Cat de benefica este supa de pui pentru organism si care este continutul ei caloric?

0
3177
Cat de benefica este supa de pui pentru organism si care este continutul ei caloric

In perioada lunilor de iarna nutritionistii recomanda sa avem o alimentatie sanatoasa pentru a putea preveni afectiunile respiratorii, ale tractului gastro-intestinal si obezitatea. O alimentatie bogata in grasimi poate duce la cresterea in greutate si poate avea consecinte triste pentru organism, de aceea se recomanda consumul redus de produse picante, grase, prajite, sarate si dulci.

Supa de pui este un preparat foarte hranitor si usor de realizat, nu trebuie decat sa se urmeze cateva reguli simple. Caloriile din supa de pui variaza in functie de ce parte din pui se foloseste la realizarea ei. Aripile si pieptul de pui au cele mai putine calorii, iar pulpele de pui au cele mai multe calorii. Desigur este vorba despre carnea de pui fara pielita, deoarece daca se adauga si aceasta este evident ca numarul de calorii creste.

Carnea de pui contine mai putine grasimi decat carnea de porc sau de vita. De asemenea este mai usor de digerat comparativ cu acestea. Are in compozitie proteine, vitamine (A, B1, B2, B3, B6, C, E, PP), micro si macro-nutrienti. In carnea de pui se gaseste in special potasiu, fier, fosfor, magneziu si zinc. Niacina sau vitamina B3 este benefica pentru celulele nervoase, iar vitamina B6 pentru inima.

Daca se consuma carne afumata de pui se ajunge la cresterea colesterolului. Proteinele din carnea de pui contin foarte multi aminoacizi necesari sanatatii corpului. De asemenea carnea de pui are grasimi saturate astfel se explica absorbtia foarte buna a elementelor din compozitia ei fata de alte tipuri de carne ce sunt folosite in alimentatie. Vitaminele de tip B din carnea de pui au un rol benefic asupra proceselor metabolice, sistemului nervos, tesuturilor gingiilor, sangelui, unghiilor si pielii.

Cei care sunt preocupati de excesul de greutate si vor sa slabeasca pot manca supa de pui si legume in fiecare zi. Este indicat sa se aleaga carne slaba de pui insa daca acest lucru nu este posibil si carnea este grasa se procedeaza astfel: se fierbe carnea in doi litri de apa, se lasa sa se raceasca, se tine la frigider, apoi se indeparteaza grasimea de la suprafata lichidului cu o lingura si astfel se poate consuma fara probleme, desigur adaugand in compozitia ei si alte ingrediente, legume ca de exemplu: telina, patrunjel, spanac, busuioc, marar, varza, morcovi, dovlecei, sfecla si ceapa.

supa de pui

Un alt aspect important este sa nu se foloseasca ulei vegetal in prepararea supei sau la undit legumele in tigaie deoarece, in caz contrar nu se mai vorbeste despre un preparat dietetic ci despre unul cu continut caloric mare.

Citește și:  Arborele Acaju - izvor de sanatate

Supa de pui este foarte buna pentru a fi inclusa in dieta persoanelor ce doresc sa isi recapete fortele in perioada de convalescenta. Are un continut mic de grasimi, este usor de digerat, iar ingredientele folosite in realizarea ei (diferite legume, mai ales morcovi, patrunjel, sfecla si ceapa) au o valoare nutritiva importanta pentru organism. De asemenea supa de pui are substante care ajuta la ameliorarea inflamatiilor din tesuturi, la regenerarea acestora, la vindecarea unor leziuni datorate unor traume. Este indicata persoanelor care au suferit de anumite boli grave ce le-a slabit foarte tare organismul, dupa gripa, raceala, etc. Supa de pui este foarte hranitoare, iar pentru a avea un gust si mai placut poate fi realizata din carne in combinatie cu legume.

Poate fi aleasa varza, ceapa si usturoiul care au si ele putine calorii si ajuta in combaterea obezitatii. De asemenea radacinile de morcovi, patrunjel si sfecla se pot adauga la supa, taiate marunt sau rase pe razatoare, este bine sa se renunte la a fi undite in ulei vegetal (deoarece astfel continutul caloric devine mai mare) desi in acest fel preparatul culinar ar fi mai gustos. Telina este si ea foarte buna in supa deoarece ii ofera un gust mai placut, mai aromat.

Exista destule voci care sunt de parere ca supa realizata din pui hraniti cu hormoni de crestere rapida la fermele de pasari este nesanatoasa pentru organism. Aceasta este opinia multor oameni de stiinta, medici, nutritionisti, dar si bucatari calificati in domeniu. Pentru a elimina astfel de substante si a putea consuma o astfel de supa este necesar ca fierberea sa se realizeze intr-un anume fel. Carnea se fierbe in trei ape si abia in ultima treime din apa se adauga celelalte ingrediente pentru supa.

Desigur se renunta la pielea de pe carnea de pui pentru ca supa ca aiba un numar redus de calorii. Cantitatea de apa este si ea importanta, daca se gateste intr-un litru de apa numarul de calorii va fi mai mare, daca se fierbe carnea in doi litri de apa numarul de calorii va fi de doua ori mai mic. Mai mult decat atat supa de pui care a fost realizata din a treia apa are un gust mai placut, este mai dietetica, iar cea realizata din prima apa va fi mai greoaie, mai putin limpede si curata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.