 g pe saptamana. Se pot consuma seminte, nuci, fructe, legume si produse lactate, doar o mica cantitate de produse alcoolice, dar fara zaharuri si amidon. Ocazional se pot consuma dulciuri, produse de patiserie dar foarte putine. Un lucru e sigur, fiecare persoana care stie ca un anumit produs din acestea contribuie la cresterea sa in greutate trebuie sa-l excluda din dieta. Dupa o perioada de 2 luni din momentul in care a fost aplicata dieta se fac analizele de sange pentru a verifica starea de sanatate a organsimului.

In aceasta perioada a dietei se recomanda consumul de legume amestec (ardei gras rosu ½ cana, spanac fiert aproape o cana, broccoli fiert 2/3 cana, sparanghel 8 bucati, o jumatate de ceapa, avocado, conopida o cana). Se bea un sfert de cana de suc de lamaie zilnic si o jumatate de cana de suc de rosii. Amestecul de seminte si nuci este recomandat: migdale, nuci, arahide, seminte de floarea-soarelui si altele. Produsele lactate – branza, smantana si mai ales branza de vaci – se pot consuma cate 150 g pe zi. Fructele indicate sunt: afinele, capsunile, zmeura, pepenele galben.

In faza a treia a dietei se urmareste sa se ajunga la greutatea dorita. De aceea se consuma legume cu continut de amidon: morcovi, cartofi dulci, sfecla, mazare, spanac, cartofi albi, pastarnac. De asemenea, se pot manca nuci, migdale, arahide, susan, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, fistic. Fasolea si lintea doar cate un sfert de cana pe zi. Cerealele de tipul orezului, ovazului, orzului, susanului doar cate un sfert de cana, iar painea o felie. Fructele se mananca in cantitate mica; o jumatate de mar, 12 cirese, o piersica, o felie de pepene galben sau de pepene verde, un kiwi, o jumatate de grapefruit, o banana.

Cand se ajunge la greutatea dorita se trece la ultima parte a dietei care are rolul de a mentine aceasta greutate considerata buna de fiecare in parte. Daca in incercarea de a pastra greutatea se consuma anumite produse si se adauga 2-3 kg se poate reveni la etapele anterioare ale dietei. Cea mai mare atentie trebuie data consumului de produse ce contin amidon, fructelor, legumelor, cerealelor integrale, nucilor, produselor lactate si semintelor.

Dieta saraca in carbohidrati ajuta la scaderea in greutate, insa si sportul are un rol esential in acest sens. De asemenea, foarte important este ca exercitiile fizice cresc nivelul de energie, aduc o stare de optimism si bucurie.

Avand in vedere faptul ca unii experti sunt de acord cu aceasta dieta, iar altii cred ca ar putea dauna persoanelor ce sufera de boli de ficat, boli de rinichi, diabet zaharat si boli cardiovasculare se recomanda inainte de a adopta o astfel de alimentatie sa se ceara sfatul unui medic privind modul cum va fi afectata sau nu starea de sanatate. Mai mult decat atat femeile insarcinate nu trebuie sa urmeze o astfel de dieta deoarece ele trebuie sa evite orice fel de stres in aceasta perioada, chiar si unul creat de alimentatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.