Respectarea igienei mâinilor este foarte importantă pentru reducerea riscului de îmbolnăvire, de dezvoltare a unei infecții, de contaminare cu microbi. Este foarte simplu să contactezi o boală dacă nu ai grijă de curățenia mâinilor.
În mod normal ar trebui chiar să fii obsedat de spălarea mânilor, pentru că riscul de a prelua microbii de pe obiecte sau alte mâini contaminate este mare. Spală-te pe mâini dacă ții la sănătatea ta! Nu este o glumă, este un sfat pe care trebuie să-l urmeze fiecare dintre noi, deoarece doar așa omul poate să se protejeze de infecții.
Care săpun este mai bun, cel simplu sau cel antibacterian?
Cei care produc săpunuri antibacteriene fac tot posibilul să promoveze cât mai bine astfel de produse. Ei spun că acestea reprezintă o modalitate mai bună de protejare împotriva microbilor decât ar fi săpunurile simple. Treptat gama de săpunuri antibacteriene a devenit tot mai mare și a fost atât de bine promovată încât a înlocuit mare parte din săpunurile simple. Diferența de preț însă a făcut ca cele simple să fie preferate de oameni.
Săpunurile antibacteriene sunt considerate de producători ca fiind mai eficiente în lupta contra microbilor. Ei spun că sunt mai puternice și ajută la distrugerea cu adevărat a microbilor. Dar ceea ce este important de spus clienților se evită de către producători, și anume faptul că aceste săpunuri conțin chimicale. Dintre acestea fac parte clorura de benzalkoniu, triclosanul și triclocarbanul.
Astfel de substanțe pot avea niște efecte asupra organismului, de exemplu triclosanul crește rezistența la antibiotice. Despre triclosan și triclocarban se spune că ar ucide o varietate de agenți patogeni, multe bacterii și fungi. În realitate însă un săpun antibacterian nu este mai bun decât un săpun simplu. Acesta nu protejează mai bine împotriva bolilor infecțioase comune decât o face săpunul obișnuit.
Ambele reduc numărul de microbi de pe mâini, prin spălarea acestora și cu apă. În plus de ce să ne expunem și la chimicale dacă nu este nevoie, mai ales că acestea cresc riscul de rezistență la antibiotice. Pentru prevenirea infecțiilor trebuie să ne spălăm foarte bine pe mâini, nu rapid și superficial.
Mâinile se spală bine cu apă și săpun, se freacă pentru a face spumă, pentru a curăța toată suprafața acestora. Spălarea mâinilor trebuie să dureze minim 20 de secunde, să se facă mereu înaine de consumul de alimente, înainte și după folosirea toaletei, etc.
În ceea ce privește săpunul dermatologic, lucrurile stau altfel deoarece acesta este recomandat pentru pielea sensibilă și pentru tratamentul anumitor afecțiuni cutanate. Există oameni care au probleme tegumentare și care sunt sensibili la săpun obișnuit, de aceea ei trebuie să folosească un săpun dermatologic.
Acesta poate fi recomandat de medicul dermatologic în funcție de afecțiunea de care suferă pacientul. Avantajul unui săpun dermatologic este că nu conține conservanți, coloranți, este hipoalergenic, are pH-ul neutru de 5,5. Dacă este ales corespunzător problemei dermatologice poate ajuta la vindecare, la ameliorarea afecțiunilor de la nivelul pielii, a proceselor inflamatorii, la reducerea numărului de bacterii și la eliminarea infecțiilor.
Există săpunuri cu sulf care sunt recomandate în tratamentul eczemelor, mătreții, acneei, dermatitei seboreice, micozei și altor afecțiuni provocate de bacterii și agenți patogeni. Săpunurile dermatologice sunt folosite în general de persoanele cu pielea sensibilă, predispuse la reacții alergice, la acnee, iritații, inflamații cutanate.
Săpunurile antibacteriene sunt folosite frecvent în spitale, sunt de forma unor detergenți. Acestea conțin mai ales triclosan, sunt lichide și ucid bacteriile. Atât triclosanul cât și triclocarbanul sunt agenți antimicrobieni și au efect de a combate un spectru larg de bacterii.
În ceea ce privește folosirea intensă a acestei substanțe – triclosan – s-a ajuns la concluzia că ar avea niște efecte negative asupra organismului deoarece este de natură chimică. Triclosanul încetinește contracția musculară și crește rezistența la antibiotice. În plus ajută la distrugerea bacteriilor rele dar și la distrugerea bacteriilor ,,prietenoase” care sunt importante pentru imunitatea organismului.