Daca te uiti pe cutiile de multivitamine, vei observa ca zincul este printre ultimele minerale trecute in lista, lucru care nu il face, insa, unul dintre ultimele minerale de care organismul are nevoie pentru o buna functionare. El este atat de necesar, incat pana si o deficienta minora poate sa produca un adevarat dezastru din punct de vedere al sanatatii, fiind implicat in mai mult de 300 de procese metabolice.
Este considerat un element esential in procesul de diviziune celulara, este implicat in sinteza de ADN si de proteine, contribuie la dezvoltarea tesuturilor, vindecarea rapida a ranilor, functionarea sistemului imun, producerea de prostaglandine (substanta care a revolutionat farmacologia moderna), mineralizarea osoasa, functionarea, in limite normale, a glandei tiroide si stimularea proceselor cognitive.
Efectele zincului asupra sanatatii
Studiile recente au demonstrat implicarea acestui mineral in protejarea inimii post-infarct;
Impiedica formarea placilor de aterom (tumoare nedureroasa benigna a pielii, de culoare galben-rosiatica);
In cazuri de stres extrem este necesara suplimentarea cu acest mineral esential, pentru a potenta capacitatea organismului de a lupta impotriva stresului si a proceselor degenerative care se declanseaza la nivelul tesuturilor;
Este un factor protector si previne aparitia hipertensiunii arteriale;
Compenseaza toxicitatea cadmiului, acesta fiind in stransa corelatie cu aparitia hipertensiunii, oboselii extreme, aterosclerozei si afectiunilor renale. Cadmiul se absoarbe in momentul in care zincul este deficitar in organism. Cele mai cunoscute surse de cadmiu sunt margarina, fructele si bauturile carbogazoase, ambalate in cutii de aluminiu, pestele si scoicile, ca si apa de la robinet, zaharul si faina alba.
Este activatorul mineral al insulinei, acest mineral fiind folosit in formarea, potentarea si eliberarea insulinei de la nivel pancreatic, deficitul influentand aparitia diabetului zaharat;
Are un rol foarte important, alaturi de vitamina C si cupru, in mentinerea elasticitatii arterelor;
Stimuleaza sistemul imun, participand activ in formarea de anticorpi;
Este necesar pentru metabolizarea carbohidratilor si a alcoolului;
Participa la formarea acidului clorhidric in stomac, pentru a regenera si proteja mucoasa gastrica;
Este necesar pentru o buna dezvoltare a gonadelor (glande sexuale), masculine si feminine;
Reduce riscul aparitiei cancerului de prostata;
Stimuleaza producerea de testosteron;
Zincul este folosit pentru producerea de progesteron;
Are un rol esential in stimularea functionarii neurotransmitatorilor, avand efectul de a calma si de a focusa activitatea cerebrala;
Impreuna cu manganul si cuprul, participa la formarea unei enzime ce poarta denumirea de superoxid-dismutaza, care are rol inflamator la nivelul articulatiilor;
Este necesar pentru intarirea oaselor si a dintilor, a parului, a pielii si pentru intarirea unghiilor;
Ajuta la dezvoltatrea armonioasa a copiilor in perioada de crestere;
Este un bun stimulant al mirosului, al gustului si a unui apetit normal;
Zincul are un rol esential in activarea vitaminei A;
Cele mai mari cantitati se regasesc in retina, pentru a potenta vederea, in special pe timpul noptii;
Contribuie cu succes la scaderea riscului de aparitie a acneei, fiind, in acelasi timp, si un bun tratament in cazul declansarii acesteia;
Este folosit in tratamentul eczemelor, a psoriazisului si arsurilor;
Scade timpul de vindecare al ulcerelor gastrice;
Previne aparitia dementei senile;
Ajuta la prevenirea osteoporozei;
Toxicitatea
Daca insuficienta acestui mineral in organism poate provoca un adevarat dezastru pentru sanatate, in cazul in care este administrat in doza prea mare, poate sa apara intoxicatia cu zinc, care se poate manifesta prin dureri abdominale, diaree si varsaturi. Consumul excesiv poate afecta echilibrul celorlalti nutrienti din organism, precum fierul, calciul, seleniul, fosforul, cuprul si vitaminele A, B1 si C.
In plus, o administrare indelungata a unor cantitati prea mari din acest mineral atat de important, poate duce la probleme ale tractului gastrointestinal, caderea parului, anemie, pierderea libidoului, impotenta, prostatita (inflamarea prostatei), chisturi ovariene, dereglari ale ciclului menstrual, spasme musculare, afectarea rinichilor si depresarea generala a sistemului imun.
Zincul, administrat in doze care depasesc 80 mg/zi, poate scadea concentratiile colesterolului, dar si a leucocitelor. Doza zilnica recomandata nu trebuie sa depaseasca 10-15 mg/zi, in cazul adultilor, pentru a beneficia pe deplin de toate calitatile acestui mineral implicat in aproximativ 300 de procese metabolice ale organismului uman.
Factori care afecteaza biodisponibilitatea
La nivelul intestinului, mineralele intra in competitie unele cu celelalte, pentru a putea fi absorbite, fiecare dintre ele avand un loc desemnat special, pe care il impart cu alte doua – trei minerale. Excesul de fier sau de cupru si expunerea la metale toxice, precum cadmiul, pot interfera cu absorbtia zincului. Este important sa retii ca, prin fierbere in apa, acest mineral atat de important in buna functionare a organismului, isi pierde proprietatile pentru ca este hidrosolubil.
Acest element esential se poate obtine prin consumul de midii si stridii, carne de vita si orice alt tip de carne rosie, alune, arahide, migdale, fistic si majoritatea legumelor. Ce este important de stiut este ca biodisponibilitatea acestui mineral din produsele din carne este de patru ori mai mare decat cea din legume, nuci si seminte. Zincul se absoarbe, in general, in doze mici, organismul absorbind doar aproximativ 15-40%, in functie de necesitati, nefacandu-si rezerve, motiv pentru care este indicat sa consumi in fiecare zi cateva alimente care contin acest mineral.