Conform specialistilor, pana in prezent au fost clasati mai multi arbori si arbusti in genul Morus. Unul dintre acestia este dudul alb – un copac inalt de pana la 15 m, originar din Asia. Acesta are denumirea stiintifica de Morus alba, face parte din familia Moraceae sau Moracee si este cultivat in special in regiunile cu clima temperata.
Dudul alb este un copac foarte frumos, are coroana rotunda, tulpina groasa de aproximativ 70 cm, scoarta neteda in nuante de culori gri-galbui mai ales in primii ani, mai tarziu ea devine mai inchisa de un gri-maroniu si prezinta pe suprafata sa multe crapaturi. Frunzele dudului alb sunt mari (lungi de 7-14 cm si late de 4-6 cm), verzi si in forma de inima, au marginile dintate, numeroase nervuri si partea de dedesubt cu perisori fini, iar petiolul destul de lung.
Florile sunt unisexuate, se prezinta ca o inflorescenta in forma de matisor de culoare galben-verzui, iar fructele sunt carnoase, alungite, albicioase cu nuante galbui sau rozalii atunci cand sunt coapte in luna iunie, sunt comestibile, au gust placut si lungimi de 2 cm.
Dudul alb este un copac care poate rezista la temperaturi scazute, poate creste la altitudini de pana la 800 m, traieste 150-200 de ani, de aceea este apreciat si merita o atentie speciala la fel ca si stejarul pentru longevitatea sa. Datorita radacinei sale robuste, care se dezvolta extraordinar de mult si are multe ramificatii dudul este folosit la consolidarea malurilor si zonelor inclinate pentru prevenirea alunecarilor de teren.
Lemnul de dud este de inalta calitate, de aceea este utilizat in tamplarie, la construirea butoaielor si a pieselor de mobilier. Ramurele subtiri de la dudul alb sunt folosite la calmarea durerilor de articulatii. Scoarta arborelui era folosita inca din Evul Mediu pentru combaterea teniei si pentru proprietatile sale laxative.
Inca din cele mai vechi timpuri in tarile asiatice, si de acum 1400 de ani in China, frunzele de dud au fost si sunt folosite la hranirea viermilor de matase. In China exista credinta populara ca dudul alb inflorit aduce nenorocire si durere daca este plantat in fata casei. In ziua de azi dudul alb este introdus si in parcuri si gradini in scop decorativ.
Fruzele sunt folosite sub forma de extract sau infuzie in tratamentul diabetului. Se administreaza 30 de picaturi de extract de frunze de dud alb inainte de fiecare masa. Infuzia din frunze este recomandata in tratamentul racelilor, gripei, infectiilor oculare. In medicina traditionala chineza infuzia din frunze de dud are efect hipotensiv si diuretic.
Dudele – fructele de la dudul alb – sunt utilizate in alimentatie, dar si in scop medicinal pentru proprietatile lor deosebite, racoritoare, tonice, laxative, astringente si depurative.