Un program de detoxifiere care să te ajute să urmezi anumite îndrumări de nutriție poate fi o soluție eficientă pentru regenerarea sistemului imunitar al organismului și pentru restabilirea sănătății. Miliarde de toxine se adună în organism dar și în piele și acest proces este stimulat și de oboseală, stres, poluare, razele ultraviolete. Pentru a descoperi un nou nivel de sănătate trebuie să renunți la alimentația necorespunzătoare și să ajuți sistemul imunitar să se regenereze prin aportul de antioxidanți. Un nou stil de viață și o alimentație corectă te ajută să fii mai plin de energie, să ai mintea mai clară, inima mai puternică și corpul mai sănătos.
Radicalii liberi sunt compuși agresivi care apar în celule în timpul metabolismului și trebuie combătuți prin antioxidanți pentru a nu afecta organismul prin atacul lor nociv. Alimentația bogată în antioxidanți este soluția cea mai simplă pentru protecția împotriva radicalilor liberi și pentru prevenirea îmbătrânirii premature a organismului.
Toxinele care se acumulează în organism sunt vinovate de degradarea mediului gastrointestinal și de scăderea stării de sănătate. Pentru a stimula detoxifierea organismului este necesar să se folosească probiotice și enzime care ajută în buna asimilare a nutrienților și normalizarea digestiei, să se crească aportul de acizi grași esențiali care au efect benefic asupra funcției celulare și să se urmeze o alimentație bogată în aminoacizi care consolidează imunitatea și ajută organismul să lupte împotriva atacului nociv al radicalilor liberi.
Organismul trebuie aprovizionat în permanență cu elemente necesare asigurării funcționării optime a acestuia. Pentru a avea o bună stare de sănătate trebuie realizată detoxifierea organismului. Boala este în general cauzată de tulburările nervoase, endocrine, ale funcționării deficitare a ficatului și ale scăderii sistemului imunitar.
Suplimentele alimentare cu probiotice sunt necesare intestinului, ajută în combaterea unor suferințe produse de aportul de antibiotice ca de exemplu: diaree, intoxicație alimentară, flatulență, dureri abdominale, etc. Astfel de probiotice trebuie să reziste la aciditatea stomacului și a sărurilor biliare, să scadă nivelul de bacterii patogene, să producă substanțe antimicrobiene și să aibă proprietăți de stimulare a sistemului imunitar.
Probioticele refac flora intestinală și reduc inflamația ileonului la pacienții care au făcut operație chirurgicală la colon. Bacteriile dăunătoare sunt inhibate să se dezvolte de către bacteriile prietenoase și astfel este redus riscul de îmbolnăvire și de apariție a numeroase afecțiuni. Alimentele care stimulează creșterea de bacterii intestinale benefice sunt iaurtul, kefirul, cerealele, bananele, roșiile, ceapa, asparagusul și altele.
Un regim de viață sănătos presupune și consumul de grăsimi bune, de acizi grași Omega-3, Omega-6 și Omega-9, care nu sunt produși în organism în mod natural. Aceștia sunt benefici pentru organism deoarece ajută în reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, hipertensiunea arterială și infarct miocardic. Cele mai importante surse vegetale de astfel de antioxidanți sunt uleiul de in, uleiul de luminița de seară, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de măsline.
Acizi grași Omega-3 ajută funcțiile creierului, memoria, procesul de învățare, controlează stările emoționale, reduc stresul, anxietatea și nervozitatea, ajută în prevenirea tulburărilor psihice și a bolilor cardiovasculare. Peștele oceanic este bogat în acizi grași Omega-3, iar astfel de surse sunt somonul, tonul, heringul, macroul și sardinele. Surse naturale de acizi grași Omega-6 sunt uleiul de șofrănel, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de luminița de seară, uleiul de germeni de grâu, uleiul de semințe de susan și de coacăz negru.
Lipsa de acizi grași Omega-6 poate fi o cauză a problemelor de memorie, hipertensiunii arteriale, oboselii, apariției eczemelor pe piele și a uscării tegumentare, a răcelilor, obezității și depresiei. Acizii grași Omega-9 previn ateroscleroza, tulburările sistemului cardiovascular, tromboza, cancerul. O persoană care are o carență de acizi grași în organism va fi mereu obosită, va avea un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, de a suferi de afecțiuni gastrointestinale, de dereglări hormonale, de probleme ale unghiilor, părului și sistemului nervos.
Pentru combaterea radicalilor liberi se recomandă Coenzima Q10, anghinarea, armurariul, turmericul, piperul negru deoarece sunt o sursă importantă de antioxidanți. Anghinarea este un bun remediu natural contra colesterolului, scade nivelul acestuia din sânge și are și un bun efect digestiv. Tumericul inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase, elimină celulele canceroase, este un puternic agent antiinflamator natural.
Sucul natural din struguri este bogat în polifenoli și resveratrol care acționează ca antioxidanți, antiinflamatori și compuți anticancerigeni, previn cancerul și procesul de îmbătrânire prematură a organismului.