Dragobetele sărută fetele – Mituri, superstiții și ritualuri de Dragobete și Valentine’s Day

0
549
Dragobetele sărută fetele – Mituri, superstiții și ritualuri de Dragobete și Valentine's Day

Ziua Îndrăgostiților și Sărbătoarea Dragobetele reprezintă o oportunitate de a face surprize, de a oferi mici cadouri și de a spune „Te iubesc” persoanei dragi. Comercială sau nu, Sărbătoarea de Sf. Valentin este considerată o zi a iubirii. Potrivit legendei, Valentin a salvat pe fiica lui Claudiu de la moarte și s-a îndrăgostit de ea, iar în ziua de 14 februarie când a murit condamnat fiind, el a trimis fetei prima scrisoare de dragoste.

În multe țări ale lumii există mituri și superstiții despre această zi, sau se povestesc legende și se practică obiceiuri din vremuri de demult.

În Marea Britanie se acordă o atenție deosebită practicilor din secolele trecute. Sărbătoarea de Sf. Valentin este apreciată în Anglia, aici oamenii care își iubesc partenerul obișnuiesc să-și ofere cadouri și atenții în această zi, să fie romantici și să-și facă declarații de dragoste deosebite.

pentru dragobete
pentru dragobete

Se spune că în Marea Britanie femeile pun de cu seară cinci frunze de dafin pe pernă (în colțurile și în centru acesteia) și mănâncă ouă fără gălbenuș pentru a-și visa iubitul. Acest ritual se face înainte de somn și apoi se spune o rugăciune către Sf. Valentin.

În Țara Galilor se făceau „linguri de dragoste” care erau linguri din lemn cu ornamente în formă de inimi și alte simboluri ale iubirii. De asemenea, se spune că dacă o femeie în această zi observa că deasupra capului ei a zburat o vrabie ea se mărită cu un om sărac, dacă era un măcăleandru se mărită cu un marinar, dacă era un sticlete ursitul era un om bogat, dacă zbura o mierlă albastră ursitul era un bărbat vesel, iar dacă se apropia de ea o bufniță era de rău augur, semnifica faptul că nu se va mărita.

Citește și:  Lucruri pe care nu le stii despre Viagra

O altă superstiție a fetelor era aceea de a se trezi dimineața devreme de Sf. Valentin și de a privi pe fereastră pentru a se uita la oamenii ce trec, iar primul tânăr observat putea fi ursitul în anul respectiv.

Ziua Îndrăgostiților

În Italia această zi era considerată o zi specială, de vacanță de primăvară, în care aveau loc festivaluri în aer liber.

Ziua de 14 februarie

De asemenea, pe 14 februarie cuplurile obișnuiau să aibă întâlniri romantice în parcuri, cafenele și restaurante. Cele mai populare cadouri erau florile (mai ales trandafirii), parfumurile și bijuteriile. În această zi specială se ofereau întotdeauna dulciuri, bomboane, ciocolată și scrisori de dragoste. În Italia unii tineri se logodeau, își uneau destinele sau se căsătoreau în această zi.

Sărbătoarea din ziua de 24 februarie sau Dragobetele este cunoscută din vremea dacilor și asociată cu sosirea primăverii. De asemenea ea semnifică fertilitatea, timpul când sosesc păsările călătoare sau când înaripatele încep să-și facă cuiburile. Numele de Dragobete ne duce cu gândul la fiul Babei Dochia care era frumos, tânăr, vesel și aducea bucurie, iubire oamenilor pe care îi întâlnea.

Tradiția în această zi la sate era ca fiecare băiat să alerge după fata pe care o iubea și să o prindă pentru a o săruta. La această petrecere cu dans, cântec și voie bună, numită ,,zburătoritˮ, tinerii își căutau perechea pentru a fi fericiți. Logodnele erau adevărate sau simbolice, iar expresia folosită era ,,Dragobetele sărută feteleˮ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.